Truskawki najpopularniejszym owocem spożywanym w Polsce

PODosłonami.pl

De Ruiter baner 2
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Najpopularniejsze owoce w Polsce – ponownie truskawki!

Drugi miesiąc z rzędu najpopularniejszymi polskimi owocami są truskawki. W czerwcu i lipcu truskawki spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (odpowiednio 88% i 85%). W tym okresie najbardziej wzrosła sprzedaż malin (z 31 do 47%). Jadł je już co drugi Polak, a rozpoczynającą sezon borówkę już co trzeci (31%). W lipcu bardzo wysokie było spożycie czerwonej porzeczki (28%). Wzrosło spożycie agrestu z 11% do 22% i czarnej porzeczki z 16% do 22%. Spożycie aronii utrzymuje się na stałym poziomie 14%. Pierwszy raz badano deklaracje konsumpcji jagody kamczackiej, wynoszą już 10%.

Najpopularniejsze owoce

Truskawki jedzone są najczęściej. 4% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 12% 4-5 razy w tygodniu. Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się jabłka, które jadło 76% badanych. Spożycie jabłek jest niższe niż w czerwcu br. (o 5 p.p.). Ponad dwie trzecie (68%) Polaków na początku lipca jadło czereśnie. To więcej zarówno niż przed miesiącem, jak i przed rokiem (o 44. p.p.).

Najpopularniejsze warzywa

Najpopularniejszymi warzywami w lipcu były młode ziemniaki, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje więcej niż dziewięciu na dziesięciu Polaków (96%). Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazły się pomidory, które jadło 95% badanych. Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.

Na podobnym poziomie, jak przed rokiem kształtowały się deklaracje konsumpcji pomidora (95%) oraz marchwi (84%). Wzrosło spożycie ogórków (93%), papryki (61%) oraz kalafiorów (68%).

Spożycie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 92% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 79% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 69% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 47% Polaków, natomiast na przekąskę – 50%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (36%).

Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. Obiad połowy badanych po najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. Ciekawie kształtuje się udział warzyw i owoców w przekąskach. W przypadku pierwszych w 25% składają się wyłącznie z warzyw i owoców jednak jednocześnie 38% nie zawiera warzyw i owoców w ogóle. Najrzadziej (28%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 17% Polaków odżywiało się w lipcu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom. Co trzeci (33%) badany odżywiał się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości jego posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią jego połowę. 50% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 14% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w lipcu wartość 46,8 pkt, czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. W porównaniu do czerwca wskaźnik ten wzrósł o 0,9 pkt., co ma zapewne związek z większą dostępnością sezonowych warzyw i owoców.

Wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).

Czas na polskie superowoce!

Z dwutygodniowym opóźnieniem rozpoczął się sezon na owoce jagodowe. Wyjątkowo bogate w składniki prozdrowotne, szczególnie korzystne dla zdrowia i budowania odporności, naszego samopoczucia i urody. Świeże polskie superowoce możemy spożywać codziennie od kwietnia do listopada, lato to czas, kiedy jest ich obiektywnie najwięcej i są najbardziej dostępne.

W sierpniu pojawi się aronia, a we wrześniu jeden z największych sukcesów polskich producentów – mini-kiwi. Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Lato to najlepszy czas na poprawę naszych nawyków żywieniowych.

*** 
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dzień Pomidora w miejscowości Wijewo

9 września br w Gospodarstwie Ogrodniczym pana Piotra Johna w miejscowości Wijewo odbyło się spotkanie poświęcone odmianom i ochronie pomidora w uprawie w tunelach foliowych. Organizatorami wydarzenia były firmy Hazera Poland, Koppert oraz Sativex. Zaprezentowano [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
Syngenta pelargonia
HortiAdNet