PODosłonami.pl
Pomidory i ogórki zero pozostałości – ciekawy przykład z Czech
W ostatnich kilku latach trend produkcji warzyw „bez pozostałości” (czyli bez pozostałości substancji aktywnych środków ochrony roślin) nabiera na znaczeniu. Wszystko zaczęło się we Francji w 2018 r. To Francuzi jako pierwsi wprowadzili standard jakości „Zero Résidu”. Kolejne kraje bardzo chciały naśladować Francuzów, ale niewielu poszło ich śladem. Bardzo dobrym przykładem jest Farma Bezdinek w Czechach, w której produkcja obecnie idzie pełną parą, a pomidory rozchodzą się na rynku marketowym, jak świeże bułeczki.
Czytaj dalej...
Obiekt w Dolny Lutyne
W marcu br. odwiedziłam gospodarstwo Farma Bezdinek w Czechach. Obiekt jest imponujący. Same szklarnie zajmują 15 ha. Uprawia się w nich pomidory i ogórki. Poza obiektami produkcyjnymi, w gospodarstwie znajduje się sklep oraz centrum szkoleniowo-edukacyjne. Na półkach (pomidory) i w lodówkach (ogórki) znajdują się oferowane przez gospodarstwo warzywa w różnym asortymencie oraz przetwory z warzyw, a także miód z własnych pasiek. W centrum edukacyjnym odbywają się organizowane grupowo zajęcia dotyczące produkcji warzyw, zapylania, ochrony biologicznej. Zainteresowanie tego typu zajęciami jest nie tylko wśród uczniów szkół podstawowych i średnich, ale także innych grup wiekowych. Zarząd firmy jest zdania, że warto edukować konsumentów o walorach owoców i warzyw od najmłodszych lat i nigdy nie przestawać! Tego typu inicjatyw wciąż brakuje w naszym kraju. Czesi skorzystali z pomocy unijnej w kwestii budowy obiektu, ale wszystko w słusznym celu. Obecnie ich biznes jest liczącym się w Europie oraz bardzo dobrym przykładem dla innych. W praktyce mogą poszczycić się najnowocześniejszym obiektem uprawowym, centrum logistycznym z pakownią i sortownią. W marcu, gdy odwiedziłam Farmę Bezdinek w miejscowości Dolní Lutyně sezon dopiero się rozpoczynał.
- 15-hektarowy obiekt szklarniowy z produkcją warzyw „zero pozostałości” (fot. DŁB)
- Własne zbiorniki na wodę do przygotowania pożywki (fot. DŁB)
- Farma Bedinek posiada własne samochody dostawcze (fot. DŁB)
- Po obiekcie Farmy Bedinek oprowadzał Vaclav Psota, agronom z tego gospodarstwa (fot. VP)
- Oferta pomidorów „Bez pesticidu” w sklepie przy szklarni produkcyjnej (fot. DŁB)
- W Farmie Bedinek jest część demonstracyjna, gdzie jest możliwość zobaczyć produkcję warzyw (fot. DŁB)
Pomidory i ogórki z certyfikatem…
Zostało jeszcze 77% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Pomidory na targach Fruit Logistica 2025 (cz. I)
Każde targi Fruit Logistica w Berlinie to uczta dla oczu i podniebienia, szczególnie dla osób zwracających uwagę na oferowane na stoiskach odmiany warzyw. Tym razem zwróciłam uwagę na pomidory, których odmian co roku wydaje się [...]






1 komentarz do “Pomidory i ogórki zero pozostałości – ciekawy przykład z Czech”