PODosłonami.pl
Wciornastki w uprawie truskawki (część I)
Uprawa truskawek od zawsze wiązała się z wieloma problemami i wyzwaniami. Jednymi z większych zagrożeń na plantacjach są szkodniki. Wraz ze zmianą systemu produkcji zmieniły się gatunki atakujące plantacje truskawek. Uprawa w tunelach czy szklarni sprzyja rozwojowi gatunków z klimatu o niższej wilgotności powietrza i wyższej temperaturze. Stąd m.in. w ostatnich latach nasiliła się presja ze strony wciornastków.
Czytaj dalej...
Wciornastki uszkadzają kwiaty truskawki (fot. D. Daniłkiewicz)
Groźne gatunki wciornastków
Obecnie na świecie zidentyfikowano około 6 000 gatunków wciornastków, z czego w Polsce występuje 20 z nich. Wraz z rozwojem upraw pod osłonami, obserwujemy rosnącą presję ze strony tych szkodników w uprawach ogórka, papryki, kwiatów czy truskawki.
Do szczególnie uciążliwych zalicza się 4 gatunki: wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis), wciornastek tytoniowiec (Thrips tabaci), wciornastek amerykański (Echinothrips americanus) i wciornastek różówek (Thrips fuscipennis). Różnią się one wyglądem, preferencjami żywieniowymi, pochodzeniem oraz wrażliwością na insektycydy. Identyfikacja poszczególnych gatunków jest jednym z kluczowych elementów strategii ochrony plantacji przed tymi szkodnikami.
- Żerowanie wciornastków z widocznym uszkodzeniem kwiatu (fot. D. Daniłkiewicz)
- Z uszkodzonych kwiatów i zawiązków owoców rozwijają się owoce nie spełniające standardów jakościowych (fot. D. Daniłkiewicz)
- Z uszkodzonych przez wciornastki kwiatów i zawiązków owoców rozwijają się owoce nie spełniające standardów jakościowych (fot. D. Daniłkiewicz)
Najbardziej niebezpiecznym i zarazem powodującym największe straty w produkcji owoców (sięgające niekiedy 70%) jest wciornastek zachodni. Dorosła samica charakteryzuję się żółto-brązowym zabarwieniem ciała z wyraźnie zaznaczoną ciemnobrązową kreską biegnącą pomiędzy skrzydłami w kierunki odwłoku. Owad ma około 1,5-2 mm długości, wyraźnie zaznaczoną głowę z ciemnymi oczami i czółkami. Larwy, bezpośrednio po wykluciu z jaja zmieniają barwę z niemal przezroczystej na jasno kremową. W późniejszym okresie rozwoju kolor ciała szkodnika zależy w głównym stopniu od temperatury i dostępności pokarmu. Samica wciornastka składa od 70 do ponad 100 jaj, z których wylęgają się larwy stanowiące największe zagrożenie dla naszych upraw. Larwy w trakcie żerowania uszkadzają kwiaty i zawiązki owoców, z których rozwijają się uszkodzone owoce, nie spełniające standardów jakościowych.
Zostało jeszcze 34% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Jak chronić ogórki przed mączniakiem rzekomym biologicznie? Zagraniczne doniesienia
Zarówno odbiorcy warzyw, jak i konsumenci coraz większą uwagę przywiązują do bezpieczeństwa żywności. Warzywa w tej grupie nie są wyjątkiem. Atakowane są jednak przez patogeny i szkodniki wymagające systematycznego zwalczania. Czy jest możliwość ochrony ogórka [...]