Znane i nowe odmiany papryki - pokaz w Potworowie w uprawie pana Krzywkowskiego

PODosłonami.pl

GRODAN_2
ENZA_3

Konsultacje w Potworowie – Przystanek Papryka

W dniu 21 sierpnia w gospodarstwie Andrzeja Krzywkowskiego w miejscowości Potworów odbyły się konsultacje poświęcone uprawie papryki. Spotkanie zorganizowano z inicjatywy firmy hodowlano-nasiennej Hazera Poland. Współorganizatorami była firma ADOB oferująca nawozy do upraw ogrodniczych oraz Grupa Producentów Rozsad Krasoń, dostarczająca siewki i rozsadę warzyw – m.in. papryki. Przystanek Papryka był dobrą okazją, bo porozmawiać ze specjalistami z firm oraz by poznać aktualną ofertę środków produkcji ogrodniczej.

Czytaj dalej...
Papryka Burgund

Papryka Burgund

Uprawa papryki i podsumowanie sezonu

Pan Andrzej Krzywkowski zajmuje się produkcją papryki od około 30 lat. Obecnie powierzchnia uprawy tego warzywa pod osłonami w jego gospodarstwie wynosi 2 hektary, są to głównie tunele Haygrove. W tunelach uprawiana jest przede wszystkim odmiana Muriel. Odbiorcami papryki z gospodarstwa są lokalne punkty skupu.

W tym roku rozsadę papryki w tunelach pan Andrzej sadził od końca kwietnia do początku maja (ostatnie nasadzenia przypadły 15 maja). Połowa roślin (w formie siewek, do przepikowania i dalszej produkcji rozsady we własnym zakresie) została dostarczona przez Grupę Producentów Rozsad Krasoń. Pozostała część rozsady została przygotowana samodzielnie przez ogrodnika. Ten sezon w uprawie papryki w ocenie pana Andrzej nie był łatwy, wystąpiły niekorzystne warunki pogodowe – wiosna była dosyć zimna.

Największym problemem jednak jest mocny wzrost kosztów produkcji, szczególnie mocno wzrosły ceny nawozów. Ponadto pojawił się problem z dostępnością pracowników do zbioru owoców, wzrosły także stawki za godzinę pracy. – Obecnie (po połowie sierpnia) cena za kilogram papryki w skupie wynosi 4 zł. Natomiast, aby pokryć koszty produkcji papryka zdaniem ogrodnika powinna być skupowana po 5 zł. W niedługim czasie uprawa tego gatunku nie będzie opłacalna – mówił A. Krzywkowski. Jego zdaniem potrzebna jest zmiana polityki rolnej państwa i większe zaangażowanie zrzeszeń producentów papryki.

W obecnej sytuacji pewnym rozwiązaniem może być dywersyfikacja produkcji, tj. wprowadzenie gatunków łatwiejszych w uprawie, nie wymagających tak dużych nakładów finansowych i pielęgnacji ręcznej. Dlatego w przyszłym roku na początku sezonu w gospodarstwie będą uprawiane nowalijki.

Sprawdzone i nowe odmiany papryki

Informacji na temat odmian papryki udzielał Janusz Gajzler z firmy Hazera Poland.

Jak informował w uprawach tunelowych dobrze sprawdza się odmiana Sollie – papryka typu blok o owocach w kolorze żółtym, z grubą ścianką. Osiągają one średnio 180-210 g. Rośliny mają umiarkowany wzrost, a odmiana wyróżnia się skoncentrowanym okresem zbiorów. W gospodarstwie pana Andrzeja od trzech lat uprawiana jest też odmiana Morfeo, o owocach grubościennych, o masie około 300 g. Testowano także bardzo wczesną odmianę Insignia – bardzo obficie plonującą, o owocach trochę mniejszych (mają wielkości tzw. dwójki). Papryki te, jak informował J. Gajzler, nie mają tendencji do zakleszczania się. W przyszłym roku odmiana będzie testowana na szerszą skalę.

Wśród stanowiących podstawę produkcji odmian o czerwonych owocach w gospodarstwie dominuje znana już odmiana Muriel (bardzo wczesna, owoce typu blok w kolorze czerwonym).

Bardzo obiecującą nowością w ofercie firmy Hazera jest papryka pod numerem HCM 57200. W porównaniu do odmiany Muriel jej owoce mają większy kaliber, są dłuższe, o jaśniejszym kolorze, rośliny mają większy wigor, intensywnie plonują. W plonie tej testowanej nowości duży jest udział owoców klasy premium.

Janusz Gajzler z firmy Hazera udzielał informacji o odmianach papryki

Janusz Gajzler z firmy Hazera udzielał informacji o odmianach papryki

Przedstawiciel firmy polecał także odmianę Burgund – o owocach typu blok, o intensywnie ciemnoczerwonym kolorze, są one ciężkie. Odmiana ta jest stosunkowo późna, ma wysoki potencjał plonotwórczy, bardzo dobrze zawiązuje owoce. Zapewnia ciągłą podaż owoców w gospodarstwie.

