PODosłonami.pl

Hazera 2 ManistellaHazera 2 Manistella

Skąd się biorą niedobory wapnia? Wapń w uprawie warzyw, objawy niedoborów, nawożenie.

Z zagadnieniami wspomnianymi w tytule spotkał się chyba każdy ogrodnik. Mimo, że temat ten jest omawiany na wielu spotkaniach, przez specjalistów ds. nawożenia, to niedobory wapnia u warzyw są jednymi z częściej występujących zaburzeń fizjologicznych u niektórych gatunków. Co roku obserwujemy je na m.in. owocach pomidorów, papryki, u sałaty czy kapusty pekińskiej. Dlaczego tak się dzieje – o tym rozmawiałam z dr Agnieszką Stępowską ze Skierniewic (dawniej Instytut Ogrodnictwa – PIB a, obecnie Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego w Skierniewicach) – Anna Wize.

Czytaj dalej...
Suchy tipburn sałaty

Suchy tipburn sałaty (fot. A. Stępowska)

Anna Wize: Przypomnijmy może jakie jest znaczenie wapnia dla roślin?

Dr Agnieszka Stępowska: Wapń jest jednym z podstawowych składników budulcowych roślin. Przede wszystkim ma wpływ na budowę i stabilność ścian komórkowych, które – jeśli pojawią się niedobory wapnia – zaczynają się zapadać. Występuje, można powiedzieć coś w rodzaju „roślinnej osteoporozy”. Ściany komórkowe stają się kruche, wystarczy brak odpowiedniej ilości wody w komórce lub jej nadmiar i wtedy ściany komórkowe się zapadają, szczególnie te najmłodsze położone najdalej od korzenia. Za jakiś czas pojawia się brązowienie tkanek zewnętrznych, które rozpadają się z przyczyn fizjologicznych, bez obecności jakichkolwiek patogenów.

Anna Wize: Jakie gatunki warzyw są najbardziej wrażliwe na niedobór wapnia i u których obserwujemy takie objawy?

Dr Agnieszka Stępowska: Najbardziej wrażliwe na niedobory wapnia są warzywa owocujące – przede wszystkim pomidor, papryka i ogórek. Czyli te, które z natury zawierają zazwyczaj dużo wody, która polega wahaniom ilościowym owocach. Tym bardziej, że ich owoce znajdują się zwykle dość daleko od korzeni i głównego nurtu transportu wapnia w górę rośliny. Te zaburzenia fizjologiczne określamy jako suchą zgniliznę wierzchołków owoców.

Drugą grupą, bardzo wrażliwą na niedobory wapnia są gatunki o delikatnych tkankach liści takie jak sałata, czy kapusta pekińska. Najmłodsze liście wewnątrz główki mogę ucierpieć najbardziej. Transpirują wewnątrz główki i jeśli ta woda nie może być efektywnie wyparowana na zewnątrz (ze względu na wysoką wilgotność powietrza) to po prostu się duszą i gniją. Z kolei u sałaty zewnętrzne liście zwijające główkę, są duże, ale równie delikatne, zwłaszcza ich brzegi. Po przegrzaniu podczas upalnych dni szybko tracą wodę. Jeśli wapnia jest w nich za mało wówczas zasychają. Takie zmiany określane są jako brunatnienie brzegów liści zwijających główkę (tipburn).

Suchy tipburn sałaty

Suchy tipburn sałaty (fot. A. Stępowska)

Anna Wize: Jakie są optymalne poziomy wapnia w glebie dla warzyw znanych z objawów niedoborów tego pierwiastka?

Zostało jeszcze 66% artykułu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trichoderma wchodzi w skład wielu nawozowych produktów mikrobiologicznych (for. DŁB)

Mikroorganizmy w nawozach

W nawozowych produktach mikrobiologicznych można znaleźć szereg mikroorganizmów. Nawozowe produkty mikrobiologiczne zawierają mikroorganizmy (zarówno martwe, jak i nieaktywne) lub konsorcja tych mikroorganizmów oraz substancje stanowiące pożywkę dla tych mikroorganizmów i ich metabolity oraz nieszkodliwe substancje [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet