PODosłonami.pl
Fasola szparagowa karłowa w tunelach i pod włókninami (część II). Metody uprawy i wskazówki agrotechniczne
Uprawa fasoli szparagowej jest popularna nie tylko na plantacjach polowych, gdzie jest produkowana zwykle na zaopatrzenie zakładów przetwórczych. Gatunek ten jest chętnie uprawiany także pod osłonami. Niejednokrotnie stanowi ważne ogniwo w intensywnym zmianowaniu w tunelach foliowych wzbogacając glebę w cenny azot i dając satysfakcjonujący plon wysokiej jakości. Niestety w ostatnim czasie problem wciąż stanowi brak chętnych do pracy, głównie potrzebnej w okresie zbiorów. W drugiej części artykułu zamieszczam podstawowe informacje nt. technologii uprawy tego warzywa w tunelach nieogrzewanych i pod osłonami bezpośrednimi na wczesny zbiór.
Czytaj dalej...
Fasola szparagowa z rozsady lub z siewu wprost do gruntu
Fasola szparagowa jest warzywem ciepłolubnym. W uprawie w nieogrzewanych tunelach foliowych można ją uprawiać z uprzednio przygotowanej rozsady lub z siewu bezpośredniego. W pierwszym przypadku niezbędne jest pomieszczenie ogrzewane do produkcji rozsady. Wysiewa się po 2-3 nasiona do komórek tacy, np. „54-ki”, zapewnia temperaturę ok. 18-22°C i po blisko 2-3 tygodniach sadzi w rozstawie 40 x 25 cm. Jest to coraz bardziej kosztochłonna metoda uprawy ze względu na koszty związane z ogrzewaniem. Jest też bardziej obciążona ryzykiem, ponieważ rozsada jest wysadzana na miejsce stałe do mniej komfortowych warunków i narażona na duże wahania temperatury. W uprawie z siewu bezpośredniego nasiona wysiewa się na głębokość 2-4 cm w rzędy oddalone od siebie co 40-45 cm zachowując średnio 6-8 cm odstępu w rzędzie (siew rzędowy pod płaskie przykrycia) lub 20-25 cm (siew gniazdowy po 2-3 sztuki do gruntu tunelu; spotyka się też siew pojedynczych nasion w rzędzie). Gdy przystępujemy do siewu gleba powinna być wystarczająco nagrzana (min. 10°C). W przeciwnym wypadku wschody są nieregularne, a młode rośliny narażone na infekcje.
Zostało jeszcze 76% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Nowe, globalne trendy w sposobach oferowania warzyw i… jadalnych kwiatów
Ze względu na zmiany jakie obserwowaliśmy w okresie pandemii oraz w czasie określanym globalnie jako post-covid wciąż widoczne jest duże zainteresowanie owocami i warzywami. Oczywiście nie tylko tymi w formie tradycyjnej, ale także różnymi innowacjami, [...]