PODosłonami.pl

Signify_3Signify_3

Pomidory odporne na ToBRFV, odporność wielogenowa, kierunki hodowli pomidorów i podkładek De Ruitera

Konferencja w Warszawie zorganizowana 13 września przez firmę Bayer Crop Science wraz Bayer Vegetable Seeds (marka De Ruiter) cieszyła się dużym zainteresowaniem producentów pomidorów szklarniowych i dobrą frekwencją. Współorganizatorami tego wydarzenia były firmy Saint-Gobain Cultilene – producent podłoży z wełny skalnej – oraz Biobest – dostawca rozwiązań z zakresu ochrony biologicznej.

Czytaj dalej...
Załoga firmy Bayer (Dr Ruiter, Seminis oraz Bayer Crop Science) podczas konferencji w Warszawie (AW)

Załoga firmy Bayer (Dr Ruiter, Seminis oraz Bayer Crop Science) oraz warzywa jej hodowli podczas konferencji w Warszawie

Gości spotkania przywitała dyrektor ds. sprzedaży produktów marki De Ruiter w Polsce, Anna Wojciechowska. Zwróciła uwagę na coraz większy problem w uprawach szklarniowych, jakim jest wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora – Tobamo brown rugse fruit virus. Firmy nasienne pracują intensywnie, bym uzyskać pomidory odporne na ToBRFV.

– Dokładamy wszelkich starań, żeby nowe odmiany, z odpornością na ToBRFV, wprowadzać jak najszybciej, ale także, by miały odpowiednią charakterystykę pod względem uprawowym. W ciągu najbliższych lat planujemy wprowadzenie odmian pomidora, które będą miały wysoką odporność i wirus nie będzie się w nich namnażał – informowała Anna Wojciechowska.

Anna Wojciechowska i Grzegorz Fic (Bayer - De Ruiter) podczas otwarcia konferencji w Warszawie (AW)

Anna Wojciechowska i Grzegorz Fic (Bayer – De Ruiter) podczas otwarcia konferencji w Warszawie

Nowe i „ulepszone” odmiany pomidora odporne na ToBRFV?

Dr Katarzyna Tykarska-Duchovska zwróciła uwagę, że pracę nad odmianami odpornymi w De Ruiterze przebiegają dwutorowo. Z jednej strony są to zupełnie nowe odmiany, tworzone na podstawie nowych kombinacji materiału genetycznego. A drugą ścieżką jest konwersja, czyli wprowadzanie odporności na ToBRFV do znanych już odmian. Po wprowadzeniu odporności nowe odmiany będą podobne, ale jednak nie identyczne ze swoimi poprzedniczkami i konieczne jest sprawdzenie w czasie doświadczeń uprawowych, jak te odmiany zachowają się w praktyce.

Różne poziomy odporności na ToBRFV

Określenia średnia i wysoka odporność to jest nomenklatura wypracowana przez ISF, czyli International Seed Federation – międzynarodową organizację skupiającą firmy nasienne. Odporność na daną chorobę – zgodnie z definicją – to ograniczenie wzrostu czy rozwoju choroby i wyrządzanych szkód przez tą chorobę. Wysoka odporność oznacza ograniczenie rozwoju choroby i szkód w dużym stopniu, w takim, że objawy czy szkody prawie nie występują lub występują w małym nasileniu. Średnia odporność oznacza ograniczenie objawów choroby czy wywołanych przez nią szkód w mniejszym stopniu, niż w przypadku wysokiej odporności. Całkowita odporność na czynniki chorobotwórcze, oznaczająca brak możliwości zainfekowania, prawie nie występuje u odmian uprawnych – informowała K. Tykarska-Duchovska.

Wykład dr Katarzyny Tykarskiej-Duchovskiej na temat odporności na ToBRFV cieszył się zainteresowaniem uczestników, AW

Wykład dr Katarzyny Tykarskiej-Duchovskiej na temat odporności na ToBRFV cieszył się zainteresowaniem uczestników

Odporność na ToBRFV u odmian hodowli pomidora marki De Ruiter jest określana jako średnia (IR) i wielogenowa. Dzięki wielogenowemu mechanizmowi odporności roślina dysponuje kilkoma mechanizmami, które chronią ją przed wirusem, z tego względu jest to bezpieczniejsza i trudniejsza do przełamania odporność. Jest to jednak ciągle średnia odporność, bo są wprawdzie zmniejszone objawy występowania wirusa, ale może się on namnażać w roślinie. Trwają jednak prace nad wprowadzeniem wysokiej odporności i ten materiał genetyczny już jest badany – u roślin nie ma objawów choroby i, co bardzo ważne, zmniejsza się obciążenie roślin przez ToBRFV, gdyż ograniczona jest możliwość namnażania się w roślinach tego wirusa.

Badania nad odpornością odmian

Prowadzone są one w stacji doświadczalnej firmy Bayer w Wageningen. Jest to szklarnia kwarantannowa, w której rośliny są porażane w warunkach takich, jakie panują w szklarniach produkcyjnych. Pomidory są najpierw porażane wirusem mozaiki Pepino, szczepionka jest podawana na początku uprawy i później, po upływie 7 do 10 dni rośliny pomidora są inokulowane izolatem wirusa ToBRFV. W ten sposób dochodzi do infekcji mieszanej, czyli tego, co faktycznie może się wydarzyć w szklarni produkcyjnej. K. Tykarska-Duchovska zaznaczała, że objawy infekcji mieszanej są silniejsze, niż w przypadku infekcji wyłącznie przez ToBRFV. Po kilku dniach od inokulacji wykonywany jest test paskowy (serologiczny), żeby sprawdzić, czy rzeczywiście nastąpiło porażenie tym wirusem ToBRFV i czy można oceniać reakcję rośliny na ten patogen.

