Wskazówki ułatwiające wyprodukowanie rozsady sałaty dobrej jakości

PODosłonami.pl

Seminis Britanos 2

Uprawa sałaty – przyczyny częstych zaburzeń fizjologicznych i problemów w uprawie cz. 1

W trakcie wiosennego szkolenia, zorganizowanego w Majkowie, z inicjatywy firmy Enza Zaden, dr Agnieszka Stępowska mówiła na temat uprawy sałaty i rzodkiewki. W pierwszej części artykułu przedstawiam niektóre wskazówki ułatwiające wyprodukowanie rozsady sałaty dobrej jakości.

Czytaj dalej...
Niedoświetlona rozsada

Niedoświetlona rozsada sałaty kruchej (fot. Agnieszka Stępowska)

Sałata w okresie wschodów nasion

Nasiona sałaty kiełkują zarówno w ciemności, jak i na światle. W czasie wysiewów nie przykrywa się nasion otoczkowanych – ich przykrycie podłożem opóźniałoby wschody. Warto wiedzieć, że nasiona sałaty bardzo szybko się starzeją i mają bardzo krótki okres trwałości – 2 do 3 lat po przekroczeniu terminu ważności już nie wzejdą.

Przesuszenie podłoża w trakcie kiełkowania nasion powoduje zasychanie kiełków. Dobrą praktyką jest przykrycie skrzynek z wysiewami białą agrowłókniną, która utrzymuje wilgotność i zapobiega odparowywaniu wody z podłoża. Światło przenikające przez włókninę pobudza sałatę do kiełkowania.

Sałata może nie wykiełkować przy bardzo wysokiej wilgotność i temperaturze podłoża powyżej 25°C. Dochodzi wówczas do zaparzenia nasion i zaduszenia zarodków w łupinie nasiennej. W okresie wysokiej temperatury latem dodatkowe schłodzenie nasion zwiększa zdolność kiełkowania. Jak doradzała prelegentka nasiona można włożyć do foliowego woreczka i umieścić w lodówce (w szufladzie na warzywa i owoce) na 24 godziny. Po wysiewach nad skrzynkami wysiewnymi można zamontować stelaż i przykryć go czarną agrowłókniną, tak aby pod nią była warstwa powietrza. Czarny materiał pochłania temperaturę i jest pod nim znacznie chłodniej (różnica temperatur dochodzi do 8° C).

Przy niskiej temperaturze i niskiej wilgotności nasiona pozostają w spoczynku, ale po podwyższeniu temperatury (12-18oC) i wilgotności normalnie wykiełkują. Nasiona sałaty wysiane w niskiej temperaturze i przy dużej wilgotności w trakcie kiełkowania będą gnić.

Zaburzenia w trakcie produkcji rozsady sałaty

Problemy w rozwoju roślin sałaty mogą być spowodowane nieprawidłowo przeprowadzonymi zabiegami agrotechnicznymi (pikowane, rozstawianie). Za duże zagęszczenie w czasie produkcji rozsady, przy słabym dostępie światła, będzie powodowało etiolację (tzw. wyciąganie się roślin). Na zaburzenie wzrostu siewek ma także wpływ: nieodpowiednia wilgotność, zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura powietrza i/lub podłoża,  słabe natężenie światła, nadmierne zasolenie, niedożywienie.

Umieszczenie wykorzystywanych w produkcji rozsady tac wielokomórkowych (czyli wielodoniczek lub tzw. multiplatów) na stelażu umożliwia krążenie powietrza wokół dolnej części poszczególnych komórek, dzięki temu korzenie mogą równomiernie rozrastać się w całej objętości komórek i nie wyrastają przez ich dolne otwory.

– W trakcie produkcji rozsady bardzo ważne jest utrzymanie ścisłego reżimu temperaturowego i wilgotnościowego – podkreślała dr Agnieszka Stępowska. Optymalna temperatura dla produkcji rozsady sałaty to 16-18°C w dzień i 12-14oC w nocy, w zależności od wieku roślin i warunków świetlnych. Im starsze rośliny i niższa intensywność światła, tym temperatura musi być niższa.

Temperatura w strefie korzeniowej rozsady powinna być 2-4°C niższa niż powietrza. Przy zbyt niskiej temperaturze podłoża roślina nie będzie pobierać magnezu i fosforu. Przy wyższej niż temperatura powietrza słabo rośnie część nadziemna.

Najlepszym sposobem nawadniania rozsady jest stosowanie belki zraszającej z równo ustawianymi, skalibrowanymi zraszaczami. W ten sposób tworzy się kurtyna wodna i każda roślina otrzymuje taką samą porcję wody. Nierównomierne, zwłaszcza pierwsze nawadnianie może doprowadzić do: wymywania nasion, zasuszenia części kiełków, nierównomiernych wschodów i wzrostu roślin, wymakania roślin.

Przeschnięty substrat w wielodoniczkach z rozsadą można dobrze nasączyć wstawiając je do pojemnika z wodą (zostaną nawodnione podsiąkowo). Nadmierna wilgotność podłoża skutkuje porastaniem go przez glony. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest posypanie powierzchni substratu wyprażonym piaskiem, który stworzy mechaniczną blokadę (szybko wysycha, odbija światło) ograniczającą lub uniemożliwiającą rozwój glonów, porostów, mchu, Pythium sp. i naloty ziemiórek.

W przypadku uprawy sałaty w kostkach wełny mineralnej najlepiej sprawdza się nawadnianie  podsiąkowe. Powierzchnia kostek nie będzie wówczas ciągle nawilżana i w związku z tym nie będzie na niej rozwijać glony, porosty itp.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyzwania dla plantatorów truskawki

W porównaniu do poprzedniego sezonu truskawki cena hurtowa owoce spadła o minimum 30%. Równocześnie koszty produkcji znacznie wzrosły. Co zrobić aby uprawa truskawek była ekonomicznie opłacalna? Na ten temat wypowiadali się uczestnicy webinaru z [...]

Florensis_Dianthus
BIOCONT
Syngenta Poinsettia_33
HortiAdNet