PODosłonami.pl
Projekty badawcze Instytutu Ogrodnictwa związane z mikroorganizmami
Jeden z kierunków badawczych Instytutu Ogrodnictwa (IO) w Skierniewicach dotyczy tworzenia tzw. konsorcjów mikroorganizmów pożytecznych i określenia ich przydatności w uprawie roślin warzywnych i sadowniczych. Wiele badań jest prowadzonych przez Zespół Zakładu Mikrobiologii i Ryzosfery. Założenia doświadczeń przedstawiła podczas konferencji mikrobiologicznej w Puławach prof. dr hab. Lidia Sas-Paszt z IO w Skierniewicach.
Czytaj dalej...Dlaczego tak ważne
Jak podkreśliła prof. Lidia Sas-Paszt odpowiednie stosowanie preparatów mikrobiologicznych jest skuteczne, bezpieczne dla środowiska i ekonomicznie opłacalne. Oddziałują one w szerokim zakresie na rośliny poprzez biostymulację, poprawę efektywności pobierania składników pokarmowych, uruchomienie reakcji obronnych, zwiększenie tolerancji na stres, co wpływa na kondycję zdrowotną roślin oraz wielkość i jakość uzyskiwanego plonu. Celem badań jest m.in. skomponowanie odpowiednich konsorcjów (mieszanek) mikroorganizmów i sprawdzenie ich przydatności w produkcji. Podczas konferencji zaprezentowano związane z tym trzy unijne projekty badawcze: EcoNutri, Excalibur oraz Resberry.
Projekt EcoNutri
Zakłada on m.in. opracowanie innowacyjnych technologii uprawy roślin z wykorzystaniem wyselekcjonowanych szczepów pożytecznych mikroorganizmów i różnych dodatków (np. biowęgla). Dotychczas wyselekcjonowano za pomocą technik molekularnych szczepy pożytecznych bakterii mające właściwości udostępniania roślinom fosforu, żelaza oraz innych makro- i mikroelementów, a także do kompostowania odpadów rolniczych. Komponentami są bakterie z rodzajów Bacillus, Priestia, Klebsiella, Streptomyces i Pseudomonas. Doświadczenia dotyczą ich zastosowania m.in. razem z biowęglem w uprawie truskawki i ogórka. Mają przyczynić się do ograniczenia zanieczyszczeń środowiska poprzez poprawę efektywności wykorzystania składników pokarmowych z gleby i podłoża.
Projekt Resberry
W tym projekcie założeniem jest poszerzenie wiedzy nt. czynników biologicznych pozwalających w naturalny sposób zwiększyć odporność roślin jagodowych (truskawek i malin). Prof. Lidia Sas-Paszt poinformowała, że efektywność ograniczania rozwoju grzybów chorobotwórczych zależy od składu i właściwości konsorcjum. Ponadto, odnotowuje się różnice odmianowe w reakcji roślin na zastosowane mikroorganizmy pożyteczne. Różnorodność biologiczna ma bardzo duże znaczenie w zwiększeniu naturalnej ochrony, bowiem pojedyncze szczepy są mniej skuteczne niż konsorcja mikroorganizmów, przy których obecności znacznie wzrasta odporność roślin na porażenie przez patogeny i stresy środowiskowe.
W ramach projektu Resberry założono m.in. doświadczenie z uprawą truskawek, w którym uzyskano zwiększenie wzrostu liści (liczby, świeżej masy, zawartości chlorofilu i pola powierzchni) po aplikacji konsorcjum mikroorganizmów zawierających pożyteczne szczepy bakterii z rodzaju Bacillus i Paenibacillus. Bakterie te wykazują działanie biostymulujące i ochronne, ograniczające występowanie szarej pleśni oraz patogenów odglebowych z rodzajów Phytophtora i Verticillium.
Projekt Excalibur
Doświadczeniami objęto m.in. pomidory i truskawki, na których testowano szczep bakterii Paenibacillus polymyxa i szczepy grzybów Trichoderma harzianum (i T. virens) oraz Clonostachys rosea. Pierwszy z nich wykazuje oddziaływanie biostymulujące wzrost i rozwój roślin uprawnych, a dwa kolejne antagonizm względem patogenów roślinnych. Komercyjnym osiągnięciem projektu było opracowanie nowych bioproduktów mikrobiologicznych w uprawie roślin ogrodniczych.
Mikroorganizmy są skuteczne w walce z chorobami ogórka
Ogórek (Cucumis sativus L.) – gatunek należący do rodziny dyniowatych – jest jednym z najważniejszych warzyw. Duże ilości ogórków trafiają na rynek krajowy, są także eksportowane. Ogórki są uprawiane w otwartym polu lub pod osłonami. [...]