Nowa odmiana pomidora malinowego z firmy Enza Zaden - Buenarosa

PODosłonami.pl

Gardenia
Agro-Sorb 2020
Yara od 11 01 2019

Pomidory malinowe – jakich cech poszukują klienci, handlowcy i ogrodnicy…

…takie między innymi tematy omawiali specjaliści z firmy Enza Zaden, Agro Smart Lab, Yara oraz Grupa Krasoń podczas seminariów w Łaszkowie koło Kalisza oraz w Otwocku. W spotkaniach, które odbyły się pod koniec sierpnia, uczestniczyli głównie ogrodnicy z okolic Kalisza oraz Warszawy, nie zabrakło także gości z dalszych rejonów – z północy i południa Polski. Poniżej krótko przybliżam zagadnienia odmianowe omawiane podczas wykładów w Otwocku, których miałam okazję wysłuchać.

Pomidor malinowy Buenarosa

Pomidor malinowy Buenarosa

Pomidory malinowe najwyższej jakości

Zagadnienia związane z jakością pomidorów malinowych i ich cechami oczekiwanymi przez wszystkie strony pomidorowego biznesu – czyli przez ogrodników, handlowców i konsumentów – omówiła Agnieszka Wiśniewska z firmy Enza Zaden. Przedstawiła także charakterystykę odmiany Buenarosa – najnowszego pomidora malinowego z portfolio firmy, który łączy korzystne cechy produkcyjne z wysoką jakością i dobrym smakiem owoców. W tym roku ta malinowa nowość z firmy Enza Zaden była uprawiana w Polsce na powierzchni około 15 ha.

Pani Agnieszka zwracała uwagę, że obecne wymagania handlowców wobec pomidorów malinowych klasy premium obejmują wysoką jakość owoców, czyli wyrównany kolor bez przebarwień i dobrą jakość skórki, dobrą trwałość, wyrównanie owoców i ich średni rozmiar (BB) oraz kulisty kształt, a także bardzo dobry smak. Warto jej zdaniem nastawić się na produkcję właśnie takich pomidorów, najwyższej jakości. Wynika to m.in. z rosnącej konkurencji na rynku pomidorów malinowych. W ciągu ostatnich 2 lat powierzchnia uprawy pomidorów malinowych (która już była wysoka) mocno wzrosła – z 550 ha do 780 ha. Pojawiło się wiele nowych odmian pomidora malinowego. Przy szerokim ich asortymencie warto dobrze przemyśleć wybór – ponieważ handlowcy i konsumenci zaczęli zauważać różnice między poszczególnymi odmianami, zaczęto również różnicować ceny ich owoców.

Profesjonalne badanie cech owoców pomidorów

Obserwując tendencje na rynku hodowcy Buenarosy uwzględniali oczekiwania odbiorców i producentów. Rezultaty – jak informowała Agnieszka Wiśniewska – są bardzo dobre. Owoce malinowej nowości w ubiegłym roku poddano testom smakowym w firmie Fresh Food Controll. Badanie przeprowadzono w maju, wybrano do nich owoce w pełni dojrzałości, wybarwione na całym przekroju, bez pustych komór. Wyniki wskazują, że owoce Buenarosy mają porównywalną zawartość cukrów ze standardem w tym typie pomidorów, oraz niższą zawartość kwasów. Ich smak, jak informowała A. Wiśniewska, jest bardzo dobrze oceniany przez polskich konsumentów.

Pomiary twardości owoców wykonano za pomocą miernika brzegowego. Wyniki wskazują, że pomidory odmiany Buenarosa mają twardość na poziomie zbliżonym do owoców odmiany standardowej, jednak przy dłuższym przechowywaniu, po około 2 tygodniach były od nich nieco bardziej twarde.

Porównywano także plon handlowy nowości i standardu. Ze względu na to, że nowa odmiana nie jest wrażliwa na powstawanie niewybarwionych plam na owocach jej plon handlowy był o około 5% wyższy, niż u odmiany standardowej. Pomidory Buenarosy są bardzo wyrównane pod względem wielkości (głównie BB) i kształtu – są regularnie kuliste. Ich szypułka jest smukła i długo zachowuje trwałość.

Agnieszka Wiśniewska (Enza Zaden)

Agnieszka Wiśniewska (Enza Zaden) podczas wykładu w Otwocku

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Florensis_Dianthus
Adagri_KANEMITE_29c_na wyklikanie
VISCOIN
HortiAdNet