PODosłonami.pl
Powiedzenie sezon ogórkowy – co znaczy dla ogrodników?
Którzy producenci ogórka w roku 2023 zarobili najwięcej. Co jest głównym czynnikiem warunkującym opłacalną produkcję? Jakie zmiany zachodzą w produkcji ogórków na świecie i dlaczego czasem warto nawozić mniej, lecz skuteczniej?
Czytaj dalej...Jest wiele pytań, a sezon ogórkowy już pełni. Producenci doświadczeni sytuacją z ubiegłego roku, wrócili do wczesnych nasadzeń. Nie chcą stracić cennych pierwszych tygodni, podczas których zbiory ogórków Pacto czy Quintus przynoszą zysk.
Zanim przejdziemy dalej, sprawdźmy, jak wygląda sytuacja na świecie i jak może wpływać na strategie uprawy ogórka.
Zaczniemy od rynku ogórka w Europie
Ogórek to 4. najczęściej uprawiane warzywo na świecie, tuż za pomidorem, kapustą i cebulą.
Sezon ogórkowy dla każdego oznacza co innego. Z pewnością dla producentów tego warzywa, zwłaszcza dla producentów warzyw szklarniowych, wiąże się on z ciężką pracą i niepewnością co do rentowności. Zwłaszcza w okresie ostatnich kilku lat, kiedy zauważalne były pewne zmiany w podejściu do biznesu, zmiany terminów nasadzeń i opóźnianie produkcji – co nie zawsze wpływało na jej dobrą rentowność, przykładem na to może być początek tego sezonu. Rok 2023 rozpoczął się wyjątkowo wysokimi cenami ogórka, ze względu na redukcję upraw między innymi w Holandii i Hiszpanii, oraz ze względu na jej opóźnianie.
Ogólna sytuacja w produkcji ogórka w 2023
Jak wygląda sytuacja w Polsce jeśli chodzi o import i eksport ogórków? Najwięcej importowanego ogórka jest z: Hiszpanii, Holandii, Turcji.
Jak przestawia się sytuacja w tych krajach:
- Hiszpania: powierzchnia uprawy ogórka to 7600 ha, 69% upraw to ogórek to ogórek typu Long Dutch, 5% szklarniowy midi, 12% to ogórek brodawkowy. 70-80% produkcji jest przeznaczona na eksport. Ze względu na redukcję powierzchni upraw, do kwietnia uprawy przynosiły bardzo dobre dochody.
- W roku 2023, producenci zmagali się z bardzo wysokimi temperaturami i problemami z dostępnością pracowników. Mieli problemy w produkcji spowodowane wysoką presją mszyc oraz natężeniem wirusów CGMMV, ToLCNDV, CABYV. Wpłynęło to na zmianę trendów w uprawie. Aktualnie ogrodnicy poszukują odmian do uprawy w trzech szybkich cyklach, prowadzonych na pęd główny, zwłaszcza w ekologicznych farmach.
- Holandia: w tym kraju około 60% produkcji rozpoczęło się dopiero w lutym lub nawet marcu 2023, całościowo mniej było upraw ogórka – o około 10%, co wynika z bardzo wysokiej presji wirusów CABYV, CGMMV oraz z tego, że ogórek jest gatunkiem wymagającym i pracochłonnym, a znalezienie pracowników od kilku lat stanowi prawdziwe wyzwanie w Holandii.
- Turcja: powierzchnia uprawy to około 7500 ha, głównie są to uprawy bez osłon, prowadzone bezpośrednio w gruncie. W produkcji najpopularniejszy jest ogórek gładki oraz brodawkowy (uprawiany tylko na eksport). Turcja zmagała się z wysoką presja mączniaka, problemami z jakością owoców oraz – jak wszędzie – z brakiem pracowników. Ponadto przez bardzo wysoką inflację i spore koszty produkcji opłacalność produkcji była na bardzo niskim poziomie. Główny sezon uprawy ogórka w Turcji to sezon jesienno-zimowy – od września do maja.
W Polsce producenci, którzy zdecydowali się iść utartym szlakiem i postawili na wczesność wiele na tym zyskali. Nasza rodzima produkcja w niektórych przypadkach była opóźniona o około 2 do 3 tygodni, czasem nawet o 1,5 miesiąca. Związane to było oczywiście z wysokimi kosztami ogrzewania, ale także z niskim natężeniem światła, co od kilku lat nam doskwiera i znacznie wpływa na wydajność produkcji ogórków we wczesnych terminach. Dlatego też Ci, którzy wcześnie posadzili pewne i sprawdzone odmiany ogórka trafili na dobre „okno cenowe” podczas sprzedaży swoich plonów.
A jakie to są pewne i sprawdzone odmiany ogórka?
Najpierw nowość, gdyż sezon już trwa, a poszukiwana jest odmiana która wejdzie po wczesnych ogórkach i wytrzyma w ciągłym plonowaniu aż do jesieni.
POBIERZ ULOTKĘ!
DELICTO – ogórek sprawdzony po trzech latach ciężkich testów, na prośbę testujących go ogrodników jest już większa dostępność nasion w sprzedaży.
DELICTO to nowa, wysoko plonująca odmiana, rekomendowana do nasadzeń od połowy lutego.
Zanim dostała się w ręce szerszej publiczności była testowana przez 3 lata i wykazywała się:
– stabilnym plonowaniem;
– wysoką jakością owoców,
– wysokimi zdolnościami regeneracji, co stanowi o unikatowości tej odmiany.
Delicto sprawdza się w obiektach szklarniowych, w tunelach foliowych i mniej zaawansowanych technologicznie uprawach.
Jest to mocna roślina o silnych przyrostach, dająca wysoki i stały plon. Doskonałe zdolności regeneracyjne powodują, że odmiana lepiej sobie radzi z czynnikami stresowymi podczas produkcji, oraz sprawdza się w cyklu przedłużonym, co znacznie może wpłynąć na ograniczenie kosztów związanych z kolejnym cyklem nasadzeniowym. Aby w pełni cieszyć się z potencjału odmiany rekomendowane jest prowadzenie jej na pęd główny, nie jest to jednak konieczne. Owoce dorastają do 23-24cm, są cylindryczne, żebrowane i ciemnozielone. Z naszych badań przeprowadzonych w holenderskim laboratorium wynika również, że owoce odmiany mają małą komorę nasienną dzięki czemu zachowują dłużej świeżość w okresie pozbiorczym.
Na czym zyskują producenci odmian ogórka znanych od lat?
Pacto w segmencie odmian najwcześniejszych nie ma sobie równych od lat. Jest to odmiana sprawdzona i pewna od niemal 20 lat. Dająca wysoki plon wczesny, utrzymująca wysoką jakość owoców i wydajność produkcji – co jest kluczowe przy wyborze odmian na najwcześniejszy cykl.
Tolerancja na deficyt światła to coś, czego teraz bardzo potrzebujemy, bo nawet, gdy opóźniamy termin siewu, natężenie światła nadal jest stosunkowo niskie. Pacto to mocna roślina o umiarkowanym wigorze. W roku 2023 pierwsze zbiory ogórków Pacto odbyły się już na początku lutego – o czym informowali nas zadowoleni klienci.
Dla tych, którzy szukają nie tylko wysokiej jakości i wczesności, ale myślą również o zrównoważonym rozwoju i przyszłości, dobrym wyborem okaże się ogórek Quintus, który łączy w sobie wszystkie te cechy. Możemy mieć wysokiej jakości produkt a jednocześnie pozytywnie wpływać na środowisko zmniejszając nawożenie, ponieważ odmiana ta najlepiej sprawdza się przy niższym EC pożywki.
Quintus jest uniwersalny, sprawdza się zarówno w uprawie na pęd główny, jak i w systemie prowadzenia na parasol. Ma mocny stożek wzrostu, co pozwala na uprawianie tej odmiany również w mniej zaawansowanych technicznie obiektach, gdzie mogą występować problemy z utrzymaniem stałego klimatu i wilgotności.
