PODosłonami.pl

Brinkman 2Brinkman 2
Agrosimex - Maral baner nr 3Agrosimex - Maral baner nr 3

Papryka w uprawie pp. Urbańczyków

Podczas jednego z dni otwartych poświęconych uprawie papryki miałam okazję odwiedzić państwa Annę i Karola Urbańczyków w miejscowości Jabłonna koło Potworowa. Pan Karol prowadzi gospodarstwo razem z rodzicami, którzy zajmują się produkcją papryki od około 30 lat. Obecnie powierzchnia uprawy tego warzywa wynosi u nich 2,5 hektara. W ich tunelach dominuje papryka czerwona o owocach typu blok – uprawiana jest przede wszystkim odmiana Muriel.

Czytaj dalej...
Anna i Karol Urbańczykowie

Anna i Karol Urbańczykowie

Uprawa papryki pod osłonami  

W gospodarstwie uprawę prowadzi się w rożnego typu tunelach, począwszy od standardowych na betonowych konstrukcjach z górą drewnianą, po tunele pojedyncze i zblokowane o metalowych konstrukcjach.

Odmiany pokazowe marki Seminis (w tym gospodarstwie zorganizowano spotkanie pt. Pepper Cafe) uprawiane są w wysokim, zblokowanym tunelu foliowym z firmy Haygrove. Tunel powstał 2 lata temu i ma powierzchnię pół hektara. Konstrukcja została pokryta folią o grubości 150 mikronów w kolorze mlecznym, dzięki czemu rośliny nie są narażone na poparzenia słoneczne. Bramy tunelu są otwierane i zamykane automatycznie, co ułatwia wietrzenie. Jest to szczególnie istotne podczas tak niekorzystnych warunków pogodowych, jak w tym sezonie – podsumował Pan Karol.

r e k l a m a

Seminis papryka Maximinus i Cravaggio

W tym roku po raz pierwszy rozsada produkowana była w całości w gospodarstwie. Rośliny  posadzono na miejsce stałe wcześniej niż zazwyczaj, tzn. przed 20 kwietnia. Duże przymrozki wystąpiły 22 kwietnia – termometr na zewnątrz (umieszczony na wysokości 1,5 m nad ziemią) wskazywał -7⁰C, a w środku tunelu temperatura wynosiła 2⁰C (rośliny były dodatkowo okryte agrowłókniną, włączono nagrzewnicę). W pierwszy dzień po posadzeniu były małe przymrozki (ok -2⁰C), wtedy jednak rośliny ucierpiały najbardziej, ponieważ nie były jeszcze wówczas okryte agrowłókniną.

Pierwsze zbiory przeprowadzono na początku lipca. Producent w pierwszej kolejności zrywa zielone owoce z dolnych części roślin, dzięki czemu papryki równomiernie rozłożone są na krzaku i owoce nie zakleszczają się. W pełni wybarwiona papryka była zbierana w dniach 20-25.07.

Ochrona roślin i nawożenie papryki

Rośliny uszkodzone przez przymrozki udało się uratować, dzięki odpowiedniemu nawożeniu i stymulacji roślin. Do tego celu wykorzystywano m.in. nawozy z aminokwasami – od około 5 lat ogrodnik współpracuje z firmą Agro-Sorb. Obok standardowego nawożenia NPK i mikroelementami dla uzyskania wysokich jakościowo plonów stosuje Agro-Sorb Radiculum oraz Agro-Sorb Folium. Używa ich regularnie już od początku uprawy, są podawane zarówno poprzez fertygację, jak i jako nawożenie dolistne. W uprawie pana Karola nie ma problemów z suchą zgnilizną wierzchołków owoców dzięki odpowiedniemu nawożeniu wapniem w formie fertygacji i dolistnie. Wykorzystuje do tego celu saletrę wapniową oraz nawóz wapniowy skompleksowany aminokwasami L-Amino+Ca.

Biostylmulatory AgroSorb w artykule

W gospodarstwie prowadzona jest konwencjonalna ochrona roślin z wykorzystaniem środków ochrony roślin zarejestrowanych do upraw papryki. Profilaktyczne zabiegi fungicydami zapobiegły występowaniu chorób, takich jak szara pleśń. W tunelu zblokowanym w tym roku pojawiła się fuzarioza, pomimo tego, że na tym stanowisku nigdy wcześniej nie uprawiano papryki. Po zakończeniu sezon jesienią planowane jest odkażanie gleby z wykorzystaniem preparatu Nemasol 510 SL.

W tym roku na plantacji papryki pojawił się przędziorek oraz mszyce – szkodniki udało się szybko zwalczyć. W gospodarstwie w Jabłonnej nie ma problemów z nicieniami. Producent testuje odmianę SVPB5768 firmy Seminis odporną na te szkodniki – rośliny maja silny system korzeniowy, mocny wigor. Jego zdaniem jest to odmiana o dużym potencjale.

Podsumowanie sezonu

W ocenie ogrodników ten sezon nie był dotychczas korzystny dla producentów papryki, nie tylko ze względu na trudne warunki pogodowe ale także niskie ceny skupu w szczycie sezonu (2,5 zł/kg).

Jeżeli chodzi o plenności na chwilę obecną wygrywa Muriel mimo tego, że rośliny były przemarznięte – stwierdził producent. Świetnie sprawdziła się także odmiana marki Seminis testowana pod numerem SVPB9039. Jest późniejsza od Muriel ale bardzo plenna i wytrzymała na zmienne warunki pogodowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

(fot. Bayer)

Partnerstwo firm Bayer i Source.ag

Firma Bayer, do której należy m.in. marka De Ruiter, oraz Source.ag niedawno rozpoczęły współpracę dotyczącą wprowadzenia nowoczesnych rozwiązań z dziedziny sztucznej inteligencji (AI) w stacji doświadczalnej De Ruiter Experience Center. Rozwiązania firmy Source.ag będą wykorzystane [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet