PODosłonami.pl
Sałata w szklarni i w tunelach
Uprawa sałaty masłowej jest ciekawą alternatywą dla ogrodników chcących produkować warzywa pod osłonami.. Jest szczególnie popularna w okolicach Warszawy, m.in. w gminach Jabłonna i Wieliszew. W czasopiśmie „Pod Osłonami” 6/2015 ukazała się relacja z gospodarstwa Marzeny i Andrzeja Dolińskich z miejscowości Krubin, specjalizującego się w uprawie sałaty w szklarniach i tunelach foliowych. Przedstawiamy fragment relacji z gospodarstwa oraz przegląd odmian oferowanych przez firmy nasienne.
Czytaj dalej...
Przygotowania do uprawy
Produkcja w gospodarstwie państwa Dolińskich jest prowadzona tradycyjnie – w specjalnie wzbogaconej glebie (torf wymieszany z ziemią gliniastą), która kilkakrotnie była odkażana – raz termicznie, w pozostałych przypadkach chemicznie (z użyciem Basamidu 97 GR). Ostatni zabieg przeprowadzono 3 lata temu i do tej pory nie było potrzeby ponawiania go – zdrowotność plantacji jest zadowalająca. Regularnie gleba jest wzbogacana w materię organiczną – wprowadzany jest obornik granulowany (od lat już nie używano zwykłego obornika). Nawożenie mineralne jest prowadzone na podstawie wyników analizy gleby, zwykle stosuje się nawóz wieloskładnikowy (Azofoskę), inne podawane są jedynie w razie potrzeby. Rośliny są podlewane przez linie kroplujące, czasem zamiast wody tą drogą podawana jest pożywka.
Rozsada własnej produkcji
Ogrodnicy z Krubina rozsadę produkują samodzielnie. Nasiona wysiewają do skrzynek z podłożem, a następnie siewki pikują w kostki ziemno-torfowe (substrat dla sałaty zamawiany jest w firmie Hollas w Pasłęku). Kostki te wykonywane są tradycyjnie – obsługiwanymi ręcznie, mechanicznymi doniczkarkami. Jest to pracochłonne, ale – jak mówi pan Andrzej – zapewnia się w ten sposób pracownikom zajęcie, m.in. w okresie zimowego przestoju w uprawie. W najzimniejszych i najciemniejszych miesiącach produkcja rozsady trwa mniej więcej 2 miesiące, później skraca się do 6 tygodni, a latem trwa tylko 4 tygodnie. (…)
Fragment artykułu Anny Wize, który został opublikowany w czasopiśmie „Pod Osłonami” 6/2015.
Poniżej przedstawiamy przegląd odmian sałaty masłowej do szklarni i tuneli:
Enza Zaden
Stretcha to uniwersalna odmiana sałaty masłowej do uprawy w gruncie, w tunelach foliowych i szklarniach w okresie od wiosny do jesieni. Tworzy ona dużą główkę, dobrze wypełnioną liśćmi w kolorze jasnozielonym. Szeroka, płaska podstawa główki ułatwia zbiór.
Odmiana Bente polecana jest do uprawy wiosną i jesienią w polu, w tunelach foliowych i pod płaskimi przykryciami. Wyróżnia ją bardzo dobra trwałość po zbiorze oraz duża tolerancja na zagniecenia. Główka o jasnych liściach z delikatnym unerwieniem jest płaska u podstawy. Rośliny są wyrównanej wielkości, co ułatwia i pozwala przyspieszyć zbiór.
Toma Seeds
Hodowla Gautier Semences oferuje szeroką gamę różnych typów sałat do uprawy w okresie zimowo-wiosennym. Do wysiewu od listopada do stycznia polecane są: Lider i Boxer – sałaty masłowe o jasnozielonych liściach, które mogą być uprawiane w podłożach inertnych (wełna mineralna, podłoże kokosowe). W późniejszym terminie – wysiew od stycznia do marca – polecane są sałaty masłowe o liściach jasnozielonych (Boxer, Jumper, Clipper, Neoda, Zagata, Bafana) lub zielonych (Cuartel).
