PODosłonami.pl

Rola dezynfekcji w walce z chorobą szalonych korzeni

W Polsce w uprawach szklarniowych już kilka lat temu pojawiła się choroba szalonych korzeni. Obecnie nie ma preparatów dopuszczonych do zwalczania sprawcy choroby – bakterii Rhiozbium radiobacter, można jedynie zapobiegać tej chorobie. Podczas czerwcowego spotkania z producentami ogórków szklarniowych w Iwkowej Wojciech Juńczyk z firmy Roam Technology omówił rolę dezynfekcji w walce z tym patogenem.

Czytaj dalej...
Wojciech Juńczyk z firmy Roam Technology omówił sposoby zapobiegania chorobie szalonych korzeni w uprawach warzyw szkalrniowych

Wojciech Juńczyk z firmy Roam Technology omówił sposoby zapobiegania chorobie szalonych korzeni w uprawach warzyw szkalrniowych (fot. A. Wize)

Chorobę szalonych korzeni….

wywołują bakterie Rhiozbium radiobacter lub R. rhizogenes (dawniej Agrobacterium radiobacter lub A. rhizogenes), które rozprzestrzeniają się wraz z wodą używaną do podlewania roślin. Bakteria nie niszczy tkanki korzeni ale wnika do nich poprzez tzw. plazmid (fragment DNA), który łączy się z RNA rośliny. Po infekcji rośliny produkują substancje organiczne, którymi bakteria się odżywia. Dodatkowo wydzielane są auksyny pobudzające korzenie roślin do wzrostu. Bakteria R. radiobacter najlepiej rozwija się przy pH powyżej 4, w temperaturze 20-28⁰C. Może atakować uprawy ogórka, pomidora, bakłażana. Najbardziej narażone na infekcję tą bakterią są młode rośliny, po posadzeniu.

Nie ma w tej chwili skutecznego sposobu leczenia roślin zainfekowanych tymi bakteriami. Podchloryn sodu ogranicza jej występowanie (poprzez ograniczenie dalszego rozwoju korzeni), ale nie niszczy sprawcy choroby. Walka z bakterią opiera się głównie na profilaktyce i ograniczaniu rozprzestrzeniania się choroby.

W gospodarstwach gdzie występuje ta choroba w pierwszej kolejności należy zidentyfikować źródło infekcji. Może ono znajdować się np. w wodzie używanej do podlewania (ze studni, stawu) – próbkę należy oddać do badania laboratoryjnego.

Kompleksowe działania zapobiegawcze

Bardzo ważne są kompleksowe działania zapobiegawcze na każdym etapie produkcji, począwszy od produkcji rozsady. Przed rozpoczęciem uprawy należy dokładnie zdezynfekować cały obiekt (np. poprzez zamgławianie), a także instalację nawadniającą.

Huwa-San TR 50 usuwa biofilm wytworzony przez bakterie w liniach dystrybucji wody, zbiornikach do magazynowania wody, linii nawadniającej i każdym środowisku wodnym. Jak informował Wojciech Juńczyk stosowanie preparatu Huwa-San TR 50 (stężenie 1%) w połączeniu z kwasem azotowym (obniżający pH poniżej 2) nie powoduje ryzyka uszkodzenia instalacji nawadniającej. W Holandii maty uprawowe przed sadzeniem rozsady nasączane są roztworem Huwa-San TR 50 (w ilości 100 ppm, w przeliczeniu to 50 ppm wody utlenionej). To obniżało infekcję w gospodarstwach nawet o 80% w porównaniu z gospodarstwami, gdzie takiego zabiegu nie stosowano, a presja choroby była duża.

Prelegent zaprezentował także tester do sprawdzenia czystości biologicznej wody (ilości bakterii i zarodników grzybów w badanej próbce). Do buteleczki wchodzącej w skład zestawu wlewamy wodę którą chcemy zbadać (np. z kapilary lub z ujęcia wody) do butelki z wodą wkłada się tester, po 30 sekundach wylewa się wodę, a tester wkłada do buteleczki zamykając ją w ten sposób. Po około 3 dniach w temperaturze pokojowej po jednej stronie rozwijają się kolonie bakterii które były w wodzie a po drugiej stronie testera kiełkują zarodniki grzybów – jeśli badana woda je zawierała. Na podstawie ilości kolonii, które rozwinęły się na pożywce testera możemy ocenić zanieczyszczenie wody bakteriami i zarodnikami grzybów. Do testerów są opracowane tablice do których możemy porównać wyniki i w przybliżeniu oszacować ilość bakterii i zarodników grzybów oraz w przybliżeniu rodzaj bakterii i grzybów. Testerem można sprawdzać także skuteczność dezynfekcji ścian szklarni.

Huwa-San TR 50 może być dozowany poprzez pompy dozujące bezpośrednio do zbiornika mieszalnika. Produkt może być także dozowany bezpośrednio do linii nawadniającej.

Roam Technology - Rola dezynfekcji w walce z chorobą szalonych korzeni

Bezpieczny start

–  W czasach stale malejącej liczby dostępnych środków ochrony roślin bardzo istotny jest bezpieczny start, czyli dezynfekcja, która już przed rozpoczęciem uprawy pozwala wyeliminować jak najwięcej czynników chorobotwórczych – stwierdził Wojciech Juńczyk. Huwa-San TR 50 (stabilizowany nadtlenek wodoru) to znany na rynku preparat do dezynfekcji. W przeciwieństwie do wody utlenionej, po zetknięciu z materią organiczną nie rozpada się. Produkt ma szeroką rejestracje.

Firma Roam Technology będzie wprowadzała na polski rynek nowe produkty (używane głównie do tej pory w produkcji zwierzęcej) przeznaczone do dezynfekcji i uzdatniania wody w produkcji szklarniowej. Roam Eco Clean to produkt pieniący do mycia (np. wózków, rynien, linii sortujących) przed dezynfekcją.  Preparat SilifertP na bazie krzemu (kwas ortokrzemowy, który jest w pełni przyswajany przez rośliny) z dodatkiem innych mikroelementów polecany jest do wzmacniania roślin przed wystąpieniem stresów biotycznych i abiotycznych. – Preparatów krzemowych nie powinno się dodawać przy zbyt niskim pH (poniżej 4) w zbiorniku, ponieważ na skutek polimeryzacji kwas ortokrzemowy przestaje być wtedy przyswajany – doradzał W. Juńczyk.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bez pozostałości pestycydów – nowe podejście czy konieczność?

Konferencja BerryCon zorganizowana w lutym dla producentów owoców jagodowych obfitowała w tematy dotyczące różnych strategii dla gospodarstw. Ważne jest m.in. zapewnienie jakości i bezpieczeństwa produktów przy ograniczonej liczbie środków ochrony roślin. Ten temat podjęli Jan [...]

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet