PODosłonami.pl

Hezera 2 grudzien
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Uprawa warzyw szklarniowych w Kanadzie – przede wszystkim higiena uprawy!

Bardzo ciekawym punktem programu seminarium zorganizowanego przez firmę Bayer Crop Sciences dla ogrodników z rejonu Nowego Sącza była prezentacja Marcina Piechoty na temat uprawy warzyw szklarniowych w Kanadzie oraz reżimu higienicznego w tamtejszych szklarniach – pan Marcin od niedawna pracuje w kanadyjskim oddziale firmy i zajmuje się doświadczeniami z odmianami pomidorów, ogórków i papryki De Ruitera, wcześniej był związany z polskimi zespołami Seminisu i De Ruitera.

Marcin Piechota z kanadyjskiego oddziału firmy Bayer Crop Science przekazał informacje na temat wysokiego reżimu higienicznego w szklarniach w Kanadzie

Marcin Piechota z kanadyjskiego oddziału firmy Bayer Crop Science przekazał informacje na temat wysokiego reżimu higienicznego w szklarniach w Kanadzie

Kanadyjska uprawa warzyw szklarniowych – podstawowe informacje

Marcin Piechota na początek podał kilka podstawowych informacji o uprawie warzyw szklarniowych w Kanadzie. Powierzchnia uprawy pomidorów wynosi tam około 2250 ha, uprawiane są odmiany typu beef, pomidory gronowe (np. Merlice, Marinice, Grandice, Breonice), koktajlowe oraz śliwkokształtne. Ogórki szklarniowe są uprawiane na powierzchni ok. 1400 ha, najpopularniejsze są odmiany o długich owocach, określane jako long English lub long Dutch oraz ogórki typu mini BAP (o owocach długości ok. 11-12 cm i masie ok, 85 g, do tego typu zalicza się np. odmiana Jawell). Papryka typu blok uprawiana w szklarniach (w 11-miesięcznym okresie produkcji) rośnie na powierzchni 650 ha. W Kanadzie cały czas powstają kolejne, duże obiekty szklarniowe.

Plony warzyw szklarniowych uzyskiwane w Kanadzie w przypadku pomidorów to 60-80 kg/m2 w ciągu roku, ze szklarniowych upraw papryki, prowadzonych przez 11 miesięcy w roku zbiera się ok. 35 kg/m2. Plon ogórków określa się w sztukach – w ciągu roku w 4 nasadzeniach zbiera się ponad 200 owoców z metra kwadratowego (są to ogórki typu long English o masie ok. 425 g, czyli plon dochodzi do ok. 85 kg/m2).

Pacto, Quintus

Główne rejony uprawy warzyw pod osłonami w Kanadzie to Kolumbia Brytyjska, Alberta Południowa, Ontario południowe i Quebec. Ze względu na bardzo dużą powierzchnię kraju i jego położenie geograficzne warunki klimatyczne w poszczególnych prowincjach bardzo się różnią. Dlatego właściwie dla każdej prowincji polecane są też inne odmiany, a producenci zderzają się z różnymi problemami uprawowymi. Największe zagrożenia za strony szkodników i sprawców chorób są podobne, jak w Europie – obecnie należą do nich choroby wirusowe pomidorów (ToBRFV – Tomato brown rugose fruit virus) oraz ogórków (CGMMV – Cucumber green mottle mosaic virus), w uprawach papryki dużym problemem są wciornastki – będące wektorami chorób wirusowych.

Profilaktyka, odmiany odporne

Marcin Piechota w swojej prezentacji zwracał przede wszystkim uwagę na aspekty związane z zapobieganiem wystąpieniu chorób czy szkodników, na higienę produkcji w wydaniu kanadyjskim – gdyż, co wielokrotnie podkreślał – praktyki stosowane w tej dziedzinie w Kanadzie mogą być wzorcem i warto się uczyć od tamtejszych ogrodników.

Do uprawy powinno się wybierać odmiany o możliwie szerokim zestawie odporności na choroby i szkodniki. Na przykład przy zagrożeniu ze strony CGMMV warto sięgnąć po odmiany odporne na ten wirus – w asortymencie De Ruitera taką odporność wykazują odmiany Davida, Georgia, Telluride. Podkreślał jednak, że odporność odmiany na dany patogen nie oznacza, że będzie ona w 100% odporna w każdych warunkach. Może się zdarzyć sytuacja, gdy przy osłabieniu kondycji rośliny, na przykład podczas infekcji innym patogenem, dana odporność zostanie przełamana. Dlatego m.in. tak ważna jest wysoka higiena uprawy, by rośliny w optymalnych warunkach jak najdłużej mogły zachować odporność uzyskaną w procesie hodowli. Jak podkreślał Marcin Piechota w Kanadzie przy bardzo dużych kosztach ponoszonych na uprawę i przy obecnej presji ze strony chorób czy szkodników, związanej chociażby z ocieplaniem klimatu, nie można ryzykować, że w szklarniach rozprzestrzenią się szkodniki czy choroby i zniszczą plon.

Nowe nasadzenia 4 razy w roku!

W kanadyjskich szklarniach, aby uniknąć rozwoju chorób czy szkodników ogórki uprawia się w 4  lub nawet 5 cyklach w roku! Co więcej, każde nasadzenie zaczyna się w niemal sterylnych warunkach, używając nowych mat i nowych linii nawadniających! Po zakończeniu każdego cyklu uprawy ze szklarni usuwa się wszystko „do zera”- rośliny*, sznurki, klipsy, maty, folię, linie kroplujące i kroplowniki. Wynika to z bardzo silnej presji szkodników i rozprzestrzenianych przez nie chorób, m.in. stanowiącej bardzo duże zagrożenie zielonej mozaiki ogórka (CGMMV). Mimo wprowadzenia odmian o różnym stopniu odporności na wirus CGMMV ogrodnicy w Kanadzie wolą nie ryzykować i nie rezygnują z rygorystycznego przestrzegania higieny w uprawie ogórków.

Marcin Piechota podkreślał, że również W Polsce ze względu na rosnące problemy z chorobami i szkodnikami ogórków warto zacząć myśleć o prowadzeniu ich uprawy przynajmniej w 3 cyklach w roku. Niestety presja ze strony wirusowych chorób ogórków zwiększa się także w naszych uprawach,  jest to związane m.in. z bardzo licznym w ostatnich latach występowaniem wciornastków, które są wektorami wirusów roślin, bardzo skutecznymi w ich rozprzestrzenianiu.

*Wszystkie usuwane z uprawy odpady roślinne są odbierane i trafiają do biogazowni. Jest to odbierane na bieżąco, w Kanadzie biogazownie działają w każdym rejonie.

Żółte taśmy lepowe w każdym rzędzie

W rzędach roślin od początku rozmieszcza się żółte taśmy lepowe – w każdym obiekcie i w każdym rzędzie. To dotyczy każdego gatunku – pomidorów, ogórków i papryki. Bardzo ważnym elementem profilaktyki jest też utrzymywanie odpowiedniej temperatury uprawy – rośliny w dobrej kondycji, nie narażone na stresy są mniej podatne na atak patogenów, zabezpiecza je to przed rozwojem wielu chorób. Jak informował pan Marcin w Kanadzie ogrodnicy nie oszczędzają na ogrzewaniu na początku uprawy, zimą.

Lustracja         

W kanadyjskich szklarniach prowadzona jest codzienna lustracja plantacji – zajmuje się tym osoba odpowiedzialna za uprawę, w każdym obiekcie jest taki pracownik. Osoby pracujące bezpośrednio z pielęgnacją roślin i przy zbiorach są przeszkoleni z zakresu ochrony roślin, wiedzą, na jakie objawy zwracać uwagę. Ponadto w każdym obiekcie wiszą poglądowe tablice z objawami chorób lub żerowania szkodników i w razie zauważenia takich symptomów pracownicy zgłaszają to osobie odpowiedzialnej za uprawę.

Czyste wejście do pracy

Regułą w każdym gospodarstwie szklarniowym jest codzienna wymiana ubrań. Wszyscy pracownicy codziennie dostają czyste ubranie do pracy, a po zakończonym dniu pracy odzież jest zabierana do pralni. Pracownicy nigdy nie mają możliwości wejścia do szklarni w swoim ubraniu. Ponadto po przerwach na posiłki wszyscy pracownicy muszą umyć ręce, żeby uniknąć przenoszenia na dłoniach wirusów. Nie dopuszcza się również w uprawach pomidorów czy papryki spożywania posiłków zawierających warzywa psiankowate, nie wolno też palić tytoniu.

Przed wejściami do szklarni i w przejściach między poszczególnymi obiektami znajdują się maty dezynfekcyjne nasączone roztworem substancji odkażającej. Maty te są ułożone tak, żeby każdy pracownik musiał przez nie przejść, nie ma możliwości ominięcia ich. Ponadto pracownicy nie przemieszczają się pomiędzy różnymi działami produkcji – nie wolno pracownikowi z uprawy wejść do sortowni czy pakowni, a pracownikowi sortowni do szklarni, itp. Reguły higieny obowiązują oczywiście również wszystkich gości gospodarstwa, prowadzone są także dzienniki odwiedzających.

Na wjazdach do gospodarstw są płytkie baseny dezynfekcyjne – zagłębienia z płynem dezynfekcyjnym, przez które musi przejechać każdy pojazd wjeżdżający na jego teren.

Aby zapobiec rozwojowi chorób czy szkodników  w obiekcie dba się również o otoczenie szklarni – teren wokół obiektów to zwykle regularnie koszony trawnik, pozbawiony chwastów, lub grunt jest wysypany tłuczniem.

Dezynfekcja wszystkiego

Po zakończonym cyklu uprawy i usunięciu roślin, mat, sznurków, linii nawadniających cała szklarnia jest myta i dezynfekowana – posadzki, ściany i sufity szklarni. W czasie uprawy codziennie dezynfekuje się wszystkie narzędzia używane do pielęgnacji roślin – po zakończeniu pracy w danym dniu wszystkie narzędzia umieszczane są w kontenerach z płynem dezynfekcyjnym.

Ciężarówki, które wjeżdżają na teren gospodarstwa poza wspomnianą wyżej dezynfekcją kół w basenach wjazdowych są dodatkowo odkażane wewnątrz – zanim wjadą do nich wózki z towarem. Dezynfekowane są też wózki wracające do gospodarstwa oraz palety.

Jak to się im opłaca?

Pytania polskich ogrodników kierowane do pana Marcina dotyczyły opłacalności produkcji prowadzonej w kanadyjskim reżimie higienicznym, z czterokrotną wymianą nasadzeń – łącznie z matami uprawowymi i liniami nawadniającymi. Według specjalisty tamtejsi ogrodnicy przy bardzo silnej presji patogenów nie mają innego wyjścia. Podkreślał jednak, że ceny mat uprawowych i linii nawadniających są tam nieco niższe niż w Polsce, a ceny warzyw w ostatnim czasie są bardzo wysokie – na przykład za ogórki ogrodnicy otrzymują za około 3,2 CAD* (cena detaliczna 5 CAD) za sztukę. Za pomidory typu beef w ostatnim czasie  ogrodnicy uzyskiwali  średnio 3,8 CAD/kg, za paprykę płacono średnio 4 CAD/kg.

W czasie epidemii koronawirusa formą pomocy państwa dla ogrodnictwa, podobnie jak dla innych branż, było obniżenie ceny gazu i energii o 20%.

*CAD – dolar kanadyjski, 1 CAD = 3,1576 zł (kurs z 14 października 2021).  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Migawka z Targów Gardenia 2021, fot. A. Cecot

Gardenia 2021: wybrane środki produkcji w uprawach pod osłonami

Targi Gardenia 2021 w Poznaniu, które odbyły się miesiąc temu, okazały się wydarzeniem branżowym niejako zamykającym okres dużych stacjonarnych imprez wystawienniczych lub konferencyjnych organizowanych bez szczególnych ograniczeń. Tym chętniej uczestnicy tegorocznej Gardenii wracają do listopadowych [...]

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
HortiAdNet