PODosłonami.pl

Certis Belchim 2Certis Belchim 2
Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Bayer Vynyty Tuta Press - baner 3Advertisement

Pomidory i ogórki zero pozostałości – ciekawy przykład z Czech

W ostatnich kilku latach trend produkcji warzyw „bez pozostałości” (czyli bez pozostałości substancji aktywnych środków ochrony roślin) nabiera na znaczeniu. Wszystko zaczęło się we Francji w 2018 r. To Francuzi jako pierwsi wprowadzili standard jakości „Zero Résidu”. Kolejne kraje bardzo chciały naśladować Francuzów, ale niewielu poszło ich śladem. Bardzo dobrym przykładem jest Farma Bezdinek w Czechach, w której produkcja obecnie idzie pełną parą, a pomidory rozchodzą się na rynku marketowym, jak świeże bułeczki.

Czytaj dalej...

Obiekt w Dolny Lutyne

W marcu br. odwiedziłam gospodarstwo Farma Bezdinek w Czechach. Obiekt jest imponujący. Same szklarnie zajmują 15 ha. Uprawia się w nich pomidory i ogórki. Poza obiektami produkcyjnymi, w gospodarstwie znajduje się sklep oraz centrum szkoleniowo-edukacyjne. Na półkach (pomidory) i w lodówkach (ogórki) znajdują się oferowane przez gospodarstwo warzywa w różnym asortymencie oraz przetwory z warzyw, a także miód z własnych pasiek. W centrum edukacyjnym odbywają się organizowane grupowo zajęcia dotyczące produkcji warzyw, zapylania, ochrony biologicznej. Zainteresowanie tego typu zajęciami jest nie tylko wśród uczniów szkół podstawowych i średnich, ale także innych grup wiekowych. Zarząd firmy jest zdania, że warto edukować konsumentów o walorach owoców i warzyw od najmłodszych lat i nigdy nie przestawać! Tego typu inicjatyw wciąż brakuje w naszym kraju. Czesi skorzystali z pomocy unijnej w kwestii budowy obiektu, ale wszystko w słusznym celu. Obecnie ich biznes jest liczącym się w Europie oraz bardzo dobrym przykładem dla innych. W praktyce mogą poszczycić się najnowocześniejszym obiektem uprawowym, centrum logistycznym z pakownią i sortownią. W marcu, gdy odwiedziłam Farmę Bezdinek w miejscowości Dolní Lutyně sezon dopiero się rozpoczynał.

Pomidory i ogórki z certyfikatem…

Zostało jeszcze 77% artykułu

1 komentarz do “Pomidory i ogórki zero pozostałości – ciekawy przykład z Czech

  1. Janusz Piątkowski
    / Odpowiedź

    Muszę powiedzieć, że efektywna ochrona biologiczną, która zakłada „zero pozostałości” nie jest prosta, ale możliwa. Wymaga to wspólnego wysiłku wszystkich członków zespołu, odpowiedzialnego za produkcję. Vaclav Psota jest dobrze przygotowanym specjalistą i kieruje zespołem fachowców. Mam przyjemność współpracować z tym zespołem jako konsultant. Również w tym roku postaramy się sprostać wymogom certyfikatu „no residiue”
    . Chcę podkreślić, że w Polsce mamy również przykłady takiej produkcji i zdecydowanie należy je upowszechniać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pomidory na targach Fruit Logistica 2025 (cz. I)

Każde targi Fruit Logistica w Berlinie to uczta dla oczu i podniebienia, szczególnie dla osób zwracających uwagę na oferowane na stoiskach odmiany warzyw. Tym razem zwróciłam uwagę na pomidory, których odmian co roku wydaje się [...]

LUMIFORTE_ReduSystemLUMIFORTE_ReduSystem
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet