PODosłonami.pl
Odporność na ToBRFV – różne poziomy odporności. Odmiany i podkładki pomidora.
Zagrożenie upraw pomidorów przez wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (Tobamo brown rugose fruit virus – ToBRFV) co roku nasila się i budzi coraz większe obawy ogrodników. Temat ten poruszono również podczas jednego z jesiennych seminariów firmy Bayer. Podstawą w ochronie plantacji przed infekcją jest rygorystyczne przestrzeganie reżimu higienicznego oraz, od niedawna, odporność na ToVRFV odmian pomidora. Jest jednak jeszcze wiele pytań dotyczących odporności odmian i podkładek, ponadto są różne jej poziomy – co też budzi wiele pytań. Tematy te omawiał Jan Kamper z Holandii (kierownik ds. rozwoju globalnego segmentu rynku pod osłonami w firmie Bayer).
Czytaj dalej...Odporność na ToBRFV – średnia, wysoka, podatność odmian
Jak Kamper rozpoczął swój wykład od stwierdzenia, że jest wiele nieścisłości dotyczących tego, jak określana jest odporność na ToBRFV. Jego zdaniem brak standardów oceniania odporności i na ten temat trwają dyskusje w branży. Dlatego firma Bayer zaproponowała swoją klasyfikację odporności, z uwzględnieniem specyfiki ToBRFV i wyróżniono w niej 4 klasy odporności. Odmiany wrażliwe (suspectible) na ToBRFV nie mają żadnych mechanizmów obronnych i nie są odporne, mają ciężkie objawy infekcji. Odmiany o średniej odporności (intermediate resistance – IR) podzielono tu na dwie kategorie – w pierwszej mogą wykazywać nieco mniejsze objawy infekcji, gdy jest ona warunkowana przez pojedynczy gen, w drugiej – znacznie ograniczone objawy infekcji, co ma miejsce gdy odporność ta jest warunkowana przez wiele genów. Im więcej genów ją warunkuje i więcej mechanizmów działania zabezpiecza roślinę przed wirusem, tym dłużej trwa dana odporność, ale roślina nadal może zostać zainfekowana i wirus rozwija się w roślinie. Natomiast w przypadku wysokiej odporności (high resistance – HR) wirus nie zasiedla rośliny, a jego ilość w roślinie nie wzrasta, bardzo sporadycznie mogą wystąpić objawy porażenia.
Doświadczenia nad odpornością pomidorów na ToBRFV
W doświadczeniach prowadzonych przez firmę Bayer w szklarni kwarantannowej w Wageningen po zakażeniu roślin pomidora wirusem ToBRFV określa się ilościowo objawy porażenia na liściach i owocach. Na tej podstawie określa się, w której z klas odporności znajduje się dana odmiana.
Badaniom poddawane jest ponad 100 odmian pomidora, każda w 3 powtórzeniach. Najpierw rośliny są inokulowane szczepionką zabezpieczającą przed wirusem mozaiki pepino, a później są inokulowane wirusem ToBRFV. Dwa razy oceniane są objawy na liściach, trzy razy na owocach. Ostatnia ocena jest dokonywana gdy 5. grono jest w pełni dojrzałe (uprawa doświadczalna jest prowadzona w 2 cyklach w roku).
Jak informował Jak Kamper wiele odmian radziło sobie dobrze w ciężkich warunkach infekcji mieszanej spowodowanej przez PepMV i ToBRFV. Nie zawsze objawy na liściach szły w parze z objawami na owocach. Na przykład w przypadku odmiany Merlice – nie mającej odporności – wystąpiły silne objawy infekcji na liściach oraz na owocach. Natomiast odmiana Ferreira – mająca średnią odporność – miała owoce dobrej jakości, brak objawów na liściach oraz zdrowy, zielony wierzchołek wzrostu.
Podatne i odporne na ToBRFV podkładki pomidora
– Robiliśmy wiele badań z podkładkami i wynika z nich, że w przypadku roślin szczepionych ważniejszy jest wigor i siła wzrostu niż odporność podkładki – mówił Jan Kamper. Takie wnioski wynikają z kolejnych doświadczeń prowadzonych na zlecenie firmy Bayer przez Instytut naukowym Groen Agro Control.
W doświadczeniach uszkadzano korzenie roślin pod kostkami wełny mineralnej i korzenie infekowano wirusem ToBRFV. Oceniano stopień rozwoju wirusa i odmiany wrażliwej szczepionej na podkładce wrażliwej i odpornej. Po 6 tygodniach mierzono w kostce rozsadowej poziom wirusa – było go bardzo mało i nie było dużej różnicy między jego ilością w przypadku podkładki odpornej i wrażliwej. Stwierdzono, że wirus bardzo wolno przemieszcza się przez korzenie i infekcja przez korzenie jest mało prawdopodobna.
– Wyniki pokazały, że korzenie w środku kostki z wełny mineralnej (tj. nie korzenie, które zostały początkowo zakażone) wykazywały bardzo niski poziom ToBRFV. Wartości PCR wynosiły około 32, co wskazywało na obecność cząstek wirusa. Jednak z punktu widzenia znaczenia biologicznego są one nie wystarczające do stwierdzenia faktycznej infekcji ToBRFV w roślinie. W liściach odmiany szlachetnej nie wykryto obecności wirusa, co wskazuje, że ToBRFV nie został przeniesiony z korzeni do pędów odmiany szlachetnej – przekazano w oficjalnym komunikacie firmy Bayer.
Wpływ podkładek pomidora na odporność szczepionej rośliny
W innym badaniu testowano wszystkie warianty odporności podkładki i odmiany (podkładka odporna i wrażliwa, na nich szczepiono odmianę odporną i wrażliwą). Rośliny inokulowano wirusami – najpierw PepMV, a tydzień później ToBRFV, w komunikacie firmy Bayer tak podsumowano wyniki:
„Dwanaście dni po zaszczepieniu zmierzono koncentrację ToBRFV w roślinach. Odmiana wrażliwa wykazywała podobną koncentrację wirusa ToBRFV niezależnie od tego, czy była zaszczepiona na podkładce podatnej czy odpornej. Stężenie wirusa w roślinie było wysokie, a wkrótce potem pojawiły się pierwsze objawy infekcji.
Odmiany z odpornością dłużej broniły się przed wirusem ToBRFV, natomiast nie wykazano różnic między odmianami zaszczepionymi na podkładce odpornej i podatnej.
Po 35-40 dniach podatne odmiany wykazywały poważne objawy infekcji na liściach i owocach, a odmiany odporne wykazały niewielkie objawy po 50 dniach. Doświadczenie zakończono po 3,5 miesiąca, a badania końcowe nie wykazały prawie żadnych objawów na liściach i owocach u odmian odpornych – zarówno szczepionych na podkładkach wrażliwych, jak i odpornych”.
Plany hodowlane na przyszłość
Na zakończenie prezentacji Jan Kamper przypomniał, że w 2023 roku firma Bayer wprowadziła na rynek odmiany pomidora ze średnią odpornością na ToBRFV, warunkowaną wieloma genami. Komercyjne odmiany mają pojawić się we wszystkich typach pomidorów. W nadchodzących latach firma planuje uzyskanie odmian o wysokiej odporności na ToBRFV.
Tulipany i sezon sprzedaży ich kwiatów. Tulip Trade Event 2024 (cz. I)
Szósta już odsłona holenderskich dni otwartych pod nazwą Tulip Trade Event przyciągnęła w dniach 13-15 marca do Niderlandów międzynarodowe grono profesjonalistów z kraju i zagranicy – osób związanych z produkcją cebul oraz kwiatów tulipanów, handlem [...]