Minikiwi (Actinidia) to owoce jagodowe o wielu walorach prozdrowotnych

PODosłonami.pl

Hezera 2 grudzien
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Minikiwi – cenne owoce jagodowe

Minikiwi (Actinidia) jest stosunkowo nowym owocem jagodowym na naszym rynku. W Polsce dominuje uprawa w gruncie ale w niektórych krajach (np. Holandia, Wielka Brytania) z sukcesem minikiwi uprawia się także pod osłonami (tunele, szklarnie). Owoce mają wile walorów prozdrowotnych i są coraz bardziej popularne wśród konsumentów.

Właściwości prozdrowotne owoców

Owoce minikiwi wielkością przypominają duże winogrona lub agrest. Są smaczne (lekko kwaskawe) i aromatyczne. Posiadają nieowłosioną delikatną skórkę (w zależności od odmiany w kolorze: zielonym, czerwonym lub zielonym z czerwonym rumieńcem) i można jeść je w całości.

Minikiwi to skoncentrowane źródło ponad 20 składników odżywczych. W artykule naukowym opublikowanym na łamach czasopisma „Plant Foods for Human Nutrition” wymieniono walory prozdrowotne tego owocu. Minikiwi jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C (średnio do 430 mg/100 g ś.m.) oraz mio-inozytolu (do 982 mg/100 g) czyli wit. B8, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jest również jednym z najbogatszych źródeł luteiny (do 0,93 mg/100 g) wspomagającej nasz wzrok. Zawartość związków fenolowych (do 1301 mg/100 g) w jest ok. 14 razy wyższa niż w cytrusach. Fenole to związki zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i powstawania nowotworów. Większość z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz niszczące wolne rodniki, co ma znaczenie w procesach oczyszczania i regeneracji organizmu. Minikiwi zawiera znaczące ilości składników mineralnych – potasu (tyle co w bananach), wapnia i cynku. Jest bogatym źródłem błonnika.

Ogólne uwagi uprawowe

Wywodząca się z Azji aktinidia to trwałe, silnie rosnące pnącze. W naszej strefie klimatycznej uprawiana jest przede wszystkim aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta). Roślina wymaga prowadzenia na podporach (np. w formie litery „T” czy szpaleru) oraz regularnego ciecia. Dobrze znosi zimy. Jest jednak bardzo wrażliwa na przymrozki wiosenne, gdyż bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację. Minikiwi wymaga żyznej, dobrze przepuszczalnej gleby o odczynie lekko kwaśnym (5,5-6,5 pH). Roślina ma płytki system korzeniowy i potrzebuje dużej ilości wody w okresie wzrostu, zawiązywania i rozwoju owoców. Jest dość odporna na choroby i szkodniki.

Actinidia jest rośliną dwupienną. Do zapylenia kwiatów potrzebne są krzewy obu płci, kwitnące w tym samym czasie. Kwitnienie w uprawie polowej przypada na początek czerwca, a pod osłonami 2 tyg. wcześniej.

Owocowanie zaczyna w 3-4 roku po posadzeniu. Zbiory trwają we wrześniu i październiku. Owoce powinny być zbierane w fazie dojrzałości zbiorczej, tj. gdy zakumulują co najmniej 6,5-7% ekstraktu i są twarde. Badania prowadzone w SGGW wykazały, że tak zebrane owoce mogą być przechowywane w chłodni przez okres 4-5 tygodni. W przypadku minikiwi konsumenci muszą poczekać ze spożyciem do momentu, aż owoce dojrzeją i staną się miękkie.

W Polsce dominuje uprawa polowa. Roślina może być uprawiana także w tunelach i szklarniach. Pełne osłony zapewniają ochronę rośliny przed przymrozkami wiosennymi oraz silnym wiatrem, który w połączeniu z wahaniami temperatury (dzień-noc) decydują o jakości owoców.

Niuanse uprawy pod osłonami

Do upraw pod osłonami najlepiej nadają się odmiany o słabszym wzroście (np. ‘Issai’, ‚Vitikiwi’, ‘Kokuwa’). Ponadto są one zdolne do zawiązania owoców bez konieczności zapylania (partenokarpia). Jednakże owoce powstałe w taki sposób są na ogół mniejsze i gorzej wykształcone niż powstałe wskutek zapylenia obcym pyłkiem. „W krajach, gdzie minikiwi uprawia się w szklarniach do zapylania kwiatów wykorzystuje się dostępny komercyjnie pyłek A. chinensis var. deliciosa (‘kiwi’) a sam proces zapylenia przeprowadza przy wykorzystaniu urządzeń mechanicznych lub rzadziej z wykorzystaniem owadów (trzmiele). Gwarantuje to dobre wykształcenie owoców i ich dobrą wielkość. U nas pyłek ‘kiwi’ jest niestety niedostępny i w zasadzie jego wykorzystywanie nie jest wskazane ze względu na możliwość zawleczenia groźnej choroby kwarantannowej – raka bakteryjnego (Pseudomonas syringae pv. actinidiae). Dlatego zdecydowanie lepiej jest dokonać zapylenia pyłkiem A. arguta (jeśli jest dostępny) lub posadzić w bezpośrednim sąsiedztwie krzewy męskie” –  czytamy w jednym z artykułów dr hab. inż. Piotra Latochy, prof. nadzw. SGGW (Prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi).

Aktinidia do wzrostu wymaga umiarkowanych temperatur latem. Zbyt wysokie temperatury przy silnym nasłonecznieniu prowadzą do uszkodzenia owoców, co w konsekwencji dyskwalifikuje je ze sprzedaży. Zbyt duża wilgotność powietrza w obiekcie sprzyja porażeniu roślin przez szkodniki (np. przędziorki). W związku z tym potrzebne jest umiejętne wietrzenie szklarni/tunelu. W okresach silnej operacji słonecznej zalecane jest krótkookresowe cieniowanie krzewów. Jesienią, po zbiorze owoców rośliny powinny być przygotowane do zimowania – szklarnię /tunel należy mocno wietrzyć, dzięki temu krzewy „zahartują się” i nabiorą odporności na mróz. Odmiany uprawiane pod osłonami są bardziej wrażliwe na niskie temperatury i należy zabezpieczyć rośliny (przede wszystkim nasadę pnia i system korzeniowy) przed przemarznięciem. Wiosną istotne jest opóźnienie wzrostu tak by młode przyrosty nie wymagały ochraniania w okresie przedwiośnia.

 

Źródła:

Stowarzyszenie Plantatorów MiniKiwi

polskiesuperowoce.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Migawka z Targów Gardenia 2021, fot. A. Cecot

Gardenia 2021: wybrane środki produkcji w uprawach pod osłonami

Targi Gardenia 2021 w Poznaniu, które odbyły się miesiąc temu, okazały się wydarzeniem branżowym niejako zamykającym okres dużych stacjonarnych imprez wystawienniczych lub konferencyjnych organizowanych bez szczególnych ograniczeń. Tym chętniej uczestnicy tegorocznej Gardenii wracają do listopadowych [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
HortiAdNet