PODosłonami.pl
Pomidory malinowe – krótka historia i teraźniejszość w czasach ToBRFV
Pod koniec lipca w Szałe, niedaleko Kalisza, miałam okazję uczestniczyć w konferencji dla producentów warzyw szklarniowych zorganizowanej przed firmę Bayer. Reprezentowany był na niej licznie dział nasion warzyw (Bayer Vegtable Seeds – marki De Ruiter oraz Seminis), a także dział ochrony roślin. Współorganizatorami spotkania były frimy Grodan (dostawca podłoży uprawowych z wełny mineralnej) oraz Lumiforte – oferująca powłoki cieniujące na dachy szklarni. Uczestnicy spotkania mieli okazję poznać nowości w asortymencie odmian oraz środków ochrony roślin, a także wyniki doświadczeń prowadzonych w Holandii z udziałem firmy Grodan, czy nowe możliwości pokrywania dachów szklarni powłokami – czynność tę mogą wykonać drony. Poniżej kilka słów o odmianach i kierunkach hodowli nowych odmian w czasie wirusa ToBRFV.
Czytaj dalej...Rynek pomidorów malinowych w Polsce
Spotkanie w Szałe otworzyła menedżer sprzedaży De Ruiter w Polsce – Anna Wojciechowska. – Jeszcze kilkanaście lat temu powierzchnia upraw pomidorów malinowych stanowiła mniej niż 10% całości rynku pomidorów. Z czasem udział „maliny” zaczął gwałtownie rosnąć. Pomidory malinowe zasmakowały Polakom, szczególnie nasza odmiana Tomimaru Muchoo – mówiła Anna Wojciechowska. – Potem rynek zaczął ewoluować. Producenci oczekiwali odmian dobrze plonujących, łatwych w uprawie. W 2021 r. wprowadziliśmy na rynek odmianę pomidora malinowego Hakumaru, która ze względu na niezawodność, plon i jakość stała się liderem na rynku.
W ciągu ostatniej dekady rynek pomidora malinowego powiększył się bardzo i obecnie odmiany malinowe dominują w uprawach szklarniowych pomidora w Polsce.
Nowe wyzwania dla producentów pomidorów
– Wszyscy obawiamy się wirusa ToBRFV. Jak De Ruiter podchodzi do budowania odporności odmian na ToBRFV, co nowego proponujemy z odmian odpornych? Podczas tego spotkania swoją premierę będzie miała nowa odmiana pomidora malinowego z odpornością na ToBRFV – mówiła Anna Wojciechowska.
Jak informowała De Ruiter jest też liderem na rynku podkładek pomidora – z klasycznymi już propozycjami w ofercie, takimi jak Maxifort, DR0141TX czy Eqiufort. Zainteresowaniem cieszą się podkładki o mocnym wigorze i ich sprzedaż rośnie. Według informacji przekazanych przez Annę Wojciechowską producentom zależy, żeby roślina przetrwała trudne warunki pogodowe czy zagrożenie infekcją.
Ze względu na oczekiwania rynku planowane jest wprowadzenie podkładek z odpornością na ToBRFV, mimo że dotychczasowe doświadczenia De Ruitera wskazują na mniejsze znaczenie przenoszenia wirusa przez korzenie, niż przez część nadziemną pomidora.
Pomidor czerwony z odpornością na ToBRFV
Nowości w asortymencie odmian pomidora szklarniowego odpornych na wirus ToBRFV omówiła Maria Lis. Przypomniała, że na polski rynek w ubiegłym roku został wprowadzony pomidor czerwony Ferreira. Jest to odmiana „szybka”, o wysokim potencjale plonotwórczym, mająca duże owoce, o dobrej trwałości po zbiorze. Roślina jest generatywna, ma otwarty pokrój. Zalecane jest jej szczepienie na mocnych podkładkach (Maxifort lub DR0141TX). Ferreira ma średnią odporność na ToBRFV.
