Czy ekologiczne zawsze oznacza zdrowsze? - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Czy ekologiczne zawsze oznacza zdrowsze?

Jak pokazują wyniki badań prowadzonych w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach nie zawsze, wbrew powszechnej opinii publicznej, ekologiczne warzywa są „zdrowsze” od tych uprawianych konwencjonalnymi metodami. Jeden z wykładów, których można było wysłuchać podczas panelu konferencyjnego TSW dotyczył mikrobiologicznych skażeń warzyw w różnych systemach uprawy, a wygłosiła go dr Magdalena Szczech.

Czytaj dalej...

Dr Magdalena Szczech z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, fot. M. Domoń

W uprawach ekologicznych nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów, co sprawia, że powszechnie uważa się te produkty za „zdrowsze”.  Niestety, niewłaściwe stosowanie nawozów takich jak np. obornik, może prowadzić do skażeń mikrobiologicznych groźnymi dla zdrowia mikroorganizmami takimi jak np. Escherichia coli, Salmonella sp., czy Listeria monocytogenes.

Przez cztery lata dr Magdalena Szczech, dr Beata Kowalska oraz dr Urszula Smolińska badały – na obecność drożdży i pleśni, bakterii ogółem, bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, Enterococcus, bakterii z grupy coli, E. coli, a także Salmonella oraz L. monocytogenes – próbki warzyw pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych oraz produkcji konwencjonalnych z tego samego rejonu. W obu systemach produkcji liczebności większości z poszukiwanych mikroorganizmów nie przekraczały norm. Wyższa była tylko liczebność E. coli wyizolowanych z prób warzyw ekologicznych, oraz częstotliwość ich występowania – znaleziono je w około 40% gospodarstw.

Według wstępnej analizy wyników badań, większa liczebność bakterii E. coli na warzywach ekologicznych może wynikać ze złego stosowania nawożenia organicznego. Niewłaściwie przekompostowane nawozy, takie jak np. obornik, lub nieodpowiednie terminy ich stosowania, mogą być źródłem skażeń mikrobiologicznych plonów. Z przeprowadzonych badań wynika, że konieczne jest opracowanie wskazówek oraz prowadzenie szkoleń dla producentów na temat zagrożeń związanych z możliwością wystąpienia skażeń mikrobiologicznych produktów roślinnych, a także na temat jakości materiałów organicznych używanych do nawożenia gleby lub do zasilania roślin.

1 komentarz do “Czy ekologiczne zawsze oznacza zdrowsze?

  1. / Odpowiedź

    Niewielkie zagrożenie moim zdaniem, patrząc na korzyści, jakie nosi za sobą konsumpcja ekologicznych produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komercyjna „botanika” – różnorodne byliny w ekonomicznym formacie

Botanisk to nazwa belgijskiej szkółki z produkcją bylin, której właściciel Johan Stessens na każdym kroku podkreśla ekonomiczne aspekty swoich decyzji dotyczących prowadzenia firmy, w tym doboru roślin. Opłacalne funkcjonowanie przedsiębiorstwa to oczywistość, ale w warunkach [...]

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet