PODosłonami.pl
Integrowana ochrona warzyw przed szkodnikami
Integrowana ochrona (IO) jest najważniejszą częścią integrowanej produkcji (IP) warzyw pod osłonami, która uwzględnia uprawę, nawożenie i ochronę roślin, w celu uzyskania wysokich plonów o dobrej jakości. W ochronie integrowanej przede wszystkim wykorzystuje się naturalne mechanizmy biologiczne i fizjologiczne roślin, wspomagane metodami niechemicznymi i środkami ochrony roślin.
Czytaj dalej...
Niebieskie tablice lepowe (fot. M.Rogowska)
W integrowanej ochronie roślin (Integrated Pest Management – IPM) przed szkodnikami wykorzystuje się wszystkie dostępne metody ochrony roślin, wśród których pierwszeństwo mają metody niechemiczne, które polegają na:
1. Przestrzeganiu zasad kwarantanny.
2. Zapobieganiu występowania i rozmnażania się szkodników, przez stosowanie właściwej agrotechniki.
3. Mechanicznym ograniczaniu występowania i zwalczaniu szkodników. Polega na ręcznym zbieraniu lub wykorzystaniu różnego rodzaju pułapek chwytnych czy samołówek. Również zakładanie siatek lub zasłon w oknach, wejściach ograniczy liczbę owadów fruwających.
4. Wykorzystaniu różnych form energii (metoda fizyczna). W metodzie tej wykorzystuje się wysoką i niską temperaturę, solaryzację czy promieniowanie UV.
5. Wyborze odmian odpornych lub tolerancyjnych na uszkodzenia przez szkodniki oraz rozpoczynaniu uprawy ze zdrowych nasion i zdrowej rozsady.
6. Stosowaniu zabiegów fitosanitarnych w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się szkodników. Do zabiegów fitosanitarnych można zaliczyć:
- Staranne sprzątnięcie po zakończonym sezonie resztek roślinnych, które mogłyby być miejscem zimowania szkodników, np. przędziorków.
- Dokładną dezynfekcję obiektu, podłoża, narzędzi i materiałów wykorzystywanych przy prowadzeniu produkcji po zakończonym cyklu uprawy.
- Stosowanie do produkcji rozsady podłoży wolnych od organizmów szkodliwych.
- Kontrolowanie jakości roślin przeznaczonych do nasadzeń.
- Czyszczenie maszyn i narzędzi wykorzystywanych w trakcie uprawy, ponieważ mogą być na nich przenoszone szkodniki (np. przędziorki).
- Przeprowadzanie lustracji plantacji pod kątem występowania szkodników.
- Zwalczanie chwastów w uprawie i w najbliższym sąsiedztwie obiektów uprawowych.
7. Stosowaniu metody biologicznej, która jest podstawowym sposobem zalecanym w integrowanej ochronie. Stosowana jest zapobiegawczo i interwencyjnie. Do zwalczania szkodników wykorzystywane są żywe organizmy: pasożytnicze lub drapieżne owady, a także biopreparaty zawierające patogeny pochodzenia bakteryjnego, wirusowego, grzybowego oraz biopreparaty zawierające nicienie. Stosując żywe organizmy należy ściśle przestrzegać zaleceń podanych w instrukcji dołączonej do opakowania. Można również korzystać z porad przedstawicieli firm zajmujących się ochroną biologiczną (lokalny konsultant lub autoryzowany dystrybutor używanego produktu).
8. Ochronie i stwarzaniu warunków sprzyjających wrogom naturalnym szkodników występujących pod osłonami.
Jest to skrót artykułu”Integrowana ochrona warzyw przed szkodnikami”, który ukazał się w dwumiesięczniku ”Pod osłonami” 3/2014

Co nas czeka w uprawach truskawek? Ochrona truskawek w sezonie 2025
Wydaje się, że problemy w uprawach co roku są identyczne. Nic bardziej mylnego, bo każdy sezon jest inny. Ale w dużej mierze na podstawie lat poprzednich można przygotować się na występowanie chorób czy szkodników, ocenić [...]






3 komentarze do Integrowana ochrona warzyw przed szkodnikami
Pingback: Mączliki - profilaktyka i monitoring | Pod OsłonamiPod Osłonami
Pingback: Środki ochrony roślin do zwalczania mączlika szklarniowego - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami
Pingback: Środki ochrony roślin do zwalczania przędziorków - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami