PODosłonami.pl
Nowy pomidor malinowy o dobrej zdrowotności – propozycja na trudne warunki uprawy
W miejscowości Joanka w okolicach Kalisza 7 czerwca firma Syngenta zorganizowała warsztaty uprawowe dla doradców i specjalistów z branży ogrodniczej. W szklarni państwa Iwony i Bartłomieja Młynków, w której uprawiany jest nowy pomidor malinowy Maturbo, omawiano cechy tej odmiany i jej dobrą przydatność do uprawy w trudnych warunkach, wymuszonych rosnącymi kosztami produkcji, głównie energii. Zaprezentowana plantacja była w dobrej równowadze generatywno-wegetatywnej, rośliny były zdrowe, dobrze plonowały. W prowadzeniu uprawy tej odmiany ogrodnikom pomaga Gabriel Chojnacki z firmy Syngenta.
Czytaj dalej...
Pomidor malinowy w uprawie państwa Młynków
Kilka szczegółów dotyczących uprawy przekazała właścicielka gospodarstwa, pani Iwona. Rośliny odmiany Maturbo zostały zaszczepione na podkładce Kardia w Grupie Producentów Rozsady Krasoń. Do ich mnożarki 10 grudnia dotarła rozsada w młodej fazie wzrostu, tak zwany półprodukt. Pod koniec grudnia (29.12 21 r.) rozsadę wyniesiono do szklarni uprawowej i ustawiono obok otworów na matach uprawowych. Następnie 10 stycznia rośliny wstawiano w otworach na matach wełny mineralnej.
- Właścicielka gospodarstwa, Iwona Młynek, wraz z uczestnikami pokazu odmiany pomidora malinowego Maturbo
- Właściciel uprawy, Bartłomiej Młynek, w towarzystwie uczestników spotkania
- Informacji na temat uprawy odmiany Maturbo w szklarni państwa Młynków udzielał Gabriel Chojnacki z firmy Syngenta
Pomidor malinowy Maturbo został posadzony w zagęszczeniu 2,5 szt./m2. Później, za czwartym gronem z co czwartej rośliny wyprowadzono dodatkowy pęd, zwiększając zagęszczenie pędów do 3,1 szt./m2. Podczas czerwcowego spotkania na pędach utrzymywano po 16 liści, by przygotować rośliny do nadejścia letnich upałów.
Dobre zawiązywanie, ładne owoce
Od początku uprawy rośliny rosły i rozwijały się dobrze. Były mocne, bardzo dobrze kwitły i zawiązywały owoce, mimo, że na początku sezonu warunki świetlne nie były rewelacyjne. Również latem – jak informował Rafał Alfut z firmy Syngenta – zawiązywanie owoców u tej odmiany jest bez zarzutu. Pomidor malinowy Maturbo w gronach zawiązuje wiele owoców – nawet 6 i więcej. Dlatego od początku uprawy redukowano ich liczbę w gronach do 4 sztuk. Do siódmego grona włącznie zakładano łuczki wzmacniające ich nasady, później nie było to już konieczne.
Zbiory owoców odmiany Maturbo rozpoczęto około 20 marca, wcześniej niż innych odmian uprawianych w tym gospodarstwie. W ocenie ogrodników nie było problemów z jakością owoców – dobrze się wypełniały, osiągały duże rozmiary. Na owocach Maturbo nie obserwowano żółtych, niewybarwionych plam, nie są też podatne na suchą zgniliznę wierzchołków owoców.
- Grona pomidora malinowego Maturbo
- Pomidor malinowy Maturbo
- Pomidor malinowy Maturbo
Podczas spotkania zwracano uwagę, że pomidor malinowy Maturbo wyróżnia się bardzo atrakcyjnym, jasnomalinowym kolorem owoców, ponadto mają one efektowne, długie szypułki. Pomidory te są kształtne i nieco mniejsze niż u znanej już na naszym rynku odmiany Maluno. Jak określił Rafał Alfut owoce Maturbo są typowo supermarketowe, wielkości BB z niewielką ilością BBB, głównie na początku zbiorów.
Otwarty pokrój, dobra zdrowotność roślin
Gabriel Chojnacki zwracał uwagę, że pomidor malinowy Maturbo wyróżnia się dobrą zdrowotnością i nie ma w jego uprawach problemów z szarą pleśnią – Takie informacje docierają z kilku miejsc uprawy, mimo, że w tym sezonie ogrodnicy starają się oszczędnie ogrzewać swoje szklarnie – wyjaśniał. Dobra odporność na choroby ma związek z cechami odmiany, ale także otwartym pokrojem roślin i dobrym przewietrzaniem się ich łanu oraz dostępem światła nawet do niższych partii.
W zaprezentowanej uprawie nowy pomidor malinowy Maturbo został zaszczepiony na podkładce Kardia, czyli rośliny są nieco mocniejszej. Przy szczepieniu na podkładce Arnold byłyby bardziej generatywne – informował Rafał Alfut.
Po wizycie w szklarni w Joance uczestnicy przenieśli się na salę wykładową, gdzie specjaliści z Syngenty, Marcin Grosner i Gabriel Chojnacki, przedstawili analizę kosztów ogrzewania szklarni i omówili sposoby ograniczenia start energii z obiektu. Relacja z tej części spotkania i dyskusji na temat sytuacji branży i przewidywań, co do przyszłego sezonu ukaże się na naszym portalu wkrótce.

Recykling mat wełny mineralnej po uprawie
W czasie niedawnej konferencji w Kaliszu, zorganizowanej przez firmę Bayer oraz partnerów (czyt. Odmiany pomidora na 2024 r., odporność na ToBRFV – konferencja firmy Bayer w Kaliszu) ciekawą prezentację przedstawił Marek Sowa z firmy Saint [...]