PODosłonami.pl
Fasola szparagowa karłowa w tunelach i pod włókninami (część I). Odmiany.
Uprawa fasoli szparagowej jest popularna również pod osłonami. Niejednokrotnie stanowi ona ważne ogniwo w płodozmianie warzywniczym wzbogacając glebę w cenny azot i dając satysfakcjonujący plon wysokiej jakości. Niestety w ostatnim czasie problem wciąż stanowi brak chętnych do pracy, na którą jest największe zapotrzebowanie w okresie zbiorów. W pierwszej części artykułu prezentujemy polecane odmiany fasoli szparagowej karłowej do uprawy przyspieszonej.
Czytaj dalej...
Żółte strąki fasoli Dior
Alseed
W ofercie przedsiębiorstwa znajduje się szereg odmian żółto- i zielonostrąkowych pod osłony hodowli firmy Holland-Select. Wśród fasol żółtych pierwszy plon można zebrać z odmiany Sprinter, ponieważ osiąga dojrzałość zbiorczą już po ok. 50 dniach od siewu nasion w uprawie w tunelu foliowym. Wiąże strąki o średnicy 10 mm i długości 14-15 cm. Są one intensywnie żółte, proste i wyrównane, bardzo smaczne nie zawierają włókna. Rośliny wyróżniają się też silnym systemem korzeniowym i mają mocne łodygi, dzięki czemu rośliny nie pokładają się. Wymaga wielokrotnego zbioru. Zbliżonej wielkości strąki wiąże późniejsza o kilka dni odmiana Voltage (55 dni w tunelu i ok. 73 dni w polu). To odmiana równie bardzo wysoko plonująca, i której rośliny nie mają tendencji do wylegania. Nadaje się też na plantacje wielkotowarowe. Jest odporna na wirus zwykłej mozaiki fasoli, antraknozę i bakteriozę obwódkową fasoli. Z kolei Dior ma ten sam okres wegetacji, jak Voltage, jednak w odróżnieniu od odmian poprzednich wiąże mniejsze strąki, o średnicy 8-9 mm i 13-14 cm. Z pojedynczej rośliny można zebrać ok. 50 strąków, co świadczy o wysokim potencjale plonowania tej odmiany. Mają one delikatesową jakość. Są bardzo smaczne i bezwłókniste.
- Żółtostrąkowa fasola szparagowa Sprinter
- Żółte strąki fasoli Dior
- Zielonostrąkowa fasola Jackson
- Zielone strąki fasoli Quartz
Zielone fasole szparagowe tej firmy reprezentują m.in. odmiany Jackson i Quartz. Pierwsza z nich tworzy bezwłókniste, długie strąki o długości 15-16 cm i 10 mm średnicy. Mają ciemnozieloną barwę z połyskiem, gładką skórkę. Są one osadzone wysoko na mocnych roślinach. Obecny nalot woskowy wyróżniający tę odmianę zwiększa odporność roślin na choroby i wysychanie, dzięki czemu strąki dłużej zachowują świeżość pozbiorczą. Z kolei Quartz stanowi nowość w asortymencie fasol polecanych na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Jej strąki są jeszcze dłuższe – do 17 cm – lecz o mniejszej średnicy (9 mm). Są ciemnozielone z połyskiem. Należy je zbierać ręcznie kilkukrotnie w ciągu sezonu. Pozwala osiągać bardzo wysokie plony. Wykazuje również bardzo wysoką odporność na podstawowe choroby. Do upraw tunelowych i szklarniowych firma proponuje również fasolę karłową płaskostrąkową żółtą Capitano i zieloną Mozenda. W ofercie znajdują się też fasole tyczne o okrągłych w przekroju i płaskich strąkach.
Hazera
Firma ma w swoim asortymencie dwie odmiany fasoli szparagowej karłowej do uprawy pod osłonami. Fruidor o okresie wegetacji 60-65 dni, hodowli HM.Clause jest polecana na najwcześniejsze zbiory w tunelach, jak i w gruncie otwartym, z przeznaczeniem na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. Wytwarza strąki długości 15-18 cm, o intensywnie żółtej barwie, wyrównane i łatwe do ręcznego zbioru. Wysoko plonuje również w trudnych warunkach uprawowych. Odmianę wyróżnia wysoka zdrowotność. Zbliżoną odmianą hodowli Vilmorin jest Rocdor o okresie wegetacji ok. 65 dni. Można ją uprawiać pod osłonami lub w gruncie bez osłon. Wiąże żółte, okrągłe na przekroju strąki, o długości 15-17 cm. Nie są włókniste i nie posiadają wyściółki pergaminowej. Rośliny tej odmiany mają wzniesiony pokrój, silny wigor, a dzięki mocnemu systemowi korzeniowemu nie przewracają się. Jest wysokoplenna. Obie mają wysoką odporność na zwykłą mozaikę fasoli oraz na antraknozę.
- Żółte strąki fasoli Fruidor
- Żółtostrąkowa fasola szparagowa Rocdor
Seminis
Klasyką w portfolio firmy najczęściej wybieraną przez producentów jest żółtostrąkowa odmiana Unidor. Jest uniwersalna, ponieważ od lat dobrze sprawdza się w uprawach polowych do mrożenia jak i na przyspieszony zbiór pod osłonami – do sprzedaży bezpośredniej. W otwartym polu osiąga dojrzałość zbiorczą po ok. 77 dniach wegetacji. Pokrój rośliny umożliwia kilkukrotne ręczne zrywanie strąków, co przekłada się na bardzo wysoki plon z hektara. Wiąże proste strąki o intensywnie złocistej barwie. Są bardzo smaczne, bez tendencji do tworzenia włókien i wyściółki pergaminowej. Mają 9-10,5 mm średnicy i 14-16 cm długości. Na rozpoczęcie sezonu świetnie sprawdza się odmiana żółtostrąkowa SV1003GF. Umożliwia zbiór około 7-10 dni wcześniej niż z odmiany Unidor. Nadaje się do upraw pod osłonami (tunele, agrowłóknina) oraz w otwartym polu. Charakteryzuje się skoncentrowanym kwitnieniem i dojrzewaniem strąków oraz łatwym ich odrywaniem. Rośliny mają silny wigor, niski pokrój i są mocno rozbudowane. Ceniona przez zakłady przetwórcze za czystość i jednorodność surowca w zbiorze mechanicznym.
- Zielonostrąkowa fasola Paulista
- Fasola zielonostrąkowa Bartava
- Żółtostrąkowa fasola szparagowa SV1003GF
Najszybszą odmianą o zielonych strąkach z oferty marki Seminis jest Bartava. Ma ok. 65-dniowy okres wegetacji i znajduje zastosowanie zarówno na wczesne zbiory jak i w uprawie jako poplon. Wysoko i stabilnie plonuje również w niekorzystnych warunkach pogodowych. Dobrze znosi chłody. Dojrzewa jednocześnie, a jej strąki łatwo się zrywa (bez ogonków), co zapewnia szybki zbiór bez zanieczyszczeń. Późniejszą, średnio o 9 dni jest odmiana Paulista. Jest świetną propozycją na słabsze stanowiska. Dzięki dobrze rozbudowanemu systemowi korzeniowemu bardzo dobrze znosi suszę i upały. Charakteryzuje się też bardzo dobrą zdrowotnością polową. Okno zbioru te odmiany jest bardzo długie, ponieważ strąki nie przerastają i przez długi czas pozostają mięsiste. Polecaną odmianą, szczególnie do warunków klimatycznych południowej i centralnej Polski, jest Valentino. Jej strąki na tle pozostałych odmian wyróżniają się intensywnie ciemną barwą, soczystością i dobrym smakiem. Znajduje uniwersalne zastosowanie, ponieważ producenci chętnie po nią sięgają zarówno z przeznaczeniem dla przemysłu zamrażalniczego, do produkcji suszu jak i na świeży rynek. Pierwsze strąki tej odmiany zbiera się po ok. 69 dniach od siewu. Według danych producenta ww. odmiany plonują pod osłonami ok. 7 dni szybciej niż w standardowej uprawie.

Jagodowe Trendy 2023 – problemy na rynku owoców, nowe odmiany malin i jeżyn, ochrona roślin
Konferencja „Jagodowe Trendy” w tym roku odbyła się 24-25 listopada w Kraśniku. Pierwszego dnia frekwencja była wysoka ze względu na dyskusję o problemach na rynku owoców kierowanych do przetwórstwa. Owoce deserowe, także te spod osłon, [...]