PODosłonami.pl
Polskie truskawki – obalamy największe mity
Mity, które konsumenci słyszą wiele razy zaczynają odbierać jako obiektywną prawdę. Dlatego trzeba przywoływać fakty. Truskawki są tańsze niż w ubiegłym roku. Krajowe truskawki mamy od kwietnia do października. Można je odróżnić od importowanych, pamiętajmy: szypułka prawdę powie! – szypułka świeżych owoców jest soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Warto je odróżniać, ponieważ owoce lokalne są lepszym wyborem. O tym dlaczego – opowiedzą eksperci: plantatorzy, dietetycy, lekarze.
Czytaj dalej...
(fot. Pixabay)
Mit 1 – polskie truskawki są coraz droższe
Panuje przekonanie, że wszystko zdrożało. Nie jest to prawda. Tegoroczne polskie truskawki są tańsze niż w ubiegłym roku.
Obecnie ceny polskich truskawek w handlu hurtowym (notowanie z dnia 13 maja) to najczęściej 14,00-17,00 zł/kg, co oznacza, że już jest taniej niż rok temu i dwa lata temu – odpowiednio o 31% i o 11%. Różnica do zeszłego roku jest ogromna – obecnie truskawka kosztuje o niemal jedna trzecią mniej niż w zeszłym roku. Wzrost podaży owoców sprawia, że dalej będzie malała. Dlaczego polskie truskawki są na początku sezonu tańsze?
Mit 2 – polskie truskawki są tylko w czerwcu
Mit 3 – nie da się odróżnić polskiej truskawki od importowanej
Różnica jest też taka, że my zbieramy truskawkę czerwoną, taką jaka powinna być. Importowana zbierana jest „na blado”, żeby wytrzymała podróż. Dokładnie tak jak banany. Dlatego w Europie nie znamy smaku banana. Gdybyśmy pojechali tam gdzie one rosną poznalibyśmy smak, który przypomina miód rozpływający się w ustach. Warto przekazywać taką wiedzę –przypominają Aldona i Jarosław Radola prowadzący gospodarstwo szklarniowe, w którym uprawiają truskawki.
Mit 4 – egzotyczne owoce są tak samo wartościowe jak lokalne
Profesor Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie rośliny i owoce, które rosną lokalnie. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce, które rosną w Polsce, są odpowiednie dla naszych bakterii. To rzadko używany argument. Warto zrozumieć tę logikę. Bakterie trawią błonnik, który znajduje się w warzywach i owocach. Bakterie, które są w naszej glebie i w naszych jelitach, tworzą rodzaj symbiozy. My jesteśmy lepiej dostosowani do trawienia naszych warzyw i owoców, niż warzyw i owoców egzotycznych – mówi dr n. med. Igor Łoniewski, współpracownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie.
– Co ważne, żeby te egzotyczne warzywa i owoce tutaj do Polski zostały przetransportowane i sprzedane muszą mieć wybite wszystkie bakterie, które się na nich znajdują, i w związku z tym – nie mówię, że nie są smaczne – ale na pewno ich właściwości zdrowotne są ograniczone. Dlatego zachęcam do tego, by będąc w Egipcie, spożywać owoce, warzywa egipskie. Będąc w Kalifornii, spożywajmy kalifornijskie. A jak jesteśmy w Polsce, spożywajmy polskie. Chodzi o taką generalną zasadę – dodaje dr n. med. Igor Łoniewski, PAM.
Obalamy mit 5 – najzdrowsze owoce pochodzą z daleka
– W Polsce mamy fenomenalny klimat do uprawy owoców jagodowych. Jest to klimat kontynentalny, który cechują duże amplitudy temperatur dobowych i rocznych. Dni są u nas ciepłe, a noce jednak zimne. Im zawdzięczają truskawki swoje wybarwienie i dużą ilość wspomnianych polifenoli. To właśnie intensywna czerwień truskawki świadczy o ich dużej ilości. Jesteśmy wielkim producentem owoców jagodowych. Obok truskawek, borówki, malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki, jagody kamczackiej, aronii, minikiwi, agrestu, rokitnika, derenia, świdośliwy. Tak wielu, tak wartościowych, owoców nie da się wyprodukować w innych częściach Europy – wyjaśnia Albert Zwierzyński.

Tulipany i ich odmiany – tendencje z holenderskiego podwórka (część II)
Przedstawiamy II część rankingu najpopularniejszych odmian tulipana z kilku grup. Za kryterium pozycji danej odmiany na rynku lub w konkretnej grupie przyjęto powierzchnię holenderskich plantacji z reprodukcją cebul kwiatowych w 2022 r. Tulipany królują w [...]