PODosłonami.pl
Produkcja rozsady – reżim sanitarny dla uzyskania zdrowych roślin
W gospodarstwie ogrodniczym, które nie jest nastawione na specjalistyczną produkcję rozsady, trudno jest spełnić wszystkie zalecenia pozwalające na uzyskanie jakościowo dobrej rozsady bez ponoszenia wysokich kosztów. Na pewno bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego reżimu sanitarnego. Aneta Okoń z firmy Rozsadnik niejednokrotnie podkreślała w swoich prezentacjach podczas branżowych spotkań dla producentów warzyw szklarniowych, że w reprezentowanym przez nią zakładzie produkcja rozsady odbywa się przy ścisłym przestrzeganiu zasad reżimu sanitarnego.
Czytaj dalej...
Proces pakowania rozsady na wózki (fot. Rozsadnik)
Pomiędzy sezonami produkcyjnymi
W przypadku hal i pomieszczeń nastawionych na produkcję rozsady, przed przystąpieniem do przygotowania tych obiektów do dezynfekcji warto dokonać ich podziału na kilka stref fitosanitarnych. Każdorazowo po zakończeniu sezonu gruntownemu czyszczeniu poddawane są stoły produkcyjne, posadzki, podłoże, konstrukcja szklarni i ściany. Bezwzględnie należy z obiektu usunąć resztki roślinne, których obecność mogłaby być źródłem infekcji dla nowych upraw. Oprzyrządowanie używane do sprzątania szklarni takie jak np. szczotki, miotły i mopy są po sprzątaniu wyrzucane, gdyż nie ma możliwości odkażenia ich w 100% i lepszą decyzją jest każdorazowo kupienie nowych. Aneta Okoń zwróciła uwagę na przestrzeganie przez pracowników wprowadzonego zakazu przenoszenia oprzyrządowania w trakcie sprzątania pomiędzy poszczególnymi działami.
Takie elementy obiektu jak kapilary, dysze do wody, stacje nawadniające oraz inne wyposażenie szklarni, które daje się zdemontować, myte są ciepłą wodą z dodatkiem detergentu oraz dezynfekowane. Posadzka, przez przystąpieniem do dezynfekcji, jest myta za pomocą myjki ciśnieniowej i należy przy tym przestrzegać zasady mycia zawsze w kierunku wyjścia z obiektu.
Po zakończonym sezonie, a przed początkiem kolejnego wózki do transportu rozsady są czyszczone i naprawiane. Usuwane są wszystkie elementy, w których mogłoby znaleźć się siedlisko bakterii, wirusów. Wymieniane są kółka, które uległy uszkodzeniu. Wózki w ramach działań prewencyjnych są oznaczane różnymi kolorami w zależności od części zakładu, w którym są używane, co pozwala zapobiegać przemieszczaniu się wózka pomiędzy poszczególnymi działami…
Zostało jeszcze 84% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Jagodowe Trendy 2023 – problemy na rynku owoców, nowe odmiany malin i jeżyn, ochrona roślin
Konferencja „Jagodowe Trendy” w tym roku odbyła się 24-25 listopada w Kraśniku. Pierwszego dnia frekwencja była wysoka ze względu na dyskusję o problemach na rynku owoców kierowanych do przetwórstwa. Owoce deserowe, także te spod osłon, [...]