Objawy niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych u roślin jagodowych

PODosłonami.pl

Objawy niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych u roślin jagodowych

Właściwe nawożenie pozwala na uzyskanie wysokich plonów, dobrej jakości. Źle przygotowana pożywka do fertygacji wpływa negatywnie na rozwój roślin. W trakcie Szkolenia Jagodowego 2023 Dariusz Faryniarz (doradca z firmy Delphy) omówił objawy niedoboru lub nadmiaru niektórych składników pokarmowych u roślin jagodowych, uprawianych w podłożu kokosowym.

Czytaj dalej...

Dariusz Faryniarz, Delphy (fot. A. Wize)

Tipburn u truskawek – miejscowy niedobór wapnia

Objawy w postaci zamierania brzegów liści (od ich wierzchołka), w pierwszej kolejności widoczne są na najmłodszych liściach. Wapń wraz z wodą transportowany jest do nadziemnych części rośliny. Tipburn spowodowany jest niewystarczającą dystrybucją wapnia do rozwijających się liści na skutek zahamowania pobierania tego pierwiastka z podłoża. Pojawia się często w wyniku zbyt słabej transpiracji z powodu, np. suchego podłoża lub zbyt wysokiej wilgotności powietrza w ciągu dnia. Do niedoboru wapnia może dochodzić także przy: zbyt wysokim EC pożywki, zbyt niskim pH wody do nawadniania, za małym zasoleniu podłoża, zbyt dużej ilości saletry potasowej lub saletry amonowej w pożywce.

Niedobór magnezu u malin

Charakterystycznym objawem jest chloroza międzynerwowa widoczna najpierw na starszych liściach. Młodsze liście stają się jaśniejsze. Niedobór magnezu spowodowany jest niskim poziomem tego pierwiastka i/lub za wysokim poziomem potasu w pożywcze. – Rośliny w podłożach kokosowych potrzebują 50% więcej magnezu niż te w podłożach torfowych  – mówił Dariusz Faryniarz. Większy problem z niedoborem magnezu pojawia się w niezbuforowanych podłożach kokosowych, ze względu na zbyt wysoki poziom potasu i sodu.

Toksyczność siarki u malin

Objawy widoczne są najczęściej na liściach starych, które żółkną, stopniowo zaczynają zmieniać kolor na brązowy (na brzegach liści i między nerwami) i obumierają. Toksyczność siarki najczęściej występuje u odmian maliny „letniej” (owocujących na pędach dwuletnich). Przyczyną w uprawach w podłożach kokosowych jest duża ilość siarczanów w pożywce bądź w źródle wody.

Niedobór żelaza

Łagodny niedobór żelaza u truskawek widoczny jest w postaci żółknięcia liści między nerwami. Występuje przede wszystkim na młodych liściach. Liście bieleją i stopniowo zamierają. Przyczyną jest zablokowanie pobierania przez rośliny żelaza z pożywki (wpływa na to m.in. zbyt duży poziom wodorowęglanów w wodzie, zbyt niski poziom kwasu w pożywce). Wyniki analizy liści wskazują obecność  żelaza, ale ten pierwiastek jest zablokowany w ścianach komórkowych. Jak doradzał prelegent należy wówczas sprawdzić pH w strefie korzeniowej i poziom żelaza w podłożu.



U malin może występować przewlekły niedobór żelaza w liściach. Objawy w postaci chlorozy końcówek liści. W wyniku zaniku chlorofilu liście zmieniają kolor na biały i zamierają. Główną przyczyną jest niski poziom lub brak kwasu w podawanej pożywce i bardzo wysoki poziom wodorowęglanów w źródle wody.

Niedobór boru u truskawek 

Objawy na liściach podobne są do niedoborów wapnia – dochodzi do zniekształcenia końcówek liści. Przy niedoborze boru występuje również słabe zawiązywania się owoców i ich zniekształcenia. U truskawek częściej jednak występuje toksyczność boru,  która objawia się brązowieniem blaszki liściowej na obrzeżach liści.

Nadmiar sodu u truskawek 

U odmian powtarzających owocowanie widoczne bywa przypalenia krawędzi liści. Sód może zaburzyć wchłanianie wapnia co powoduje tipburn u truskawek i problemy z jakością owoców. Powstaje na skutek wysokiego poziomu sodu w podłożu kokosowym, podwyższenia EC, ograniczonego pobierania potasu z pożywki. Sprzyjającymi warunkami do wystąpienia nadmiaru sodu jest zbyt wysoka temperatura i niedobór wody. Sód często jest obecny w źródle wody. – W przypadku wody o wysokim poziomie sodu nawet wysokie przelewy (30-40%) nie wypłukują tego pierwiastka. Sód musi być wymieniony przez wapń lub magnez, które należy podawać przez kilka dni do zbiornika A – mówił doradca z Delphy.

Martwica końcówek liści u truskawek

Do martwicy końcówek liści dochodzi z powodu wysokiej koncentracji pożywki (EC) wokół strefy korzeniowej. Często występuje na nowo posadzonych plantacjach gdzie EC podłoża jest wysokie. Przyczyną wysokiego EC może być zbyt duża ilość nawozów, wysoki poziom chloru i sodu w wodzie do nawadniania, a także sadzenie roślin w nieprzepłukane podłoża kokosowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

papryka w tunelu

Nawożenie papryki – nawozy rozpuszczalne, schelatowane mikroelementy

Podczas seminarium zorganizowanego w Potworowie przez firmę Hazera i partnerów producenci papryki mieli okazję wysłuchać prezentacji Włodzimierza Prusa z firmy ADOB. Jej tematem było racjonalne nawożenie papryki z wykorzystaniem produktów z oferty ADOB-u – polskiego [...]

PLANTyouGROW_19
OTTE_19
HortiAdNetHortiAdNet