PODosłonami.pl
Rośnie popularność uprawy truskawki z nasion
Już kilka, a nawet kilkanaście lat temu na branżowych targach w krajach Beneluksu widać było wystawców oferujących odmiany truskawki do uprawy z nasion. Ta technologia jest wykorzystywana głównie w przypadku upraw pod osłonami, w szklarniach i tunelach. Niedawno kolejna duża korporacja Sakata Seeds także zainteresowała się hodowlą truskawki do uprawy z nasion, czyli odmian F1. Trend wydaje się zatem rozwojowy.
Czytaj dalej...
fot. D. Łabanowska-Bury
Dlaczego truskawki z nasion?
Produkcja owoców z roślin uprawianych z nasion ma wiele zalet. Przejście na produkcję truskawek rozmnażanych z nasion zmniejsza nakłady pracy między innymi na takie czynności, jak pielęgnacja roślin rodzicielskich w szkółkach (matecznikach), zwalczanie szkodników i chorób podczas pielęgnacji roślin matecznych oraz pozyskiwanie sadzonek (kopanie), sortowanie i ich przechowywanie. Efektem jest także ograniczenie ryzyka związanego z przenoszeniem chorób czy szkodników wraz z materiałem nasadzeniowym na plantacje produkcyjne, m.in. roztoczy czy chorób grzybowych i tym samym zmniejszenie liczby stosowanych pestycydów. Dodatkowo koszty transportu nasion są znacznie niższe niż koszty transportu sadzonek czy to frigo, czy doniczkowanych. Co więcej, rozmnażanie za pomocą nasion znacznie skraca okres uzyskiwania roślin do około 2-3 miesięcy, w porównaniu z ponad 6-miesięcznym okresem w przypadku rozmnażania wegetatywnego. W przypadku rozmnażania za pomocą rozłogów, sezon produkcji młodych roślin do zakładania nowych nasadzeń jest ograniczony do długości okresu wegetacji. W przypadku rozmnażania truskawki z nasion łatwo jest kontrolować okresy siewu i produkcji sadzonek, a tym samym sterować terminem zbioru owoców.
Zostało jeszcze 73% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Jagodowe Trendy 2023 – problemy na rynku owoców, nowe odmiany malin i jeżyn, ochrona roślin
Konferencja „Jagodowe Trendy” w tym roku odbyła się 24-25 listopada w Kraśniku. Pierwszego dnia frekwencja była wysoka ze względu na dyskusję o problemach na rynku owoców kierowanych do przetwórstwa. Owoce deserowe, także te spod osłon, [...]