PODosłonami.pl
Rola mikrobiomu glebowego w uprawach jagodowych
Mikrobiom gleby można dzielić na mniejsze grupy, jak np. mikrobiom grzybów, czy bakterii. Gleba jest złożonym układem, w którym zachodzi wiele wzajemnych interakcji. Jednak na początku chcę wyjaśnić znaczenie wpływu obecności mikroorganizmów na właściwości gleby oraz rośliny.
Czytaj dalej...
fot. pixabay
W glebie zachodzi wiele wzajemnych interakcji na linii: mikrobiom – roślina, mikrobiom – patogen, mikrobiom – czynniki chemiczne (nawozy, środki ochrony roślin, pH), mikrobiom – czynniki abiotyczne (temperatura, opady, wilgotność powietrza, typ gleb, rodzaj uprawy). Na niektóre z tych elementów nie mamy wpływu, ale ważna jest ocena, czy nowy element będzie sprzyjał, lub nie, budowie prawidłowego mikrobiomu gleby. Ponadto, każdy zabieg w postaci ś.o.r., nawożenia, czy nawet zabieg agrotechniczny wpływa na mikrobiom gleby. Schemat tych zależności przedstawia poniższy diagram.
W przypadku uprawy kluczowy jest skład mikrobiomu. Obecnie mamy dostępne narzędzia do sprawdzenia stanu mikrobiomu gleby, jego stymulacji, a nawet sprawdzenia efektywności biostymulacji. Większe znaczenie dla uprawy ma obecność grzybów niż bakterii. Wynika to w dużej mierze z faktu szerszego zakresu pH, które tolerują grzyby. Określenie gatunków najliczniej zasiedlających daną glebę wraz z ich udziałem procentowym w próbce pozwala określić stopień „zmęczenia” gleby oraz potencjał supresyjny. Potencjał supresyjny gleby to jej zdolność do tworzenia niekorzystnych warunków do rozwoju patogenów wywołujących choroby oraz wspomaganie roślin w rozwoju.
Zostało jeszcze 72% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Jakie odmiany truskawki do tunelu sadzić?
Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Wszystko zależy od tego, kto będzie odbiorcą towaru, jaki uda się wyprodukować i od tego, co jest w danym gospodarstwie opłacalne i przynosi zyski. Temat [...]



