PODosłonami.pl

HAZERA_2HAZERA_2

Potencjał wzrostu mają borówki i… jeżyny

O tym, że rośnie areał uprawy borówki wysokiej, a także jej spożycie, wiemy z licznych badań prowadzonych w kraju i zagranicą. Zostały one potwierdzone w niedawnym raporcie pokazanym na stronie italianberry.it. Jeżyna jest w tej kategorii pewnym zaskoczeniem. Co to oznacza dla krajowych plantatorów i jakie odmiany, i systemy uprawy wybrać, aby wygrać? O tym poniżej.

Czytaj dalej...
Owoce borówki (fot. DŁB)

Borówki są liderem spożycia w kategorii owoców jagodowych w kraju i zagranicą (fot. D. Łabanowska-Bury)

Produkcja borówki globalnie

Globalny rynek borówek jest dynamiczny i wpływają na niego takie czynniki, jak warunki pogodowe, niedobory siły roboczej i sytuacja gospodarcza. W dużej liczbie krajów-liderów produkcji niebieskich jagód pojawia się coraz większy problem z pozyskaniem odpowiedniej liczby pracowników do zbioru, dlatego też prowadzone są próby maszynowego zbioru tych owoców z przeznaczeniem na rynek deserowy. W krajach takich, jak Hiszpania pojawił się już problem z dostępnością ziemi pod plantacje borówki, dlatego bardzo dynamicznie rozwija się tam produkcja pojemnikowa. Nie można zapominać, ze krzewy borówki do wysokiego plonowania wymagają dużej ilości słodkiej wody, co także staje się z roku na rok coraz większym wyzwaniem w wielu krajach, w tym m.in. w Hiszpanii.

Według Międzynarodowej Organizacji Borówkowej (IBO) produkcja borówek na świecie ma się rozwijać. Przewiduje się, że do 2025 roku globalna produkcja borówek przekroczy 3 miliony ton. Należy jednak zaznaczyć, że ta prognoza może być rewidowana w dół ze względu na ograniczenia związane z dostępnością ziemi, wody i siły roboczej, o czym wspomniałam wcześniej.

Możliwości wykorzystania owoców borówki

Borówki są coraz bardziej popularne ze względu na ich smak, wszechstronność i korzyści zdrowotne. Konsumpcja borówek wykracza poza świeże owoce, obejmując również formy przetworzone, takie jak puree czy liofilizat, a także soki. Borówki są również wykorzystywane jako składniki i dodatki do żywności i napojów. Wzrost konsumpcji świeżych owoców oraz rosnące zainteresowanie nowymi formami i zastosowaniami borówek przyczyniają się do zwiększenia ich produkcji na całym świecie.

Borówkowe trendy na przyszłość

Warto obserwować, jak rozwija się produkcja borówek w poszczególnych krajach i jakie są innowacje i trendy, bo to one wpłyną w największym stopniu na przyszłość tego sektora. Ostatecznie wydaje się, że najważniejszą rolę w dalszym rozwoju sektora przyniosą badania nad nowymi odmianami, wdrożenie zrównoważonych praktyk uprawy, oraz wdrożenie nowych technologii, w tym odpowiednie zarządzanie zasobami.

Produkcja jeżyn na świecie

Produkcja jeżyn nie ogranicza się do granic jednego kraju – obejmuje cały świat, odzwierciedlając powszechną popularność i popyt na te owoce. Różne kraje przyczyniają się do globalnej podaży jeżyn, bo w zależności od pory roku są produkowane w różnych regionach. Niektóre kraje europejskie, wraz z Meksykiem i Stanami Zjednoczonymi, od wielu lat przyczyniają się do stałego wzrostu plonów jeżyn i zaspokajają popyt na nie na całym świecie. W Ameryce Północnej na przykład Stany Zjednoczone wyróżniają się jako główny producent jeżyn, z regionami takimi jak Oregon, Waszyngton i Kalifornia znanymi z obfitych zbiorów. Obszary te korzystają z umiarkowanego klimatu, żyznych gleb i zaawansowanych technik uprawy, co skutkuje wysokiej jakości owocami, które trafiają na rynki krajowe i międzynarodowe.

Globalne zbiory jeżyn stale rosną. W 2019 r. światowa produkcja jeżyn osiągnęła rekordowy poziom 922 681 ton jeżyn, po stałym wzroście produkcji od 2000 roku. W latach 2000-2019 średni roczny wzrost plonów jeżyn wyniósł 3,4%. Wzrost plonów jeżyn na całym świecie wynika ze wzrostu powierzchni zbiorów, która w 2019 r. wynosiła 127 384 hektarów, w porównaniu z zaledwie 78 609 hektarami w 2000 r. Niemniej jednak średnia wydajność jeżyn na świecie utrzymywała się na stałym poziomie w ostatniej dekadzie i wahała się od około 6 do ponad 7 ton na hektar. Wśród wiodących graczy w produkcji jeżyn na całym świecie są kraje takie, jak Hiszpania, Meksyk, USA, Maroko, Portugalia i to one także są w grupie największych eksporterów.

Zostało jeszcze 83% artykułu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

białe truskawki

Białe truskawki zyskują na popularności w krajach azjatyckich

W rzeczywistości istnieją dziesiątki odmian białych truskawek, a także kilka hybryd. Są one uprawiane od lat w Azji, Ameryce Południowej i innych rejonach. Jedną z najbardziej znanych odmian jest White Jewel, która została wprowadzona do [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet