Cechy nowej odmiany pomidora malinowego marki De Ruiter - DRTG 4839

PODosłonami.pl

Seminis Britanos 2

Jak w uprawach sprawdza się nowy pomidor malinowy…

…na ten temat można było dowiedzieć się wiele podczas webinarium zorganizowanego przez firmę Bayer Vegetables 8 kwietnia. DRTG4839 to nowy pomidor malinowy marki De Ruiter, w tym roku uprawiany po raz pierwszy na większych powierzchniach w całym kraju. Specjaliści reprezentujący tę markę przedstawili dane i informacje z upraw produkcyjnych malinowej nowości. Na ten temat mówiła Maria Lis zajmująca się doświadczeniami odmianowymi oraz Paulina Janicka – reprezentująca firmę w rejonie Wielkopolski.

Czytaj dalej...

Webinarium marki De Ruiter nt. nowej odmiany pomidora malinowego prowadziły Maria Lis, Anna Wojciechowska, Paulina Janicka i dr Katarzyna Tykarska-Duchovska, w dyskusji uczestniczył m.in. Wojciech Wojcieszek z firmy Yara

Nowy pomidor malinowy – cechy rośliny

Pomidor malinowy DRTG4839 jest przeznaczony do upraw standardowych lub doświetlanych (była testowana pod lampami sodowymi i LED-ami). Zaleca się szczepienie rozsady na podkładkach Maxifort lub Equifort oraz uszczykiwanie za drugim liściem (nie za liścieniami!). Rośliny tej odmiany mają silny wigor, otwarty pokrój i początkowo długie międzywęźla, jednak w czasie lata tworzą  krótsze międzywęźla.

Z dotychczasowych obserwacji prowadzonych przez specjalistów De Ruitera i ogrodników wynika, że pomidor DRTG4839 jest polecany do sadzenia w bezpiecznym terminie, od 10 do 15 stycznia. Dobrze zawiązuje owoce na początku sezonu (jednak trochę słabiej niż uznawana dotychczas za wzorzec odmiana Tomimaru Muchoo, ponieważ jest nieco bardziej wrażliwa na niedostatek światła). Wiązanie owoców w kolejnych gronach jest bardzo dobre, a ich dorastanie szybkie – co przekłada się na wysoki potencjał plonotwórczy. Ważną cechą odmiany jest odporność na mączniaka prawdziwego (IR: On).

Owoce nowego pomidora malinowego

Grona pomidora malinowego DRTG4839 początkowo są długie i wymagają wzmacniania łuczkami lub gumkami, w późniejszym okresie grona wyrastają na krótszych szypułach. Owoce są duże (średnia masa 210 g – rozmiar BBB i BB+), wyrównane w czasie sezonu, lekko spłaszczone, początkowo z lekkim żebrowaniem z małą blizną po słupku. Mają jaśniejszy odcień barwy malinowej niż Tomimaru Muchoo. W czasie wybarwiania wskazana jest dla nich początkowo temperatura nieco wyższa niż dla „standardu”. W czasie przednocnego schładzania zaleca się powolne obniżanie temperatury, nie krócej niż przez około godzinę, do temperatury nie niższej niż 14°C.

Pomidory nowego malinowego numeru nie wykazują skłonności do powstawania żółtych przebarwień latem, nie są też podatne na suchą zgniliznę wierzchołków owoców – dlatego omawiana nowość nie wymaga cieniowania latem.

Podczas webinarium zwracano uwagę na dobrą twardość i trwałość tych pomidorów. Co bardzo ważne dla konsumentów – są to pomidory bardzo smaczne, mają wysoki stopień Brix (średnio 5,46°). Uzyskują najwyższe noty w testach smakowych, są także bardzo dobrze oceniane ze względu na atrakcyjny wygląd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyzwania dla plantatorów truskawki

W porównaniu do poprzedniego sezonu truskawki cena hurtowa owoce spadła o minimum 30%. Równocześnie koszty produkcji znacznie wzrosły. Co zrobić aby uprawa truskawek była ekonomicznie opłacalna? Na ten temat wypowiadali się uczestnicy webinaru z [...]

Florensis_Dianthus
BIOCONT
Syngenta Poinsettia_33
HortiAdNet