PODosłonami.pl
Fertygacja pod kontrolą oraz nowoczesne rozwiązania w uprawie szklarniowej…
…takie m.in. tematy poruszano podczas spotkania pt. VIP-room dla producentów pomidora w Sobieniach Jeziorach (woj. mazowieckie). Druga w tym roku edycja tego wydarzenia odbyła się 5 września, jego organizatorami były firmy Timac Agro, Syngenta, Grupa Producentów Rozsad Krasoń oraz Grodan. Zaproszonym gościem specjalnym był prof. Waldemar Treder z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Wśród omawianych tematów znalazły się m.in. odmiany pomidora, nawożenie, fertygacja i rozwiązania 4.0 w uprawie pomidora, a także holenderskie doświadczenia w zakresie oszczędności w produkcji pomidora szklarniowego. W tej części relacji przedstawiamy informacje przekazane przez prof. Waldemara Tredera.
Czytaj dalej...
Prof. Waldemar Treder (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach wraz z przedstawicielami Timac Agro – Grzegorzem Iskrą oraz Janem Bruszewskim (fot. DŁB)
Analiza pożywek w uprawie pomidora pod osłonami
Na ten aspekt uprawy pomidora w szklarni uwagę zwrócił prof. Waldemar Treder. Podkreślił on, że w każdej fazie zapotrzebowanie na poszczególne pierwiastki jest różne. Przedstawił wykres zapotrzebowania roślin w zależności od fazy rozwojowej. Widać wyraźnie, że wraz z kolejną fazą rośnie zapotrzebowanie na większość składników, a jedynie zapotrzebowanie na wapń jest najwyższe w okresie zalewania mat wełny mineralnej. Ciekawym z punktu widzenia nawożenia pierwiastkiem jest chlor. Chlor jest pierwiastkiem ważnym w nawożeniu pomidorów jednak przy stężeniu powyżej 100 mg w pożywce może być silniej pobierany i toksyczny dla roślin. Bardzo ważnym parametrem jest przewodność elektryczna (EC), według której dozowniki regulują skład pożywki. Trzeba jednak pamiętać że różne nawozy przy takim samym stężeniu mają różne EC. Przykładowo EC roztworu fofsforanu monopotasowego o stężeniu 1 g/l ma EC 0,75 mS/cm ale takie samo stężenie chlorku wapnia daje EC na poziomie 2,11 mS/cm. Oznacza to że stosowanie wysokiego poziomu chloru wpływa na istotny wzrost EC zarówno w pożywce a później także w macie.
Przed przystąpieniem do wyznaczania składu pożywki niezbędna jest analiza wody. Woda z różnych ujęć będzie charakteryzowała się innymi parametrami. Na podstawie próbek dostarczonych przez firmę Timac Agro widzimy często bardzo duże różnice pomiędzy zawartościami poszczególnych makro i mikroelementów (głównie magnezu i wapnia), pH i EC różnych źródeł wody.

Prof. Waldemar Treder (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach), podczas wykładu z Sobieniach Jeziorach (fot. DŁB)
Przykładowe badania składu chemicznego pożywek nawozowych, wyciągów z mat oraz pożywki z przelewu także wykazują bardzo dużą zmienność, nawet w tym samym gospodarstwie. Wyniki tych analiz pozwoliły na wykonanie niezbędnych korekt nie tylko składu pożywki, ale także wysokości niezbędnego przelewu. Bardzo często się zdarza, że nawet przy optymalnym składzie pożywki, a przy zbyt niskim przelewie, zakłócone zostają proporcję pomiędzy składnikami mineralnymi dostępnymi dla roślin. Niezbędna jest wtedy kontrola pH i EC ze względu na fakt, że wartości niektórych składników pokarmowych mogą niebezpiecznie wzrastać. W przypadku chloru może to być niebezpieczne dla roślin – a nawet toksyczne.
Chlor jako składnik pokarmowy jest roślinom pomidora niezbędny. Warto jednak pamiętać, że chlorek wapnia może mieć różne poziomy uwodnienia a przez to różną zawartość chloru. Często na rynku pojawiają się produkty, w których przypadku nie ma określonych zawartości składników. Należy korzystać z produktów będących nawozami WE – podkreślił W. Treder.
System AGREUS®
– Pomiary w obiektach szklarniowych (ale nie tylko) wspomóc może system – AGREUS® – bezprzewodowy system klasy Smart Village, umożliwiający pozyskiwanie danych pomiarowych ułatwiających podejmowanie decyzji agrotechnicznych, a także sterowanie procesami – mówił profesor Treder. System obejmuje czujniki, moduły wykonawcze, oraz aplikację dostępną zarówno na komputerach stacjonarnych, jak i na urządzeniach mobilnych, tj. laptopy, tablety czy smartfony. AGREUS® to kompleksowe rozwiązanie przydatne we wszystkich rodzajach upraw rolnych, ogrodniczych, leśnych, terenach zieleni, sadach i uprawach pod osłonami.
Prof. Treder zwrócił uwagę na nowość jest to tzw. mała sonda do pomiaru wilgotności i EC podłoża, temperatury powietrza i natężenia światła. System ( z powodzeniem) testowany jest obecnie w uprawie pomidorów na wełnie mineralnej. Mała sonda może być umieszczona bezpośrednio w macie, zbiorniku drenażowym lub zamontowana na rurociągu, w każdym z tych przypadków monitoruje EC, co ma kluczowe znaczenie dla powodzenia w uprawie. Dane pomiarowe przekazywane są bezprzewodowo, a korzystać z nich możemy zarówno na komputerze jak i na smartfonie.

Co może wpłynąć na plonowanie i dochody plantatorów truskawki w tym roku…
…temat ten podjął Jarosław Barszczewski (Calfert) podczas konferencji Doradcy Jagodowego i partnerów, 22 lutego br. Okazuje się, że na powodzenie wpływają warunki minionej jesieni, sytuacja pogodowa wiosną, a także zagrożenia, jakich możemy się spodziewać już [...]