Aby móc w pełni korzystać z potencjału tej odmiany zalecamy usunięcie na samym początku 7-9 zawiązków. Pozwoli to roślinie na zbudowanie silnego systemu korzeniowego. Należy pamiętać, że korzeń ogórka to tylko ok 20% powierzchni rośliny, dlatego tak ważne jest zainwestowanie w rozbudowanie go na samym starcie produkcji. Quintus to stabilne plonowanie przez cały cykl produkcyjny, odmiana dająca owoce wysokiej klasy, spełniające wymagania polskiego rynku. W naszych kilkuletnich obserwacjach Quintus to nieodzowna gwiazda i numer jeden w plonowaniu.
Kilka praktycznych podstawowych porad uprawowych na koniec
Chcesz cieszyć się wydajnością i opłacalnością produkcji? Oprócz wybrania odpowiedniej odmiany ogórka pamiętaj o kilku podstawowych zasadach:
DEZYNFEKCJA – najważniejsze jest to, aby produkcję rozpocząć w zdezynfekowanych, czystych obiektach. Odkażanie szklarni, systemów nawodnienia, rynien, powinno być standardem w każdej uprawie.
SILNY SYSTEM KORZENIOWY to jest to, czego nie widać, ale jest podstawą każdego sukcesu w uprawie, nie tylko ogórków. Jak o niego zadbać – najprościej i najszybciej poprzez usunięcie kilku pierwszych zawiązków owoców. Im wcześniej startujemy, tym więcej musimy usunąć – przy zimowych nasadzeniach usuwamy 5-7 zawiązków, w okresie wiosennym 3-5. Optymalna temperatura jaka powinna być w macie do prawidłowego rozwoju systemu korzeniowego to 22-25°C.
TEMPERATURA – ogórek to roślina ciepłolubna, ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury, zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu, oraz podczas całego wczesnowiosennego cyklu produkcyjnego. W okresie najintensywniejszego wzrostu temperatura w nocy nie powinna spadać poniżej 18°C.
DOKARMIANIE ROŚLIN CO2 jest bardzo ważne, jego obecność wpływa na proces fotosyntezy. Należy jednak wiedzieć jak nim sterować. Niewskazane jest utrzymywanie zbyt wysokiego stężenia CO2 w powietrzu na początku upraw wiosennych, gdy przy braku światła mamy zmniejszoną intensywność transpiracji, blaszki liściowe są bardziej wrażliwe i mogą ulegać uszkodzeniu. Przy zbyt wysokim stężeniu CO2 zauważymy zwiędnięte i wysychające liście. Również w pochmurne dni należy monitorować stężenie CO2 w obiektach uprawowych.
UTRZYMANIE ODPOWIEDNIEJ WILGOTNOŚCI wpływa na zawiązywanie i jakość owoców, przy zbyt dużych wahaniach wilgotności na owocach pojawią się podłużne brązowe smugi. Przy zbyt dużej wilgotności może dojść jednak do zanikania stożka wzrostu roślin ogórka. Bardzo ważne jest wietrzenie – ale też unikanie przeciągów. Optymalna wilgotność powietrza to 80%, we wczesnych uprawach ok 70%.
ZAGĘSZCZENIE w okresie najwcześniejszych produkcji ze względu na ilość światła zalecane jest sadzenie max 2 rośliny na 1 m2, w późniejszych terminach 2,4 rośliny na 1 m2.
Bądź na bieżąco i śledź informacje o wydarzeniach i naszych odmianach na Faceeboku
5 wskazówek dotyczących uprawy z wykorzystaniem lamp LED
Lampy LED są stosowane w szklarniach na coraz większą skalę – zarówno w przypadku uprawy warzyw, jak i kwiatów. Mimo iż udowodniono, że wiele upraw dobrze rośnie pod oświetleniem składającym się w 100% z lamp [...]
1 komentarz do “Powiedzenie sezon ogórkowy – co znaczy dla ogrodników?”