Pomidorowe preferencje Polaków - gdzie i jakie pomidory kupują polscy konsumenci

PODosłonami.pl

Cultilene
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Zakupy pomidorów – gdzie i jakie pomidory kupują Polacy?

W Polsce roczna konsumpcja pomidorów przez statystycznego mieszkańca od kilku lat kształtuje się na poziomie około 10 kg. Gdzie najczęściej kupujemy pomidory i jakie są pomidorowe preferencje Polaków – o tym mówiła Agnieszka Wiśniewska z firmy Enza Zaden podczas czerwcowego spotkania w Łańcucie, które było poświęcone promocji nowej odmiany pomidora malinowego.

Pomidor malinowy Buenarosa w uprawie w Głuchowie

Pomidor malinowy Buenarosa w uprawie w Głuchowie

Zakupy pomidorów głównie w sieciach handlowych

Specjalistka z Enzy bardzo dużo uwagi poświeciła dyskontowym sieciom handlowym, w których pomidorowe zakupy robi już 75% Polaków. Największa grupa konsumentów, bo aż 24% kupuje pomidory w sklepach sieci Biedronka, nieco mniej (21% kupujących) dokonuje takich zakupów w Lidlu. Na dalszych miejscach są sklepy Carrefour (14%), Auchan (13%) oraz ujęta w omawianym przez wykładowczynię badaniu sieć Tesco (10%), która obecnie jest w trakcie przejmowania przez duńską sieć Netto.

Jako powody wyboru danej sieci handlowej konsumenci wskazują głównie korzystne ceny (51%), dla aż 33% kupujących największe znacznie ma przyzwyczajenie, taka sama grupa klientów wskazuje promocje.

Od kilku lat wiele osób z branży zastanawiało się, gdzie leży granica dalszego rozwoju rynku pomidora malinowego w Polsce. Okazało się, że cały czas trzeba było rewidować poglądy na temat „malinowych możliwości” polskiego rynku – bo z roku na rok ich udział w uprawie rósł. Obecnie pomidory malinowe kupuje aż 99% Polaków. Kolejna ciekawa informacja jest taka, że zdecydowana większość, bo aż 84% konsumentów wybiera pomidory niepakowane.

Jakie są z kolei wymagania sieci handlowych co do jakości pomidorów malinowych. Są one zainteresowane owocami malinowymi o dobrym smaku, wielkości BB, wyrównanymi, bez przebarwień, o długiej szypułce. Ważna jest też oczywiście dobra trwałość.

Ile uprawia się u nas pomidorów z różnych segmentów?

Wiemy już, że prawie wszyscy Polacy jedzą pomidory malinowe, a ile ich się uprawia? Agnieszka Wiśniewska przedstawiła dane nt. powierzchni uprawy  szklarniach różnych typów pomidorów w Polsce. Z danych przedstawionych przez specjalistkę z firmy Enza Zaden wynika, że w 2019 roku powierzchnia uprawy pomidorów malinowych wynosiła w Polsce 550 ha. Pomidorów czerwonych standardowych i wielkoowocowych uprawiano w tym czasie znacznie mniej, bo rosły one tylko na 360 ha. Odmiany gronowe zajmowały ok. 100 ha, czerwone eksportowe o masie 80-110 g – około 25 ha, a odmiany specjalne – koktajlowe i cherry – łącznie 37 ha.

Okazuje się, że w ciągu 2 lat powierzchnia produkcji pomidorów malinowych znacznie się zwiększyła – w tym roku szacuje się, że zajmują one około 780 ha. Odmiany czerwone o owocach standardowych i dużych (beef) w tym roku według specjalistów z Enzy rosną tylko na 210 ha. Pomidory gronowe zajmują już natomiast zaledwie około 30 ha. Odmiany eksportowe (80-110 g) są uprawiane na 19 ha, a pomidory specjalne (koktajlowe i cherry) na powierzchni 40 ha.

Na wzrost powierzchni uprawy pomidorów malinowych wpływ ma m.in. duża oferta ich odmian na rynku – w ostatnim czasie chyba każda z firm nasiennych testuje i wprowadza nowości o takiej barwie owoców. Przy czym niektóre z nowych odmian nie wyróżniają się dobrym smakiem, jaki jest kojarzony z pomidorem malinowym. W stosunku do danych z 2019 r, kiedy udział odmian malinowych określonych jako niesmaczne wynosił 16%, w tym roku wzrósł on aż dwukrotnie – do 32%.

Smak pomidora malinowego…

… na ten temat mówił Krzysztof Floras zajmujący się w firmie Enza Zaden doświadczeniami odmianowymi. Na smak owoców wpływa  w dużej mierze zawartość cukrów, ale także stosunek cukrów do kwasów. U wprowadzonej w tym sezonie odmiany pomidora malinowego Buenarosa (któremu było poświęcone spotkanie) zawartość cukrów w soku jest bardzo zbliżona do tej, jaką cechuje się odmiana kontrolna (standardowa na naszym rynku odmiana, uchodząca za wzorzec smaku pomidorów malinowych). W pomiarach prowadzonych przez firmę Fresh Food Control w 2019 r. u Buenarosy średnia wartość wynosiła 4,7°Brix, u kontroli 4,6°Brix. W 2020 roku w owocach Buenarosy średnia wartość Brix wynosiła 5,03°, u kontroli 5,06°.

O smaku pomidora decyduje jednak nie tylko zawartość cukrów, ale także ich stosunek do kwasów – jako smaczne oceniamy te odmiany, u których wartość ta jest wysoka. U Buenarosy i odmiany kontrolnej wartości te są wysokie – oscylują od wartości mniej nieco poniżej 5 do ponad 6 jednostek cukru do jednej jednostki kwasu. Obie są oceniane jako odmiany bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Siewki pomidorów we wczesnej fazie wzrostu

Lato – produkcja rozsady pomidorów do upraw doświetlanych

W Europie Zachodniej w ostatnich latach mocno rozwinęły się uprawy pomidorów doświetlanych. W Holandii na ponad 60% ogólnej powierzchni szklarni zimą prowadzone są uprawy doświetlane. Przy powiększaniu skali produkcji doświetlanej terminy uprawy i sadzenia [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
Syngenta pelargonia
HortiAdNet