Zamgławianie suchą mgłą kwasu podchlorawego w uprawie roślin ozdobnych pod osłonami

PODosłonami.pl

GRODAN_2
ENZA_3

Zamgławianie suchą mgłą w uprawie roślin ozdobnych pod osłonami

Zapraszamy na relację filmową z gospodarstwa kwiaciarskiego pana Piotra Zimińskiego z Elbląga. W uprawie roślin ozdobnych zastosował zamgławiania suchą mgłą z kwasem podchlorawym w zapobieganiu chorobom uprawianych roślin. Rezultaty są w ocenie ogrodnika bardzo dobre. Poznajcie jego opinię.

Czytaj dalej...

Badania wykonane w marcu 2021 roku na zgodność z normą EN 17272 (dezynfekcja poprzez zamgławianie) wykazały bardzo dużą skuteczność kwasu podchlorawego w zwalczaniu 14 patogenów (bakterii, grzybów, wirusów, prątków) metodą zamgławiania tzw. suchą mgłą o wielkość kropli poniżej 10 mikronów (tabela).

Wyniki badań laboratoryjnych zgodnie z normą EN 17272 (dezynfekcja poprzez zamgławianie). Stężenie: 300 ppm HOCl (15% roztwór Agro ECA/Chloris Professional).

Zamgławianie kwasem podchlorawym wkracza do ogrodnictwa

Wyniki badań uzyskane jesienią 2021 w ramach projektu Zdrowa Żywność, realizowanego w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, wykazały dużą skuteczność technologii zamgławiania suchą mgłą kwasu podchlorawego w ograniczaniu drobnoustrojów w chłodniach i przechowalniach. Konsorcjum składające się z firmy BIO ACTIW (producent ustabilizowanego kwasu podchlorawego dopuszczonego do dezynfekcji owoców i warzyw) oraz Uniwersytet Rolniczy w Krakowie przeprowadziło testy w jednej z Grup Producenckich na południu Polski.

W badaniach uzyskano bardzo wysoką redukcję zarodników grzybów przy zastosowaniu 2 litrów roztworu kwasu podchlorawego o stężeniu 300 ppm (15% roztwór produktu Agro ECA/Chloris Professional na 100 m3 pomieszczenia.

Fot. 1. Skuteczność eliminacji grzybów - wyrosłe na pożywkach hodowlanych kolonie grzybów, pochodzące z prób powietrza pobranych w pustej komorze chłodniczej. Przed zamgławianiem (szalki u góry) oraz po dezynfekcji kwasem podchlorawym – suchą mgłą (szalki na dole).

Fot. 1. Skuteczność eliminacji grzybów – wyrosłe na pożywkach hodowlanych kolonie grzybów, pochodzące z prób powietrza pobranych w pustej komorze chłodniczej. Przed zamgławianiem (szalki na dole) oraz po dezynfekcji kwasem podchlorawym – suchą mgłą (szalki u góry).

Skuteczność zamgławiania w uprawach pod osłonami

W obiektach pod osłonami zaleca się dokonywać dezynfekcji poprzez zamgławianie, gdyż wiele patogenów może znajdować się w trudno dostępnych miejscach. Ważne jest, by zastosować środek, który jest skuteczny i bezpieczny dla człowieka i otoczenia. Kwas podchlorawy spełnia takie wymagania. Agro ECA/Chloris Professional jest obecnie jedynym preparatem dostępnym dla rolnictwa, które może się pochwalić skutecznością z wymaganiami Europejskiej Normy: 17272 (dezynfekcja poprzez zamgławianie). Jest to również jedyna substancja która nie zagraża zdrowiu człowieka po wejściu do dezynfekowanego pomieszczenia – w przeciwieństwie do ozonu czy nadtlenku wodoru.

Wiele testów związanych z zamgławianiem produktem Agro ECA/Chloris Professional wykazało, że nie ma żadnego negatywnego wpływu na uprawiane rośliny. Znacznie natomiast ograniczane jest porażenia roślin przez chorobotwórcze patogeny. Jest to wynikiem dużej skuteczności kwasu podchlorawego w zwalczaniu jednokomórkowych organizmów oraz dużą penetracją łanu roślin przez mgłę. W załączonym filmie przedstawiamy wywiad z producentem roślin ozdobnych, który od listopada 2021 roku wykorzystuje technologię zamgławiania suchą mgłą w swoich szklarniach i tunelach.

Stosuje on 10-15% roztwór Chloris Professional/Agro ECA (1,0-2,0 litry produktu + 16-18 litrów wody na 1000 m3 obiektu). Do zamgławiania stosuje zmiękczoną lub zdemineralizowaną wodę.

Produkty Chloris Professional Rośliny Ozdobne oraz Agro ECA są dystrybuowane przez firmę Royal Brinkman.

O zastosowaniu tych produktów w ograniczaniu chorób bakteryjnych w uprawach hydroponicznych można przeczytać: https://www.podoslonami.pl/artykuly-reklamowe/choroby-bakteryjne-w-uprawach-szklarniowych-ograniczanie-rozwoju-chorob-w-czasie-uprawy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Katarzyna i Szczepan Korfanty

Pomidory malinowe, śliwkowe, cherry i inne z okolicy Bieszczad

W Grabownicy Starzeńskiej na Pogórzu Dynowskim, skąd już niedaleko w Bieszczady, znajdują się najdalej na południowy-wschód Polski wysunięte gospodarstwa szklarniowe specjalizujące się w uprawie pomidorów. Działalnością tą zajmują się Danuta i Lesław Korfanty oraz ich [...]

Florensis_Dianthus
HortiAdNet