Pomidor malinowy odporny na ToBRFV
Najnowszą propozycją jest pomidor malinowy pod numerem DRTG4857, którego testujemy już drugi rok w Polsce – informowała Maria Lis. Odmiana ta ma średnią odporność na ToBRFV i mączniaka prawdziwego. Pomidor malinowy DRTG4857 to odmiana wczesna. Jej rośliny mają średnio silny wigor i otwarty pokrój. Odmiana ta dobrze wiąże grona od początku sezonu – w tym sezonie średnie wiązanie na pierwszym gronie wynosiło 2,7 do 3 owoców. Średnia masa pomidorów wynosi 175-185 g. Owoce tej odpornej nowości mają bardzo ładny malinowy kolor, również na przekroju, i atrakcyjną, długą szypułkę. Są trwałe – jak informowała specjalistka z De Ruiter, mogą bez utraty jakości leżeć nawet do 2 tygodni po zbiorze. Pod względem plonu, w porównaniu z innymi odmianami odpornymi, wypada bardzo dobrze – mówiła Maria Lis. DRTG4857 od września będzie odmianą komercyjną i będzie można nabyć jej nasiona.
Praca hodowlana nad odmianami pomidora odpornymi na ToBRFV
Jak w De Ruiter pracuje się nad odpornością odmian pomidorów na wirus ToBRFV? Informacje na ten temat przekazano w filmie, w którym Maxime Coqué, lider segmentu rozwoju rynku w firmie Bayer, wyjaśniał, że hodowcy pracują nad odpornością wielogenową. – Jest to rozwiązanie droższe i wymagające więcej czasu, ale oczekuje się, że zapewni ono bardziej niezawodną odporność odmian, gdyż będzie ona oparta na różnych mechanizmach działania – informował. Odporność nowych odmian ma iść w parze z dobrymi cechami agronomicznymi.
Odmiany z odpornością są najpierw testowane w szklarni doświadczalnej firmy Bayer (Wageningen, Holandia). Odmiany uprawiane są w warunkach wysokiej presji wirusa, ponadto, podobnie jak w szklarniach produkcyjnych, są one również szczepione wirusem PepMV. Do tej pory firma De Ruiter wprowadziła odmiany ze średnią odpornością na ToBRFV, ale trwają prace nad uzyskaniem wysokiej odporności w najbliższych latach. Trwają prace nad uzyskaniem odporności na ToBRFV w każdym segmencie odmian pomidorów. Obecnie w sprzedaży są odporne odmiany pomidorów koktajlowych, np. Strabini, oraz czerwonych mięsistych – Ferreira, a już niedługo do portfolio odmian odpornych dołączy pomidor malinowy – DRTG4857
Nowy, żółty pomidor wielkoowocowy
W asortymencie pomidorów marki De Ruiter pojawił się nowy, żółty pomidor wielkoowocowy (około 210 g), odporny na mączniaka prawdziwego – DRTS4507. Jak mówiła Maria Lis odmiana ta ma średnio silny wigor, charakteryzuje się bardzo dobrym wiązaniem (dobry plon) i wyrównaniem owoców. Prezentują się one bardzo atrakcyjnie, mają małą bliznę posłupkową i nie są podatne na suchą zgniliznę wierzchołków owoców. Mają również bardzo dobrą jakość pozbiorczą. Owoce mogą długo pozostawać na roślinach bez utraty jakości. Jak informowała Maria Lis zdarzały się sytuacje, w których na roślinach pozostawały 4 grona wybarwionych owoców i nadal zachowywały bardzo dobrą jakość. Zaleca się szczepienie odmiany DRTS4507 na podkładce Maxifort bądź Equifort.
Jeżyny na topie, także polskie odmiany
Globalny rynek jeżyny odnotował ostatnio znaczny wzrost, który w dużym stopniu jest napędzany postępem technologicznym, zmieniającymi się preferencjami konsumentów i rosnącymi inwestycjami zarówno z sektora publicznego, jak i prywatnego. Na horyzoncie są także nowe, ciekawe [...]