PODosłonami.pl

FLUENCE

Maliny: jak przedłużyć shelf-life

Maliny należą do owoców dość krótkotrwałych w obrocie handlowym. Jest to ważny parametr, nad którego poprawą trwają doświadczenia w wielu ośrodkach naukowych. Wysoka podatność na uszkodzenia mechaniczne sprawia, że dla malin wymagane są specjalne opakowania z wkładką absorbującą i niwelującą wstrząsy i zgniecenia w czasie transportu. Dzisiaj można trwałość owoców jagodowych, w tym malin wydłużyć wykorzystując 1-MCP.

Czytaj dalej...

Maliny w opakowaniach jednostkowych (fot. D. Łabanowska-Bury)

Dlaczego wydłużać trwałość?

Maliny ze względu na niską trwałość w obrocie handlowym wymagają bardzo dużo uwagi w okresie przedzbiorczym, m.in. zabiegów nawozami wapniowymi. Dodatkowo muszą być zabezpieczone przed zbiorem na wypadek wystąpienia warunków sprzyjających rozwojowi chorób grzybowych. Okres na krótko przez zbiorem, ale także po zbiorze jest bardzo ważny dla zapewnienia wysokiej jakości w okresie obrotu handlowego. Gdy nie będą przestrzegane zasady przechowywania w warunkach niskiej temperatury, psucie owoców będzie następowało znacznie szybciej niż w przypadku zachowania reżimu chłodniczego w łańcuchu dostaw.

Maliny należą do grupy superowoców, których spożycie z roku na rok rośnie. Badania rynkowe pokazują, że rynek będzie nadal wzrastał w kolejnych latach – w latach 2023-2028 o 3%. Z drugiej strony ze względu na to, że maliny są delikatne w obrocie, podmioty zajmujące się wprowadzaniem owoców na rynek dokładają wszelkich starań, aby móc przedłużyć trwałość, ale także ograniczyć straty. Jest to trend widoczny na całym świecie. Zero waste dotyczy wielu gatunków owoców i warzyw, szczególnie tych mniej trwałych. Najnowsze rozwiązanie proponowane przez dostawców nowych technologii pozwala wydłużyć “życie” malin do nawet 20 dni, czyli podwaja dotychczasowe możliwości przechowywania i obrotu handlowego.

Nowe rozwiązanie

Rozwiązanie proponowane przez Fresh Inset jest łatwe w użyciu, nie komplikuje pakowania, transportu. Najważniejsze zdaniem praktyków jest to, że rodzaj opakowania można w dowolny sposób zmieniać – od punnetów, z pokrywką i bez, po różne rodzaje kartoników. W przypadku malin stickery Vidre+™ zawierające 1-MCP są umieszczane w opakowaniach i ich zadanie to zabezpieczenie owoców wewnątrz opakowania. 1-MCP jest uwalniany ze stickera w sposób ciągły i ogranicza straty powodowane przez produkujący przez owoce etylen. Etylen przyspiesza starzenie owoców, czyli ich dojrzewanie w okresie pozbiorczym. Mechanizm Vidre+™ jest prosty, może być szeroko wykorzystywany w transporcie owoców i obrocie handlowym.



1-MCP od wielu lat jest wykorzystywany w celu przedłużenia trwałości innych owoców, jak np. jabłka. Spowalnia w ich wypadku w komorach przechowalniczych wydzielanie etylenu przez owoce, zatrzymuje procesy starzenia, spadku jędrności i twardości owoców.

Na coraz większą skalę

Technologia Vidre+ została już wprowadzona do praktyki w handlu świeżymi owocami jagodowymi w Argentynie i oczekuje na akceptację w zakresie rejestracji w krajach obu Ameryk. Dotychczasowe doświadczenia I praktyczne wdrożenia pokazały, że skuteczność 1-MCP w zakresie przedłużania trwałości owoców jest wysoka, w stosunku do wielu gatunków owoców.

Ograniczyć straty żywności, czyli zero waste

Jak informują dostawcy technologii Vidre+™ jest ona dość prosta w zastosowaniu oraz jej cena nie jest wysoka w stosunku do korzyści jakie przynosi jej zastosowanie. Pracownicy Fresh Inset wyliczają, że dzięki Vidre+™ można zaoszczędzić 9,46 mln ton owoców i warzyw rocznie. Ta technologia mogłaby zatem mieć duże znaczenie w ograniczeniu strat żywności.

Nowe stickery Vidre+™ mogą przyczynić się do znacznego wydłużenia trwałości owoców w handlu (fot. firmowe)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ICL Osmocote
HortiAdNetHortiAdNet