PODosłonami.pl

Brinkman 2Brinkman 2
Agrosimex - Maral baner nr 3Agrosimex - Maral baner nr 3

Europejski rynek ogórka, nowe odmiany warzyw szklarniowych

Początek lata to zwykle czas prezentacji ogrodniczych i dni otwartych. Od niedawna trudno jednak zorganizować spotkanie i pokaz odmian w szklarni produkcyjnej. Powodem tego są obawy przed przeniesieniem chorób wirusowych – dużym zagrożeniem w ostatnich latach są wirusy m.in. ToBRFV oraz CGMMV. Bezpieczne wersje spotkań dla ogrodników odbywają się na salach wykładowych. Miałam przyjemność uczestniczyć niedawno w prezentacji nowości w asortymencie odmian ogórków i pomidorów z firmy Bayer (marki De Ruiter i Seminis) w Bacówce Biały Jeleń w Iwkowej w Małopolsce. Oprócz odmian szczegółowo omówiono także europejski rynek ogórka. Współorganizatorami wydarzenia były firmy Koppert oraz Grodan.

Czytaj dalej...
Magdalena Wyganowska (Seminis) prezentuje ogórki pod numerem DRCB 6027

Magdalena Wyganowska (Seminis) prezentuje ogórki pod numerem DRCB 6027

Europejski rynek ogórka…

… był tematem prezentacji Moniki Buławy z Seminisu. Jak informowała ważnymi producentami ogórków w Europie są Holandia, Hiszpania, Niemcy, Rumunia, Macedonia i Turcja i z tych krajów ogórki docierają na nasz rynek. Z kolei my eksportujemy ogórki głównie do Niemiec, Czech na Litwę i Łotwę. Poniżej kilka słów o najważniejszych z europejskich producentach ogórków.

Hiszpania

Ogórki są uprawiane pod osłonami na powierzchni 7600 ha, z czego 5600 ha przypada na Almerię i 100 ha na Granadę. W hiszpańskich uprawach dominują (prawie 70%) ogórki długie (typu Long Dutch) produkowane głównie na eksport, 12% stanowią ogórki brodawkowe, podobne do tych uprawianych w Polsce (oznaczane skrótem PSP), 14% ogórki brodawkowe wydłużone (PSL) oraz 5% ogórki półdługie gładkie (BAP).

W Hiszpanii ogórki są produkowane w małych gospodarstwach, o średnim areale 1-2 ha. W produkcji największy udział mają koszty pracy i nawozów. W uprawie największe kłopoty sprawia wysoka temperatura, bardzo silna presja mączniaka rzekomego, mszyc i chorób wirusowych (CGMMV – wirus zielonej mozaiki ogórka, CABYV – afidorodny wirus żółtaczki dyniowatych oraz TolCNDV – wirus kędzierzawki pomidora New Delhi). Z powodu zmian klimatu spadła wydajność produkcji ogórków w Hiszpanii – wcześniej było to średnio 10 kg/m2, w ubiegłych dwóch latach 5-6 kg/m2. Tamtejsi ogrodnicy poszukują odmian do uprawy w trzech „szybkich” cyklach w roku, do prowadzenia na pęd główny.

Ceny ogórków w Hiszpanii były dobre mniej więcej do kwietnia – w styczniu i lutym tego roku wynosiły średnio 0,99 euro za kilogram, w marcu szybko spadła od 0,9 do 0,2 euro za kilogram.

Zostało jeszcze 90% artykułu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

(fot. Bayer)

Partnerstwo firm Bayer i Source.ag

Firma Bayer, do której należy m.in. marka De Ruiter, oraz Source.ag niedawno rozpoczęły współpracę dotyczącą wprowadzenia nowoczesnych rozwiązań z dziedziny sztucznej inteligencji (AI) w stacji doświadczalnej De Ruiter Experience Center. Rozwiązania firmy Source.ag będą wykorzystane [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet