Integrowana ochrona warzyw przed szkodnikami - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Integrowana ochrona warzyw przed szkodnikami

Integrowana ochrona (IO) jest najważniejszą częścią integrowanej produkcji (IP) warzyw pod osłonami, która uwzględnia uprawę, nawożenie i ochronę roślin, w celu uzyskania wysokich plonów o dobrej jakości. W ochronie integrowanej przede wszystkim wykorzystuje się naturalne mechanizmy biologiczne i fizjologiczne roślin, wspomagane metodami niechemicznymi i środkami ochrony roślin.

Czytaj dalej...

Niebieskie tablice lepowe (fot. M.Rogowska)

W integrowanej ochronie roślin (Integrated Pest Management – IPM) przed szkodnikami wykorzystuje się wszystkie dostępne metody ochrony roślin, wśród których pierwszeństwo mają metody niechemiczne, które polegają na:
1. Przestrzeganiu zasad kwarantanny.

2. Zapobieganiu występowania i rozmnażania się szkodników, przez stosowanie właściwej agrotechniki.

3. Mechanicznym ograniczaniu występowania i zwalczaniu szkodników. Polega na ręcznym zbieraniu lub wykorzystaniu różnego rodzaju pułapek chwytnych czy samołówek. Również zakładanie siatek lub zasłon w oknach, wejściach ograniczy liczbę owadów fruwających.

4. Wykorzystaniu różnych form energii (metoda fizyczna). W metodzie tej wykorzystuje się wysoką i niską temperaturę, solaryzację czy promieniowanie UV.

5. Wyborze odmian odpornych lub tolerancyjnych na uszkodzenia przez szkodniki oraz rozpoczynaniu uprawy ze zdrowych nasion i zdrowej rozsady.

6. Stosowaniu zabiegów fitosanitarnych w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się szkodników. Do zabiegów fitosanitarnych można zaliczyć:

  • Staranne sprzątnięcie po zakończonym sezonie resztek roślinnych, które mogłyby być miejscem zimowania szkodników, np. przędziorków.
  • Dokładną dezynfekcję obiektu, podłoża, narzędzi i materiałów wykorzystywanych przy prowadzeniu produkcji po zakończonym cyklu uprawy.
  • Stosowanie do produkcji rozsady podłoży wolnych od organizmów szkodliwych.
  • Kontrolowanie jakości roślin przeznaczonych do nasadzeń.
  • Czyszczenie maszyn i narzędzi wykorzystywanych w trakcie uprawy, ponieważ mogą być na nich przenoszone szkodniki (np. przędziorki).
  • Przeprowadzanie lustracji plantacji pod kątem występowania szkodników.
  • Zwalczanie chwastów w uprawie i w najbliższym sąsiedztwie obiektów uprawowych.

7. Stosowaniu metody biologicznej, która jest podstawowym sposobem zalecanym w integrowanej ochronie. Stosowana jest zapobiegawczo i interwencyjnie. Do zwalczania szkodników wykorzystywane są żywe organizmy: pasożytnicze lub drapieżne owady, a także biopreparaty zawierające patogeny pochodzenia bakteryjnego, wirusowego, grzybowego oraz biopreparaty zawierające nicienie. Stosując żywe organizmy należy ściśle przestrzegać zaleceń podanych w instrukcji dołączonej do opakowania. Można również korzystać z porad przedstawicieli firm zajmujących się ochroną biologiczną (lokalny konsultant lub autoryzowany dystrybutor używanego produktu).



8. Ochronie i stwarzaniu warunków sprzyjających wrogom naturalnym szkodników występujących pod osłonami.

Jest to skrót artykułu”Integrowana ochrona warzyw przed szkodnikami”, który ukazał się w dwumiesięczniku  ”Pod osłonami” 3/2014

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
Agro Szałas_16_PRESTOP
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet