PODosłonami.pl
Najbardziej oczekiwane superowoce 2022 roku
Kantar zapytał Polaków o to, które mniej znane owoce i warzywa, uprawiane w naszym kraju, chcieliby spróbować w tym roku? Gatunkiem najchętniej wskazywanym jest jagoda kamczacka. Chęć spróbowania „kamczatki” zadeklarowało 21% dorosłych Polaków, a to oznacza 6.784.358 osób. Wśród trzech najbardziej oczekiwanych owoców jagodowych znalazły się jeszcze minikiwi (14%) i rokitnik (11%). Aż 71% Polaków chciałoby spróbować któregoś z gatunków rzadziej uprawianych w Polsce.
Czytaj dalej...
Kantar: jagoda kamczacka, minikiwi, rokitnik – trzy najbardziej oczekiwane superowoce 2022 roku
Jagoda kamczacka – owoc wiecznej młodości
„Nie dziwi nas wynik sondażu i fakt, że Polacy najchętniej chcieliby spróbować jagody kamczackiej. W Polsce to nowy, wciąż mało znany owoc, który kusi wczesną wiosną, po zimie, gdy jesteśmy spragnieni świeżości. Jej atrakcyjność wzmacniają walory prozdrowotne. Coraz większe zapotrzebowanie na zdrową żywność doskonale wpisuje jagodę kamczacką w XXI wiek. To owoc przyszłości” – mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i przetwórca jagody kamczackiej, Plantin.
Polskie MiniKiwi
„Wzrastające zainteresowanie owocami minikiwi bardzo nas cieszy. To efekt intensywnych działań promocyjnych wszystkich zaangażowanych we wdrażanie tych nowych owoców na polski rynek. Zarówno producentów jak i osób działających w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Ten wynik cieszy nas tym bardziej, że obserwujemy tu wyraźny trend wzrostowy. A biorąc pod uwagę fakt, że 5 lat temu owoce minikiwi były prawie w ogóle nieznane to można powiedzieć, że obecne wyniki są ogromnym sukcesem. Liczymy, że w niedługim czasie owoce polskiego minikiwi na dobre zagoszczą na stołach Polaków” – mówi dr hab. Piotr Latocha, profesor nadzwyczajny SGGW.
Rokitnik – złoty shot zdrowia
Polskie superowoce
Najpularniejszymi polskimi superowocami są borówki, truskawki, porzeczki, maliny, aronia i jej przetwory. Zainteresowanie spróbowaniem mniej znanych gatunków jest bardzo wysokie (71%). Poza jagodą kamczacką, badani deklarują również chęć spróbowania pigwy, morwy i minikiwi (14%). Rokitnika, kapustę chińską (pak choi) i derenia chciałoby spróbować 11% respondentów.
Źródło: Czas na polskie superowoce

Nowatorskie środki produkcji i rozwiązania – nominacje do GreenTech Innovation Awards
Wystawcy międzynarodowych targów techniki i technologii szklarniowej GreenTech Amsterdam 2022 zgłosili prawie 40 nowości do tegorocznej edycji konkursu „ GreenTech Innovation Awards”. Do finału jurorzy wybrali 5 spośród tych produktów lub rozwiązań. Wyniki zostaną ogłoszone, [...]