PODosłonami.pl
Bakłażan warty uwagi
Bakłażan, zwany również oberżyną, jest dzisiaj ciekawą alternatywą dla uprawy papryki. Tak dzieje się w niektórych gospodarstwach w rejonie Potworowa, gdzie bakłażanów uprawia się coraz więcej, a efekty są dobre. Pod koniec lipca odwiedziłam jednego z producentów – Kazimierza Kucharskiego, który zajmuje się tym warzywem już od kilku sezonów.
Czytaj dalej...
Bakłażany w uprawie pp. Kucharskich w Głuszynie, w rejonie Potworowa (fot. DŁB)
Ciekawy gatunek dla zwiększenia asortymentu
W gospodarstwie w Głuszynie pan Kazimierz wraz z żoną uprawiają paprykę oraz bakłażana. Oba warzywa należą do gatunków ciepłolubnych i ich uprawa jest prowadzona w tunelach foliowych. Na obydwa gatunki nie brakuje chętnych, a bakłażan stanowi dobre uzupełnienie dostaw papryki do odbiorców. Warzywo to zyskuje popularność wśród konsumentów ze względu na wysokie walory odżywcze i duże możliwości kulinarnych zastosowań.
Produkcja bakłażana jest specyficzna pod względem wymagań tego warzywa co do gleby – musi być ona żyzna, a jednocześnie przepuszczalna, żeby korzenie nie były zalewane, ale miały dostęp do wody. Bakłażan, podobnie jak papryka, wymaga nawadniania i w gospodarstwie państwa Kucharskich w każdym rzędzie są rozprowadzone linie nawadniające. Dodatkowo w większości tuneli gleba jest ściółkowana, aby nie było problemu zachwaszczenia uprawy.
- Dobrze odżywione rośliny bakłażana dorastają do 1 metra wysokości
- Ściółkowanie tkaniną zapobiega wzrostowi chwastów (fot. DŁB)
Odmiany i produkcja
Oba gatunki – bakłażan i papryka – są uprawiane na powierzchni, na której postawiono 50 tuneli, z przewagą tych z papryką. Państwo Kucharscy uprawiają dwie odmiany bakłażana – są to Barcelona i Nigral. Postawił na te akurat odmiany ze względu na ich dobrą odporność na gnicie i wysoką jakość owoców. W obu przypadkach kupili rozsadę w Grupie Producentów Rozsad Krasoń.
- Owoce obu odmian uprawianych w tym sezonie są bardzo atrakcyjne
- Liście chronią owoce przed poparzeniami (fot. DŁB)
Barcelona to odmiana bardzo wczesna, tolerancyjna na niską temperaturę. Plantator ceni ją za to, że nie wytwarza kolców, przez co jest łatwa w pielęgnacji. Owoce są ciemne, z ładną skórką, z połyskiem, owalne, lekko wydłużone, a ich masa to 350-450 g. Klienci poszukują takich owoców. Z punktu widzenia producentów ważne jest także to, że owoce są dość wyrównane i ich zawiązywanie jest równomiernie w sezonie. Nigral to także odmiana wczesna i bardzo plenna, której cechą charakterystyczną jest brak kolców na szypułce, dzięki czemu zbiór owoców jest bezproblemowy. Owoce są twarde, mają lekko wydłużony, maczugowaty kształt i długość ok. 17-25 cm (masa 300-500 g). Skórka jest ciemnofioletowa, jednolita, błyszcząca, cienka. Odmiana Nigral dobrze znosi wysoką temperaturę.
Zagęszczenie sadzenia w przypadku obu odmian to 500 sztuk/tunel, dzięki czemu można liczyć na wysokie plonowanie. Ze względu na ryzyko pojawienia się chorób odglebowych w tunelach co roku, jesienią, wykonywany jest zabieg odkażania Nemasolem. Ze względu na ewentualne ryzyko przemarznięcia roślin plantatorzy zwlekali z sadzeniem do połowy kwietnia, a pierwsze zbiory mieli już na początku czerwca.
Papryka – stały areał
Jak twierdzi P. Kucharski, odmiany papryki jakie uprawia są dostosowane do możliwości gospodarstwa i stanowiska. Papryka, podobnie jak bakłażan, ma duże wymaganie odnośnie do wody i temperatury. – Gleba trzeciej klasy wymaga dość dużych ilości wody do nawadniania – z tym musimy się liczyć. Bywa tak, że wiosną trudno jest wejść w pole, a latem jest bardzo gorąco i przy niskich opadach, konieczne jest nawadnianie – mówi gospodarz.
Jedną z odmian papryki w produkcji jest Abakara – polecana typowo do uprawy tunelowej. Wyróżnia się bardzo dużą plennością, doskonałym kolorem owoców oraz bardzo dobrą ich jakością. Abakara rekomendowana jest w szczególności na stanowiska słabsze, na których występują problemy z uprawą papryki. Predysponuje ją do tego bardzo silny wigor, rozbudowana i silnie wiążąca roślina. Warto pamiętać, że owoce odmiany Abakara mają długie okno zbiorcze i cechują się bardzo grubą ścianką i ciemno czerwonym kolorem.
- Uprawa papryki w tunelu foliowym
- Papryka Abakara (fot. 1,2 DŁB)
Drugą odmian w uprawie jest Salomon – wczesna, bardzo plenna papryka typu blok, przeznaczona do uprawy tunelowej. Jej owoce wybarwiają się na kolor ciemnoczerwony i osiągają masę do 250 g. Skórka jest błyszcząca i odporna na mikrospękania. Rośliny charakteryzują się silnym wzrostem i luźnym pokrojem dzięki czemu owoce nie zakleszczają się.
Papryka także jest uprawiana z rozsady, która jest zamawiana w Grupie Producentów Rozsad Krasoń.
Co roku coraz więcej zagrożeń
Plantatorzy zapytani o potencjalne zagrożenia lub problemy w produkcji bakłażana stwierdzili zgodnie, że gatunek jest dość trudny w uprawie, bo trudno jest prowadzić prace pielęgnacyjne – rośliny mocno drażnią skórę i nie każdy może pracować w tunelu z roślinami bakłażana. Z plusów natomiast wymienili brak problemów ze zbytem, w tym czasie, kiedy nie ma importu z innych krajów.
O ile raczej nie doświadczają problemów z chorobami, bo gleba jest dezynfekowana po zakończeniu produkcji, to co roku pojawiają się problemy ze zwalczaniem szkodników. Już właściwie co roku producenci prowadzą nierówną walkę z takimi szkodnikami, jak wciornastek, mszyce, przędziorek oraz stonka ziemniaczana.
W doborze jest za mało skutecznych środków do ochrony upraw bakłażana, co sprawia, że jest ona dużym wyzwaniem. Z tego też powodu państwo Kucharscy skłaniają się do przejścia na produkcję chronioną wyłącznie produktami biologicznymi. Swoją decyzję wyjaśniają właśnie dużym problemem z wykonywaniem skutecznej ochrony. W rejonie, w którym zlokalizowane jest ich gospodarstwo nie ma na razie żadnej innej uprawy bakłażana chronionej wyłącznie biologicznie, ale w ich opinii nie ma innego wyjścia.
W tym roku wielu producentów nie radzi sobie z ochroną upraw. W obiektach jest duże nasilenie wciornastków. Największym problemem są objawy jego żerowania na owocach, co pogarszają jakość plonu – widoczne są srebrzyste odbarwienia owoców papryki.

Partnerstwo firm Bayer i Source.ag
Firma Bayer, do której należy m.in. marka De Ruiter, oraz Source.ag niedawno rozpoczęły współpracę dotyczącą wprowadzenia nowoczesnych rozwiązań z dziedziny sztucznej inteligencji (AI) w stacji doświadczalnej De Ruiter Experience Center. Rozwiązania firmy Source.ag będą wykorzystane [...]



