Uprawa maliny w Polsce z przeznaczeniem do sprzedaży w sieciach handlowych

PODosłonami.pl

GRODAN_2
ENZA_3

Uprawa maliny w Polsce i we Włoszech – podobieństwa i różnice

W trakcie pierwszej części wykładów na Berry Tech 2022, które odbyły się w Stacji Badawczo-Rozwojowej firmy Boryna (Stare Olszyny), organizatorzy dyskutowali na temat specyfiki uprawy maliny z przeznaczeniem do sprzedaży w sieciach handlowych. Adam Borzęcki (firma Boryna) oraz Michele Perusi z Włoch (doradca i plantator) przedstawili rozwiązania agrotechniczne stosowane w uprawie maliny w Polsce i za granicą. Przedstawiono także perspektywy rozwoju rynku jeżyny.

Czytaj dalej...

fot. Pixabay

Specyfika produkcji maliny do sieci handlowych

Handel z marketami różni się znacząco od sprzedaży dla przetwórstwa. – W gospodarstwach, które decydują się na sprzedaż malin do sieci handlowych należy mieć 30-50% więcej pracowników zatrudnionych do zbiorów i przygotowania owoców do sprzedaży (pakowanie, ważenie) – mówił Adam Borzęcki (firma Boryna). Markety wymagają regularnych dostaw zakontraktowanej ilości towaru i przy braku pracowników nie jest to możliwe do zrealizowania. Ciągłość podaży można zapewnić poprzez prowadzenie sterowanej uprawy odmian maliny powtarzających owocowanie – najlepiej z sadzonek typu long cane, w podłożu kokosowym. Wiąże się to jednak ze znacznymi kosztami produkcji.

W ostatnich dwóch latach, ze względu na atrakcyjną cenę owoców dla przetwórstwa, produkcja dla sieci handlowych nie była opłacalna. – Tendencje rynkowe pokazują, że ceny owoców na rynek przemysłowy będą niższe. W związku z tym warto mimo wszystko zdecydować się na uprawę malin na rynek deserowy aby utrzymać sieć kontaktów z odbiorcami – doradzał A. Borzęcki.

Polecane odmiany maliny

W Polsce najważniejszym kryterium dla konsumentów jest smak owoców. Malina ma być twarda, trwała i w jasnym kolorze. Wielkość owoców nie jest istotnym parametrem. Jak informował Michele Perusi we Włoszech liczy się twardość i kolor owoców, smak jest mniej ważny.

W Stacji Badawczo-Rozwojowej firmy Boryna  pierwsze doświadczenia prowadzone były z odmianami: ‚Rosalita’, ‚Ovation’ i ‚Majestic’. Są to późne odmiany.  W kolejnym roku dodatkowo posadzono odmianę ‚Enrosadira’. Po trzech latach testów najlepiej oceniana przez A. Borzęckiego jest odmiana ‚Ovation’. Owoce mają bardzo dobry shelf life i smak, ładny kolor oraz odpowiednią wielkość, która utrzymuje się przez ¾ sezonu.

‚Ovation’ w porównaniu do ‚Majestic’ jest bardziej wytrzymała na mróz. W przypadku obu odmian owoce mają podobny smak i kształt. Doświadczenia wykazały, że ‚Majestic’ nie nadaje się do uprawy na dwa zbiory, szczególnie w gruncie. Odmiana ‚Enrosadira’  umożliwiła  równomierne rozłożenie podaży owoców. Zdaniem przedstawiciela firmy Boryna ta odmiana powinna być uprawiana na połowie plantacji. Dzięki takiemu doborowi odmian zbiory maliny w Stacji Badawczo-Rozwojowej trwają nieprzerwanie od czerwca do późnej jesieni. W 2021 ostatnie zbiory owoców deserowych odmiany ‚Ovation’ odbyły się 6 grudnia.

Jedną z najpopularniejszych odmiana maliny na rynku włoskim jest ‚Enrosadira’.

Typy podłoża do uprawy maliny

Prelegenci polecali uprawę maliny w glebie, pod warunkiem że jest ona dobrej jakości.  – W ten sposób nie da się wysterować produkcji ale przy prawidłowo prowadzonej uprawie można uzyskać zadawalający plon – mówił dr hab. Zbigniew Jarosz (Doradca Jagodowy). Do uprawy w gruncie lepiej sprawdzi się tradycyjna sadzonka.

Uprawy maliny w doniczkach polecane są na stanowiska, gdzie występują problemy z glebą. Zakładane są przede wszystkim z sadzonek maliny typu long cane. Substrat kokosowy umożliwia pełną kontrolę nad wzrostem i rozwojem roślin oraz sterowanie podażą owoców. Wymaga dużego doświadczenia i odpowiedniej technologii. Koszty założenia plantacji w doniczkach są bardzo wysokie. Zaletą tego typu produkcji jest możliwość szybkiej zmiany gatunku na wybranym stanowisku (np. po wykarczowanym sadzie jabłoniowym), bez konieczności poprawy jakości podłoża przed posadzeniem roślin. – Plon w uprawach w pojemnikach może być trochę wyższy ale koszty też są znacząco wyższe w porównaniu do plantacji gruntowych – mówił A. Borzęcki.  W tym roku pojawił się problem z dostępnością podłoża kokosowego.

Maliny w doniczkach mogą być uprawiane także w podłożu na bazie węgla brunatnego. Może być ono wykorzystywane przez co najmniej 3-4 lata. – Należy mieć świadomość, że jest to podłoże organiczne i nie da się go w pełni wysterować tak jak „kokos” – mówiła Sylwia Gabrysz z firmy Carbohort. Ze względu na specyficzną strukturę wymaga zmodyfikowanego podejścia do fertygacji.

Sylwia Gabrysz (Carbohort)

Jak informował M. Perusi we Włoszech dominują uprawy maliny w kokosie ze względu na fatalny stan gleby.

Perspektywy rynku jeżyny

Zarówno w Polsce, jak i we Włoszech uprawy jeżyny mają potencjał ale dalej stanowią rynek niszowy. – Obecnie gatunek ten może stanowić 10% ogólnej produkcji w gospodarstwie – stwierdził A. Borzęcki. Przy większej ilość nasadzeń musi być zapewniony stały zbyt owoców. Jeżyny traktowane są przez konsumentów bardziej jako owoce dekoracyjne niż do bezpośredniego spożycia. Duże szanse mogą mieć nowe odmiany o bardziej słodkich owocach.

W Czerwińsku nad Wisłą obecnie trwa pełnia zbiorów jeżyny. We Włoszech zbiory spod tuneli zakończyły się w drugiej połowie lipca.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ruszył sezon na minikiwi z Polski

Minikiwi jest jednym z najzdrowszych i najbardziej oczekiwanych polskich superowoców. Polska jest pionierem uprawy minikiwi. Dopiero od niedawna pojawiło się ono także w sprzedaży w innych krajach Europy, USA, Nowej Zelandii i w Chinach. Dwa [...]

Florensis_Dianthus
HortiAdNet