Szklarnia doświadczalne została uruchomiona w ubiegłym roku. Doświadczenia oceniające reakcję odmian na infekcje prowadzone są w dwóch cyklach. Rośliny są obserwowane w ciągu kliku miesięcy, oceniane są objawy na liściach i owocach. – Tak pokrótce wyglądają doświadczenia i tak sprawdzamy odporność odmian, zanim zaproponujemy coś Państwu do prób – podsumowała specjalistka.

Odporność podkładek pomidora

Jak mówiła Katarzyna Tykarska-Duchovska w większości przypadków producenci szczepią pomidory na podkładkach silnie rosnących, wybieranych ze względu na wigor i wytrzymałość przekazywaną odmianie, takie podkładki są podstawą udanej produkcji wielu odmian pomidora w cyklu przedłużonym.

Według doświadczeń prowadzonych przez firmę Bayer podkładka nie ma dużego wpływu na przenoszenie się wirusa ToBRFV w uprawie, bo jest on rozprzestrzeniany głównie mechanicznie, podczas prac pielęgnacyjnych, gdy uszkadzane są górne części roślin. Jeśli maty uprawowe są nowe, sterylne, nie powinno przez nie dochodzić do infekcji poprzez korzenie podkładki.

– Oczywiście pracujemy nad podkładkami z odpornością na ToBRFV, bo finalnie takie będą wymogi rynku i Państwo będą wymagali podkładek również z odpornościami na ToBRFV – mówiła specjalistka z firmy Bayer. – Uzyskanie takich podkładek to jest kwestia kilku lat, mamy już w tej chwili materiał w doświadczeniach. Natomiast cały czas jeszcze polecamy podkładki Maxifort, Equifort i DR0141 TX – to są podkładki standardowe, na których można polegać – informowała.

– Pracujemy nad odpornością wielogenową i też dlatego tyle czasu trwa przygotowywanie odmian, bo wprowadzenie kilku genów odporności, żeby w różnych sposób zabezpieczały przed infekcją wirusem ToBRFV, zajmuje dużo czasu. Więcej niż wprowadzenie pojedynczego genu. Ale odporność, która polega na jednym genie, łatwiej jest przełamać, bo wirusy ciągle mutują – zakończyła swoją prezentację Katarzyna Tykarska-Duchovska.

Nowe odmiany pomidora z odpornością na ToBRFV (IR)

W firmie Bayer prowadzeniem prób nowych odmian marki De Ruiter zajmuje się Maria Lis. Podczas spotkania w Warszawie przedstawiła charakterystykę pomidorów odpornych na ToBRFV.  Pierwszym z nich jest Ferreira, wielkoowocowa, czerwona odmiana, która została wprowadzona do sprzedaży w Polsce w ubiegłym roku. Jest to odmiana wczesna, o wysokim potencjale plonotwórczym (dobre zawiązywanie owoców od początku uprawy), o otwartym pokroju, generatywna. Zalecane jest szczepienie tej odmiany na silnych podkładkach. Oprócz średniej odporności na ToBRFV (IR), ma także średnią odporność na mączniaka prawdziwego. Owoce Ferreiry są duże, wyrównane, o średniej masie 250-260 g (przez cały sezon utrzymuje wielkość BBB), zalecamy się pozostawianie w gronach po 4 owoce. – Jakość owoców i ich trwałość pozbiorcza są bardzo dobre.  – Ferreira nie jest podatna na suchą zgniliznę wierzchołków owoców, przez kolejny rok nie zaobserwowaliśmy też problemów z opadaniem owoców na początku plonowania – mówiła M. Lis.

Odmiany pomidora z asortymentu De Ruitera, w tym odporne na ToBRFV, scharakteryzowała Maria Lis

Odmiany pomidora z asortymentu De Ruitera, w tym odporne na ToBRFV, scharakteryzowała Maria Lis

– Naszą nową odmianą z odpornością na ToBRFV jest  Futumaru (DRTG4857), pomidor malinowy. Jest to pierwsza odmiana pomidora malinowego z wielogenową, średnią odpornością. Zaczynamy od Futumaru i na pewno będziemy coraz lepsi w naszych kolejnych propozycjach – mówiła Maria Lis. Odmiana ta jest również odporna na mączniaka prawdziwego. Jest to pomidor wczesny o średnio silnym wigorze, generatywny, o dość otwartym pokroju, dobrze zawiązujący grona. O owocach wielkości około 180 g (w 70% kaliber BB), o dobrym smaku – wysokim stopniu Brix – i o dobrej jakości, również pozbiorczej. Specjalistka zalecała szczepienie Futumaru na podkładce Equifort lub Maxifort.

Na koniec – nowy pomidor o żółtych owocach

Maria Lis wspomniała również krótko o nowej odmianie pomidora żółtego DRTS4507 (bez odporności na ToBRFV). Jej zdaniem jest to odmiana warta uwagi – wielkoowocowa o wysokim potencjale plonotwórczym, przez cały sezon dobrze zawiązująca owoce.

Zalecane jest szczepienie pomidora DTRS4507 na podkładce Maxifort bądź Equifort. W tym sezonie była kolejny raz w próbach i nie zaobserwowaliśmy suchej zgnilizny wierzchołków owoców. Odmiana ma odporność na mączniaka prawdziwego. Przez cały sezon zachowuje wyrównany kształt i rozmiar owoców – około 210-220 g, nie ma dużej blizny poszypułkowej.

Inne odmiany pomidora zaprezentowane podczas konferencji w Warszawie:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet