PODosłonami.pl
Europejski rynek ogórka, nowe odmiany warzyw szklarniowych
Początek lata to zwykle czas prezentacji ogrodniczych i dni otwartych. Od niedawna trudno jednak zorganizować spotkanie i pokaz odmian w szklarni produkcyjnej. Powodem tego są obawy przed przeniesieniem chorób wirusowych – dużym zagrożeniem w ostatnich latach są wirusy m.in. ToBRFV oraz CGMMV. Bezpieczne wersje spotkań dla ogrodników odbywają się na salach wykładowych. Miałam przyjemność uczestniczyć niedawno w prezentacji nowości w asortymencie odmian ogórków i pomidorów z firmy Bayer (marki De Ruiter i Seminis) w Bacówce Biały Jeleń w Iwkowej w Małopolsce. Oprócz odmian szczegółowo omówiono także europejski rynek ogórka. Współorganizatorami wydarzenia były firmy Koppert oraz Grodan.
Czytaj dalej...
Magdalena Wyganowska (Seminis) prezentuje ogórki pod numerem DRCB 6027
Europejski rynek ogórka…
… był tematem prezentacji Moniki Buławy z Seminisu. Jak informowała ważnymi producentami ogórków w Europie są Holandia, Hiszpania, Niemcy, Rumunia, Macedonia i Turcja i z tych krajów ogórki docierają na nasz rynek. Z kolei my eksportujemy ogórki głównie do Niemiec, Czech na Litwę i Łotwę. Poniżej kilka słów o najważniejszych z europejskich producentach ogórków.
Hiszpania
Ogórki są uprawiane pod osłonami na powierzchni 7600 ha, z czego 5600 ha przypada na Almerię i 100 ha na Granadę. W hiszpańskich uprawach dominują (prawie 70%) ogórki długie (typu Long Dutch) produkowane głównie na eksport, 12% stanowią ogórki brodawkowe, podobne do tych uprawianych w Polsce (oznaczane skrótem PSP), 14% ogórki brodawkowe wydłużone (PSL) oraz 5% ogórki półdługie gładkie (BAP).
W Hiszpanii ogórki są produkowane w małych gospodarstwach, o średnim areale 1-2 ha. W produkcji największy udział mają koszty pracy i nawozów. W uprawie największe kłopoty sprawia wysoka temperatura, bardzo silna presja mączniaka rzekomego, mszyc i chorób wirusowych (CGMMV – wirus zielonej mozaiki ogórka, CABYV – afidorodny wirus żółtaczki dyniowatych oraz TolCNDV – wirus kędzierzawki pomidora New Delhi). Z powodu zmian klimatu spadła wydajność produkcji ogórków w Hiszpanii – wcześniej było to średnio 10 kg/m2, w ubiegłych dwóch latach 5-6 kg/m2. Tamtejsi ogrodnicy poszukują odmian do uprawy w trzech „szybkich” cyklach w roku, do prowadzenia na pęd główny.
Ceny ogórków w Hiszpanii były dobre mniej więcej do kwietnia – w styczniu i lutym tego roku wynosiły średnio 0,99 euro za kilogram, w marcu szybko spadła od 0,9 do 0,2 euro za kilogram.
Zostało jeszcze 90% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Partnerstwo firm Bayer i Source.ag
Firma Bayer, do której należy m.in. marka De Ruiter, oraz Source.ag niedawno rozpoczęły współpracę dotyczącą wprowadzenia nowoczesnych rozwiązań z dziedziny sztucznej inteligencji (AI) w stacji doświadczalnej De Ruiter Experience Center. Rozwiązania firmy Source.ag będą wykorzystane [...]