J. Gajzler silnie akcentował konieczność indywidualnego dopasowania nawożenia i nawadniania do wymagań odmian.

Nawożenie papryki

Program nawożenia papryki w gospodarstwie opracowywany jest na podstawie analizy gleby (na początku wegetacji i w okresie wchodzenia w owocowanie) w poszczególnych tunelach. Dodatkowo, w trakcie sezonu uprawy przeprowadzane są dwie analizy wskaźnikowe części zielonych roślin – informował Włodzimierz Prus z firmy ADOB.

W gospodarstwie Andrzeja Krzywkowskiego do fertygacji wykorzystywane są nawozy wieloskładnikowe z serii ADOB ProFit. Jak informował W. Prus dostępne są trzy wersje ze zróżnicowaną zawartością makroelementów, pozwalającą na dobranie nawozu do poszczególnych faz rozwojowych roślin. Po posadzeniu rozsady na miejsce stałe stosowano Profit 10-40-8, w kolejnej fazie rozwojowej Profit 18-18-18, przemiennie z saletrą wapniowa. W okresie owocowania wykorzystywany jest do fertygacji Profit 4-12-38.

W zależności od potrzeb w okresie wegetacji stosowane są dolistnie nawozy mikroelementowe schelatowane IDHA. Jak informował przedstawiciel firmy ADOB zostały one zarejestrowane do upraw ekologicznych w Instytucie Nawożenie i Gleboznawstwa w Puławach. Do upraw ekologicznych zarejestrowany jest także nawóz borowy z oferty firmy.

Po zaobserwowaniu na roślinach niedoborów makroelementów w gospodarstwie stosowano siarczan potasu, saletrę wapniową oraz chelat wapnia.

Tendencje w zamówieniach rozsady

Grupę Producentów Rozsad Krasoń reprezentowała Aleksandra Wronka. Producentom papryki firma oferuje rozsadę wyprodukowaną w kostkach z substratu (z firmy Klasmann) o wymiarach 4 x 4 cm lub w tacach o 150 komórkach wypełnionych substratem torfowym z firmy Novarbo. Producenci, którzy wolą kupować większą rozsadę mogą zamawiać rośliny papryki w tacach z 40 lub 96 otworami. Oferowana jest także pikówka papryki (w tacach o 285 komórkach), przeznaczona do dalszej produkcji rozsady w gospodarstwie. W ofercie firmy dostępna jest także rozsada warzyw kapustnych (tace o 150 komórkach), sałaty (kostka w substracie firmy Klasmann o wymiarach 4 x 4 cm lub multiplaty o 150 komórkach).

Rozsada sałaty w kostce torfowej (Grupa Krasoń)

Rozsada sałaty w kostce torfowej (Grupa Krasoń)

Jak informowała A. Wronka zmienia się struktura zamówień poszczególnych typów rozsady papryki. Producenci w ostatnich latach chętniej zamawiają gotową do sadzenia rozsadę. Kolejna tendencja coraz bardziej wyraźna w ostatnich latach w rejonie Potworowa to wiosenna produkcja nowalijek (takich jak sałata, kapusta pekińska i biała, kalafior, kalarepa), uprawianych przed sadzeniem papryki. Rozsada tych gatunków dostarczana jest do odbiorców na początku lutego, gotowa rozsada papryki sadzona jest w tunelach pod koniec maja. Dzięki temu ogrodnicy prowadzą dwa cykle uprawy w trakcie sezonu. Według Aleksandry Wronki ich klienci zaobserwowali, że papryka posadzona po nowalijkach ma lepszy „start”, jej owoce są większe, bardziej kształtne, nie zakleszczają się. – Zbiory zaczynają się około 20 sierpnia, zbierane są papryki w pełni wybarwione, owoce „na zielono” są tylko podrywane – mówiła przedstawicielka Grupy Producentów Rozsad Krasoń.

Na plantacjach założonych w połowie kwietnia w okolicy Potworowa do czasu spotkania (21 sierpnia) odbyły się już 2-3 zbiory owoców (wybarwionych na zielono i czerwono). Sumarycznie plon jest większy, ale owoce są gorszej jakości, tj. dużo mniejsze, niedostatecznie wybarwione na kolor czerwony.

Zrywanie pierwszych owoców „na zielono” stymuluje krzewy do dalszego wiązania owoców, dzięki czemu piętra są równomiernie rozłożone na roślinie. W tym roku rezygnowano jednak ze zbiorów owoców w kolorze zielonym ze względu na bardzo niską cenę takich owoców. Skutkowało to tym, że część dolnych pięter była bardzo obłożona owocami, które były zakleszczone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Florensis_Dianthus
HortiAdNet