PODosłonami.pl
Które owoce jagodowe były najpopularniejsze w kwietniu?
Najpopularniejszymi gatunkami kwietnia są truskawki i borówki. W porównaniu do marca ich spożycie wzrosło. W porównaniu do kwietnia 2021 roku konsumpcja jest znacznie wyższa. Najbardziej wzrosło spożycie borówek, przetworów z czarnej porzeczki i malin. W porównaniu do lutego 2020 roku wzrost ilości konsumentów borówki wynosi aż 63%.
Czytaj dalej...Konsumpcja owoców jagodowych w kwietniu
Ponad jedna czwarta (26%) Polaków jadła w kwietniu truskawki i borówki. Konsumpcję malin zadeklarował co piaty Polak (22%). Przetwory z czarnej porzeczki jadł co siódmy badany (14%).
W porównaniu do marca wzrosło spożycie truskawek i borówek (4 i 1 p.p.).
W porównaniu do marca spadło spożycie przetworów z czarnej porzeczki (o 2 p.p.), malin oraz aronii i jej przetworów (o 3 p.p.).
W porównaniu do kwietnia 2022 borówce przybyło ponad 640 tys. konsumentów (2 p.p., co daje wzrost o ok. 8%).
W porównaniu do kwietnia 2022 spadło spożycie przetworów z czarnej porzeczki (o 6 p.p.) i z aronii (o 3 p.p.).
W porównaniu do kwietnia 2021 roku konsumpcja jest wyższa. Najbardziej wzrosło spożycie borówek (o 63%), przetworów z czarnej porzeczki (o 17%) oraz malin (o 16%). W przypadku borówek wzrost liczby konsumentów wyniósł 3,2 mln osób.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Byliny, krzewinki, krzewy do uprawy w doniczkach. Zieleń to Życie 2024 (cz. II)
Tegoroczne, wrześniowe targi ZIELEŃ TO ŻYCIE w Warszawie, organizowane przez Związek Szkółkarzy Polskich i Agencję Promocji Zieleni przyniosły wiele nowości. Wśród tych premier znalazły się rośliny przeznaczone do uprawy w doniczkach pod osłonami (przynajmniej okresowo). [...]