- Boxer
- Jumper
- Bafana
[reklama id=”14519″]
Hazera
Jukebox (BRA 3282) to nowa odmiana sałaty masłowej z hodowli Vilimorin do uprawy w szklarni, na zbiór od końca października do końca marca. Zawiązuje średniej wielkości główki o otwartym pokroju. Liście gładkie w kolorze jasnozielonym. Odmiana łatwa w uprawie o dobrej trwałości pozbiorczej, tolerancyjna na gnicie liści od spodu. Odmiana Flaminia (z hodowli Vilimorin) polecana jest do zimowej uprawy w szklarni, na zbiór od połowy listopada do połowy kwietnia. Liście barwy żółtawozielonej, jasne. Główki duże, bez tendencji do zagniwania od spodu. Do wiosennej i jesiennej uprawy pod osłonami polecana jest odmiana Sunny. Liście delikatne, cienkie, jasne w kolorze żółtozielonym, bez tendencji do zasychania brzegów.
Rijk Zwaan
Do uprawy w szklarniach i tunelach ogrzewanych w okresie jesienno-zimowym (od grudnia do końca lutego) firma poleca odmiany Omega RZ (odznacza się bardzo szybkim wzrostem, tworzy duże, ciężkie, dobrze wypełnione główki o jasnozielonych liściach) oraz Markies RZ – zawiązuje duże główki o luźnym pokroju, liście o świeżozielonej barwie i średniej grubości. Weston RZ – nowa odmiana charakteryzująca się szybkim wzrostem. Główka duża o jasnozielonych liściach. Odmiana Gardia RZ polecana jest do uprawy od października do końca marca. Tworzy główki luźne, bardzo duże, o liściach koloru jasnozielonego. Wymienione odmiany sałaty masłowej polecane są do nasadzeń w zagęszczeniu 12-16 roślin/m2.
- Gardia RZ
- Omega
Seminis (marka firmy Monsanto)
Rylane – sałata masłowa polecana do uprawy w okresie wczesnowiosennym, w tunelu ogrzewanym. Główki duże, o masie około 660 g. Dobrze znosi stresowe warunki uprawy i jest mniej podatna na zaburzenia fizjologiczne (tip burn). Posiada pełen pakiet odporności na choroby.
Syngenta
Pantlika – sałata masłowa do uprawy w okresie wczesnowiosennym, w tunelach foliowych. Bardzo szybko osiąga odpowiednią wielkość i dojrzałość zbiorczą. Nawet w trudnych warunkach zawiązuje wyrównane główki o jasnozielonych liściach. Panukia – nowa odmiana sałaty masłowej polecana do uprawy w okresie krótkiego dnia (jesień, wiosna). Liście ciemniejsze niż u odmiany Pantlika. Obie odmiany doskonale sprawdzają się w uprawach zimowych i wczesnowiosennych oraz posiadają pełną odporność na mączniaka rzekomego. Odmiana Nisava polecana jest do uprawy tunelowej i szklarniowej od połowy kwietnia do września. Sprawdza się w okresie wysokich temperatur w okresie letnim. Główki w kolorze jasnozielonym, z żółtawym odcieniem.
Czytaj także:

Jagodowe Trendy 2023 – problemy na rynku owoców, nowe odmiany malin i jeżyn, ochrona roślin
Konferencja „Jagodowe Trendy” w tym roku odbyła się 24-25 listopada w Kraśniku. Pierwszego dnia frekwencja była wysoka ze względu na dyskusję o problemach na rynku owoców kierowanych do przetwórstwa. Owoce deserowe, także te spod osłon, [...]
1 komentarz do “Sałata w szklarni i w tunelach”
Pingback: Nowy numer czasopisma Pod Osłonami (6/2015)