PODosłonami.pl

Brinkman 2Brinkman 2
Agrosimex - Maral baner nr 3Agrosimex - Maral baner nr 3

Pakowanie warzyw – jak prezentować warzywa

Opakowanie jest dzisiaj drogą kontaktu producenta i dostawcy z konsumentem, ale także sposobem na marketing. Każde musi jednak nadal spełniać podstawową funkcję, jaką jest ochrona zawartości przed uszkodzeniami mechanicznymi. Dzisiaj opakowanie dodatkowo powinno iść za trendem „no waste” i „eco-friendly”, czyli być jak najbardziej przyjazne dla środowiska. Co w tym zakresie proponują Włosi?

Czytaj dalej...
Otwarte kartony z przekładką dla pomidorów cour de beef(fot. DŁB)

Otwarte kartony z przekładką dla pomidorów cour de beef (fot. D. Łabanowska-Bury)

Nadal dużą część opakowań do warzyw, głównie pomidorów koktajlowych czy typu cherry, oferowanych luzem lub w gronach, stanowią te wykonane z PV. Mogą mieć kształt punnetu zamykanego pokrywką opatrzonego papierową etykietą zawierającą najważniejsze informacje o produkcie. Druga opcja to kubek z pokrywką typu shaker. Te mogą być także opakowania etykietą lub zadrukowane – zgodnie z zapotrzebowaniem punktu sprzedaży. W ten sposób są pakowane pomidory małego kalibru lub miniogórki, czy minipapryki.

Coraz częściej podstawę opakowania stanowi kartonowe pudełko, w różnym kształcie, otwarte zabezpieczone rękawem foliowym zgrzewanym maszynowo. Ten typ opakowań jest często wykorzystywany do pakowania pomidorów „gałązkowych” (czyli oferowanych w gronach) różnego kalibru. Coraz większą popularnością cieszą się także cukinie w różnych kolorach i oberżyna, dla których ten typ pakowania się sprawdza.

Pudełka z okienkiem najczęściej wykorzystywane do pakowania pomidorów w małym kalibrze (fot. DŁB)

Pudełka z okienkiem najczęściej wykorzystywane do pakowania pomidorów w małym kalibrze (fot. D. Łabanowska-Bury)

Papryki stożkowe, typu blok, a także oberżyny są także często pakowane w opakowanie typu flow-pack lub foliowy rękaw zabezpieczony z jednej strony. Obecnie jest zauważalny trend do wykorzystywanie folii biodegradowalnych, które są albo kompostowalne albo można je ponownie przetwarzać.

Opakowanie typu flow-pack (fot. DŁB)

Opakowanie typu flow-pack (fot. D. Łabanowska-Bury)

Włosi idąc jednak za trendem proekologicznym coraz częściej wybierają opakowania kartonowe, otwarte. Oczywiście najczęściej są one wykorzystywane do pakowania warzyw o bardziej odpornej na uszkodzenia mechaniczne skórce. Tak pakowane są m.in. żółte cukinie lub oberżyna, a także arbuzy, melony. Karton może być zadrukowany dowolnie, a także mieć dowolną pojemność. Warzywa można układać w jednej warstwie albo stosować przekładki do pakowania w dwóch warstwach. Przekładkę stanowią albo papierowe przekładki, jak np. dla cukinii, czy wytłoczki z eko-plastiku – jak dla pomidorów typu Cour de Beef.



Pomysłem na wprowadzenie bardziej ekologicznych opakowań są także papierowe otwarte torby z uchwytem. Mogą mieć dowolną pojemność, w zależności od zawartości. Są używane równie często do pakowania pomidorów, jak i do cebuli czy ziemniaków. Zaletą tego rodzaju opakowania jest łatwość recyklingu. Torebki papierowe są w różny sposób znakowane, zgodnie z zapotrzebowaniem odbiorcy, a dzięki wykorzystaniu jednego rodzaju materiału są łatwe do recyklingu.

Otwarte torebki z uchwytem (fot. DŁB)

Otwarte torebki z uchwytem (fot. D. Łabanowska-Bury)

W 100% z papieru są także wykonane otwarte pudełka na warzywa, znowu wykorzystywane do pomidorów koktajlowych czy cherry, ale także do cukinii. Te ostatni warzywa są także bardziej ekologicznie niż we flow-pack tylko bandowane etykietą foliową standardową lub z biodegradowalnego tworzywa. Oprócz opakowań otwartych wykonanych z tektury są także zamykane pudełka z okienkiem, dzięki czemu zawartość jest zabezpieczona, a klient może zobaczyć jakość kupowanych warzyw. Tutaj najczęściej we Włoszech można zobaczyć różne możliwości pakowania pomidorów koktajlowych lub cherry.

Nowością są od dwóch sezonów opakowania zupełnie ekologicznie, czyli biodegradowalne stosowane do pakowania warzyw „bez pozostałości”. W tej kategorii są np. opakowania do cukinii z kartonowego punnetu zabezpieczone biodegradowalną folią.

W 100-procentach biodegradowalne opakowanie na warzywa „zero pozostałości”(fot. DŁB)

W 100-procentach biodegradowalne opakowanie na warzywa „zero pozostałości” (fot. D. Łabanowska-Bury)

Pomidory są także oferowane w punnetach otwartych, wykonanych z pulpy. Pulpa może być odpadem z produkcji np. soków czy koncentratu jabłkowego, czyli wykonana z odpadu przemysłu przetwórczego. Druga opcja to opakowania kompostowalne, które powstały z łusek gryczanych. Oba te typy opakowań są jednak dość kosztowne i stosowane obecnie  na niewielką skalę.

Opakowanie z pulpy, np. dla pomidorów (fot. DŁB)

Opakowanie z pulpy, np. dla pomidorów (fot. D. Łabanowska-Bury)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet