PODosłonami.pl
Wciornastki w uprawie truskawki (część I)
Uprawa truskawek od zawsze wiązała się z wieloma problemami i wyzwaniami. Jednymi z większych zagrożeń na plantacjach są szkodniki. Wraz ze zmianą systemu produkcji zmieniły się gatunki atakujące plantacje truskawek. Uprawa w tunelach czy szklarni sprzyja rozwojowi gatunków z klimatu o niższej wilgotności powietrza i wyższej temperaturze. Stąd m.in. w ostatnich latach nasiliła się presja ze strony wciornastków.
Czytaj dalej...
Wciornastki uszkadzają kwiaty truskawki (fot. D. Daniłkiewicz)
Groźne gatunki wciornastków
Obecnie na świecie zidentyfikowano około 6 000 gatunków wciornastków, z czego w Polsce występuje 20 z nich. Wraz z rozwojem upraw pod osłonami, obserwujemy rosnącą presję ze strony tych szkodników w uprawach ogórka, papryki, kwiatów czy truskawki.
Do szczególnie uciążliwych zalicza się 4 gatunki: wciornastek zachodni (Frankliniella occidentalis), wciornastek tytoniowiec (Thrips tabaci), wciornastek amerykański (Echinothrips americanus) i wciornastek różówek (Thrips fuscipennis). Różnią się one wyglądem, preferencjami żywieniowymi, pochodzeniem oraz wrażliwością na insektycydy. Identyfikacja poszczególnych gatunków jest jednym z kluczowych elementów strategii ochrony plantacji przed tymi szkodnikami.
- Żerowanie wciornastków z widocznym uszkodzeniem kwiatu (fot. D. Daniłkiewicz)
- Z uszkodzonych kwiatów i zawiązków owoców rozwijają się owoce nie spełniające standardów jakościowych (fot. D. Daniłkiewicz)
- Z uszkodzonych przez wciornastki kwiatów i zawiązków owoców rozwijają się owoce nie spełniające standardów jakościowych (fot. D. Daniłkiewicz)
Najbardziej niebezpiecznym i zarazem powodującym największe straty w produkcji owoców (sięgające niekiedy 70%) jest wciornastek zachodni. Dorosła samica charakteryzuję się żółto-brązowym zabarwieniem ciała z wyraźnie zaznaczoną ciemnobrązową kreską biegnącą pomiędzy skrzydłami w kierunki odwłoku. Owad ma około 1,5-2 mm długości, wyraźnie zaznaczoną głowę z ciemnymi oczami i czułkami. Larwy, bezpośrednio po wykluciu z jaja zmieniają barwę z niemal przezroczystej na jasnokremową. W późniejszym okresie rozwoju kolor ciała szkodnika zależy w głównym stopniu od temperatury i dostępności pokarmu. Samica wciornastka składa od 70 do ponad 100 jaj, z których wylęgają się larwy stanowiące największe zagrożenie dla naszych upraw. Larwy w trakcie żerowania uszkadzają kwiaty i zawiązki owoców, z których rozwijają się uszkodzone owoce, nie spełniające standardów jakościowych.
Zostało jeszcze 34% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Bez pozostałości pestycydów – nowe podejście czy konieczność?
Konferencja BerryCon zorganizowana w lutym dla producentów owoców jagodowych obfitowała w tematy dotyczące różnych strategii dla gospodarstw. Ważne jest m.in. zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów przy ograniczonej liczbie środków ochrony roślin. Ten temat podjęli Jan [...]



