PODosłonami.pl
Mszyca brzoskwiniowa na papryce – nowy genotyp
Każdy producent warzyw, szczególnie tych uprawianych pod osłonami, zna mszyce. Są obecne właściwie na wszystkich głównych gatunkach, takich jak pomidor, papryka, ogórek, sałata czy oberżyna. Dodatkowo są obecne w obiektach przez cały sezon uprawy. Dobra strategia zwalczania polega na połączeniu różnych metod ochrony roślin. W niektórych obiektach nadal podstawą programów zwalczania są zabiegi z użyciem środków chemicznych. Jednak z nowym genotypem mszycy brzoskwiniowej samą „chemią” wygrać będzie trudno.
Czytaj dalej...Groźny dla upraw polifag
Myzus persicae to funkcjonująca w praktyce łacińska nazwa mszycy brzoskwiniowej. Obowiązująca w nauce jest tylko nazwa Myzus (Nectarosiphon) persicae Sulzer, 1776. Jest to polifag, który atakuje wiele gatunków roślin uprawnych. Jego żywicielem pierwotnym są drzewa z rodzaju Prunus, a wtórnym — rośliny warzywne, ozdobne, zioła. W obiektach zamkniętych, w szklarniach i tunelach jest groźnym szkodnikiem warzyw m.in. z rodziny psiankowatych: pomidora, papryki, oberżyny; dyniowatych: ogórka, a także warzyw liściowych. Optymalna temperatura do wzrostu tych gatunków wynosi około 25°C i są to też idealne warunki do żerowania i rozmnażania dla mszycy brzoskwiniowej. Ze szklarni mszyce mogą przenosić się na warzywa uprawiane w gruncie, m.in. na kapustne.
Ciało mszycy brzoskwiniowej ma długość 1,2–2,3 mm, barwę od różowej poprzez żółtą, jasnozieloną do zielonej – różni się w zależności od rośliny, na której żeruje. Szkodliwość polega na wysysaniu soków roślinnych, przez co dochodzi do zniekształceń tkanki liści i owoców, a w przypadku młodych roślin – do zahamowania wzrostu. Dodatkowo mszyce wydzielają spadź, która zanieczyszcza liście i owoce, a na spadzi rozwijają się grzyby sadzakowe. Ich obecność może dyskwalifikować warzywa w handlu. Szkodliwość mszycy brzoskwiniowej polega także na tym, że jest bardzo ważnym wektorem chorób wirusowych.
Czym zwalczać mszycę w warzywach?
Walka z mszycami za pomocą środków chemicznych jest możliwa i skuteczna. W programie ochrony warzyw są zarejestrowane m.in. substancje czynne takie, jak spirotetramat (Movento 100 SC), acetamipryd (Mospilan 20 SP i odpowiedniki), deltametryna (DelCaps 050 CS i odpowiedniki), sulfoksaflor (Sequoia), azadirachtyna (NeemAzal), a także szereg środków o działaniu mechanicznych i fizycznym na szkodniki (np. Fitter, Emulpar’ 940 EC, Agricolle, Siltac EC), które są stosowane na coraz większa skalę, także w kontekście integrowanej ochrony roślin i „Zielonego Ładu”.
Nowy genotyp odporny na „chemię”
Z zagranicznych doniesień wynika, że walka z mszycą brzoskwiniową może niebawem stać się bardzo trudna jeśli producent będzie chciał polegać jedynie na środkach chemicznych. W Belgii, Niderlandach i w Niemczech w uprawach papryki pod osłonami wykryto nowy genotyp szkodnika nazwany przed naukowców „R”. W jego przypadku stosowanie chemicznych aficydów może nie być dość skuteczne, gdyż jest na nie mniej wrażliwy (wykazuje odporność do pewnego stopnia). Specjaliści z firmy Biobest są zdania, że jedynym sposobem na zapobieżenie wzrostowi populacji M. persicae w uprawach papryki będzie podjęcie strategii polegającej na działaniu zapobiegawczym. W tym wypadku najlepiej wprowadzić do obiektu parazytoidy mszycy, w tym gatunki błonkówki pasożytnicze (np. Aphidius ervi, A. colemani) i drapieżnego pryszczarka (Aphidoletes aphidymyza). Dodatkowo wrogami naturalnymi, drapieżcami mszyc są larwy bzygów (np. takich gatunków, jak Sphaerophoria rueppellii czy Eupeodes corollae) i biedronki, także dostępne w postaci produktów biologicznych. Nie ma możliwości uodpornienia się nowego genotypu „R” mszycy brzoskwiniowej na preparaty biologiczne. Warto podkreślić, że wprowadzanie do uprawy np. bzygów będzie także dodatkowo pozytywnie wpływało na zapylenie upraw, gdyż bzygi należą do grupy owadów zapylających aktywnych w uprawach pod osłonami.
Nowe możliwości ochrony pomidora
Z roku na rok widać coraz większe zapotrzebowanie na rozwiązania biologiczne w uprawach ogrodniczych. Takie produkty wprowadza m.in. firma UPL. Powodem tego jest m.in. dbałość o bezpieczeństwo żywności, a także wycofywanie z rynku wielu chemicznych [...]
5 komentarzy do Mszyca brzoskwiniowa na papryce – nowy genotyp