PODosłonami.pl

De Ruiter_TATEMARU MUCHO

Truskawki z Maszkowa

Michał i Agnieszka Leleniowie z Maszkowa koło Iwanowic (woj. małopolskie) od wielu lat specjalizowali się w uprawie truskawek w polu oraz pomidorów w tunelach foliowych. W ubiegłym roku podjęli decyzję o zmianie gatunku uprawianego pod osłonami. Po zakończeniu zbiorów uprawa pomidorów została zlikwidowana a w to miejsce posadzono truskawki.

Czytaj dalej...

Truskawki pakowane są w łubianki tekturowe z logo gospodarstwa (fot. Michał Leleń)

Zmiany – postawili na truskawki w tunelach

W 2020 roku Michał Leleń zdecydował się na przetestowanie w pojedynczym tunelu foliowym uprawy truskawek na zbiór przyspieszony. Plantator był zadowolony z tej technologii uprawy. Po podsumowaniu kosztów i zysków w tamtym roku postanowił zmienić profil produkcji w swoim gospodarstwie.

Po zakończeniu zbiorów pomidorów usunięto rośliny, a tunele dostosowano do uprawy truskawek. Podłoża nie odkażano. Przed uformowaniem zagonów, za pomocą glebogryzarki, glebę z tunelu zmieszano z węglem brunatnym z firmy Carbohort (2 worki typu big-bag na 1 typowy tunel). Obecnie w gospodarstwie pana Michała truskawki uprawiane są w 16 pojedynczych tunelach foliowych (długości 32 m, szerokości 7,5 m i wysokości w kalenicy 3,5 m) oraz na 4 ha tradycyjnie, bez osłon.

Pod osłonami uprawiane są dwie odmiany: ‘Alba’ (90%) oraz ‘Flair’ (10%). Sadzonki doniczkowane tych odmian dostarczyła firma Boryna. Posadzono je pod koniec września ub. roku, w systemie jednorzędowym, na podwyższonych zagonach okrytych czarną folią.

Wiosną bieżącego roku plantator poszerzył areał uprawy truskawki pod osłonami o kolejne 2 tunele postawione na zupełnie nowym stanowisku. Podobnie jak w innych tunelach truskawki uprawiane są w glebie wymieszanej z węglem brunatnym. Sadzonki typu frigo A (zamówione w firmie Boryna) posadzono w pierwszej dekadzie maja na podwyższonych zagonach wyłożonych czarną folią. Pod koniec maja zostaną dostarczone konstrukcje tuneli.

Uprawa tunelowa w tym sezonie

W prowadzeniu uprawy plantator korzysta z doradztwa dr hab. Zbigniewa Jarosza z firmy Doradca Jagodowy, który opracowuje kompleksowy programy fertygacji, biostymulacji i ochrony roślin.

Zalecenia nawozowe oparte są przede wszystkim na produktach firmy Calfert (m.in. nawozy do fertygacji, kwasy humusowe). Wszystkie potrzebne środki do produkcji dostarcza firma Boryna.

Wdrożono intensywne dokarmianie roślin kwasami humusowymi, co zapewnia lepszy rozwój systemu korzeniowego i dobry wzrost roślin.

Ochrona roślin prowadzona jest z wykorzystaniem technologii „zero pozostałości”. Jak podkreślał Michał Leleń na plantacji maksymalnie ograniczane są zabiegi ochrony roślin z wykorzystaniem preparatów chemicznych. Po wznowieniu okresu wegetacji stosowano preparat Polyversum WP w celu ograniczenia ryzyka chorób grzybowych. Środek zawiera niepatogeniczny grzyb Pythium oligandrum, który rozkłada strzępki grzybów patogenicznych stymulując jednocześnie mechanizmy odpornościowe chronionej rośliny. Do tej pory nie było problemów z chorobami. Wykonano dwa zabiegi zapobiegawcze przeciwko występowaniu szarej pleśni.

Mite Mine - truskawki z Maszkowa

Na plantacji pojawiły się przędziorki. Rośliny opryskano preparatem Mite Mine, jest to naturalny inicjator odporności roślin na szkodniki, bez karencji, w pełni bezpieczny dla roślin, owadów pożytecznych i ludzi. Dzięki takiej biostymulacji uprawa może być wolna od szkodników i zachować wysoką zdrowotność nawet w trakcie dojrzewania i zbioru owoców. W uprawie pojawiły się też mszyce (wykonano jeden zabieg środkiem ochrony roślin).

Truskawki zapylane są przez trzmiele – na 2 tunele wstawiany jest 1 ul. Co kilka dniu ule są przenoszone do innych tuneli.

W czasie wiosennych przymrozków rośliny okrywano podwójną warstwą agrowłókniny. Nie było potrzeby dodatkowego ogrzewania tuneli ze względu na dobre nasłonecznienie plantacji.

Zbiory owoców

Pierwsze tegoroczne zbiory owoców odmiany ‘Abla’ rozpoczęły się tuż po Wielkanocy (około 20 kwietnia), natomiast owoce ‘Flair’ zaczęto zbierać tydzień później.

Michał Leleń jest zadowolony z plenności odmiany ‘Abla’ – w tamtym roku zebrano około 1 kg owoców z rośliny. Truskawki są smaczne, bardzo duże, nie drobnieją. Owoce ‘Flair’ są duże, kształtne, intensywnie wybarwione i bardzo smaczne.

Truskawki w większości sprzedawane są na rynku hurtowym w Krakowie (Kompleks Handlowy Rybitwy). Owoce trafiają także do stałych klientów, którzy dokonują zakupów bezpośrednio z gospodarstwa. Truskawki zbierane są do 0,5 kg lub 1 kg łubianek tekturowych, zgodnie z zamówieniem klienta.

Plany na przyszłość

Po zakończeniu zbiorów owoców truskawki spod tuneli rośliny będą usuwane. W sierpniu zostaną posadzone nowe sadzonki.

Generalnie będziemy przestawiać się w całości na produkcję w tunelach, ponieważ w porównaniu do uprawy polowej jest bardziej opłacalna. Truskawki nie są narażone na uszkodzenia spowodowane zmiennymi warunkami pogodowymi. Łatwiej jest także znaleźć  pracowników do zbiorów w czasie plonowania plantacji pod osłonami informował Michał Leleń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nowy pomidor malinowy – pokaz uprawy w Dołędze

W gospodarstwie szklarniowym państwa Artura i Kingi Mierzów w Dołędze w Małopolsce 2 czerwca 2022 odbyło się spotkanie zorganizowane przez przedstawicieli marki De Ruiter, należącej do koncernu Bayer Crop Sciences. W szklarniach gospodarstwa AK Mierzwa [...]

Florensis_Dianthus
BIOCONT
Syngenta Poinsettia_33
HortiAdNet