PODosłonami.pl
Antraknoza w uprawach truskawki
Sprawca antraknozy (grzyby z rodzaju Colletotrichum) poraża wiele gatunków roślin uprawnych i dzikorosnących. W uprawach truskawki najgroźniejszy jest w okresie kwitnienia oraz przed zbiorami. Choroba wywołuje masowe gnicie owoców, a tym samym doprowadza do znacznych strat plonu. Aby skutecznie chronić plantacje, zabiegi zapobiegawcze powinny być wykonane wcześniej, czyli w okresie kwitnienia truskawek.
Czytaj dalej...
fot. pixabay
Objawy antraknozy
Symptomy choroby mogą występować na wszystkich nadziemnych częściach rośliny.
Porażone pąki kwiatowe i rozwinięte kwiaty brązowieją i zasychają. Na ogonkach liściowych, liściach i szypułce widoczne są brązowe nekrozy. Liście więdną i zamierają. Na zawiązkach owoców pojawiają się ciemne, suche i zapadnięte plamy. Na dojrzałych owocach truskawki początkowo pojawiają się jasnobrązowe, wodniste plamy, które z czasem stają się ciemnobrunatne i lekko zapadnięte, z łososiowo-pomarańczowymi skupieniami zarodników konidialnych.
Na wczesnym etapie rozwoju antraknozy objawy na kwiatach, ogonkach liściowych i zielonych owocach można pomylić z symptomami występowania szarej pleśni (Botrytis cinerea).
Cykl rozwojowy i warunki do rozwoju choroby
Sprawca choroby zimuje w postaci grzybni na porażonych szczątkach roślin. W czasie całego sezonu wegetacyjnego tworzą się na niej zarodniki konidialne rozprzestrzeniane głównie z kroplami deszczu. Grzyb poraża kwiaty i zawiązki owoców, jednak objawy choroby mogą ujawnić się dopiero, gdy owoce zaczynają dojrzewać.
Do infekcji roślin dochodzi w temperaturze powyżej 15°C. Antraknoza najszybciej rozwija się w wysokich temperaturach (optymalnie 26°C) i przy dużej wilgotności powietrza.
Profilaktyka i ochrona przed antraknozą
Zakładanie plantacji z kwalifikowanych sadzonek. Sadzenie roślin na podwyższonych zagonach, aby ograniczyć nadmiar wody. Ściółkowanie plantacji celem zapobiegania rozprzestrzenianiu się grzyba. Plantacje należy nawadniać przez systemem kropelkowy. Ograniczanie nawożenia azotowego lub jego zaprzestanie, jeśli wystąpią objawy choroby.
Ochronę zapobiegawczą z wykorzystaniem środków ochrony roślin należy rozpocząć od początku kwitnienia (10% rozwiniętych kwiatów) i kontynuować co 5-7 dni, w zależności od panujących warunków. Fungicydy należy stosować w rotacji z preparatami z różnych grup chemicznych, o innym mechanizmie działania.
Wymienione poniżej substancje czynne i przykładowe środki ochrony roślin polecane są do stosowania zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby. Należy ściśle przestrzegać karencji. Szczegółowe zalecenia dostępne są na etykietach produktów.
Terminy stosowania:
Od początku do końca fazy kwitnienia:
- cyprodynil + fludioksonil (np. Switch 62,5 WG*)
- piraklostrobina + boskalid (np. Signum 33 WG).
Od początku fazy kwitnienia do końca fazy dojrzewania owoców:
- fludioksonil (np. Geoxe 50 WG*)
- azoksystrobina + difenokonazol (np. Scorpion 325 SC).
Od końca fazy rozwoju kwiatostanu do początku fazy dojrzewania owoców:
- fluopyram + trifloksystrobina (np. Luna Sensation 500 SC)
* Środki nie należy stosować w rotacji, ponieważ zawierają tą samą substancje aktywną, tj. fludioksonil.
Wymienione środki ochrony roślin zarejestrowane do zwalczania antraknozy skuteczne są także w walce z szarą pleśnią.

Dzień Otwarty poświęcony uprawie ogórków szklarniowych – ochrona biologiczna uprawy
Na początku czerwca firma Enza Zaden zorganizowała Dzień Otwarty ogórków szklarniowych w Gospodarstwie Ogrodniczym Anny i Krzysztofa Maślankiewiczów, w miejscowości Przedzeń (okolice Kalisza). Jednym ze współorganizatorów spotkania była firma Koppert. Na temat ochrony biologicznej [...]