Wczesne odmiany warzyw kapustnych z oferty firmy Bejo Zaden na rok 2023

PODosłonami.pl

DeRuiter_ToBRFVDeRuiter_ToBRFV

Przed nowym sezonem – odmiany warzyw kapustnych do uprawy pod osłonami (propozycje firmy Bejo Zaden)

W dniu 15 grudnia w Koniuszy koło Krakowa z inicjatywy Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z s. w Karniowicach i Ogólnopolskiego Związku Producentów Warzyw odbyło się szkolenie dla producentów warzyw kapustnych. Współorganizatorami wydarzenia były firmy Bejo Zaden, Yara Poland oraz Bayer Crop Science. W pierwszej części artykułu zamieszczam informacje o wczesnych odmianach tej grupy warzyw, polecanych przede wszystkim do uprawy przyspieszonej.

Czytaj dalej...
Kapusta głowiasta biała Ranini

Kapusta głowiasta biała Ranini (fot. Bejo Zaden)

Wczesne kapusty głowiaste białe i czerwone

Wśród kapust głowiastych białych na wczesne nasadzenia tunelowe polecana jest przede wszystkim odmiana Ranini – mówił Paweł Glanowski, przedstawiciel firmy Bejo Zaden w rejonie Polski południowej. Odmiana ta charakteryzuje się szybkim wzrostem, ma jasnozielone główki o bardzo dobrej zdrowotności. Wyróżnia ją wierność w plonowaniu, zbiory można rozpocząć od drugiej połowy kwietnia. Główki można przez pewien czas przetrzymać na polu – ułatwia to ustalenie optymalnego terminu zbioru, w zależności od sytuacji rynkowej. Ranini wiąże główki o masie nawet do 1,8 kg.

Kapusta głowiasta biała Thalys

Kapusta głowiasta biała Thalys (fot. Bejo Zaden)

Nieco późniejszą odmianą kapusty, o dłuższym okresie wegetacji (63 dni) jest Thalys. Przeznaczona jest ona do uprawy pod płaskimi osłonami. Charakteryzuje się silnym wigorem, wyrównaniem oraz dobrą strukturą liści.

Kapusta głowiasta czerwona Omero , polecana na wczesną uprawę

Kapusta głowiasta czerwona Omero , polecana na wczesną uprawę (fot. Bejo Zaden)

Wśród kapust czerwonych na szczególną uwagę zasługuje odmiana Omero, która jest uznawana za bardzo wczesną (80 dni). Polecana jest do uprawy początkowo pod osłonami, na zbiory latem. Wiąże kuliste i bardzo wyrównane główki.

Kapusta pekińska o podwyższonej odporności

Jak zaznaczył prelegent, rejon podkrakowski słynie z uprawy kapusty pekińskiej. Nowością w asortymencie firmy Bejo Zaden jest odmiana Meriko –  średniowczesna, cechująca się dobrą tolerancją na jarowizację przy wczesnych nasadzeniach pod osłonami, nie jest podatna na tipburn. Na tle pozostałych odmian wczesnych kapust pekińskich wyróżnia się główkami o ciemnozielonej barwie liści i większym pakietem odporności (wzbogaconym o 2 rasy kiły kapusty).



Kapusta pekińska Meriko

Kapusta pekińska Meriko (fot. Bejo Zaden)

Kalarepy i kalafiory na wczesne nasadzenia

Omawiając asortyment odmian kalarepy Paweł Glanowski rekomendował przede wszystkim bardzo wczesną i słodką Korist. Kolejną propozycją jest Konmar o dużych blaszkach liściowych i wzniesionym pokroju roślin, co jest ważne w przypadku upraw na zbiór pęczkowy.

Kalarepa Konmar

Kalarepa Konmar (fot. Bejo Zaden)

W rejonie Koniuszy i gmin ościennych często na zbiory przyspieszone uprawiane są kalafiory. Dużym uznaniem producentów cieszy się odmiana Oviedo o około 66 dniach wegetacji. Odmiana ta wytwarza ścisłą, białą różę, o wysokiej jakości. Jest tolerancyjna na zróżnicowanie temperaturowe kształtujące się m.in. pod niskimi tunelami w okresie wiosennym.

Nowością w ofercie kalafiorów jest średniowczesna odmiana Zaragoza. Jest nieco późniejsza od poprzedniczki, dużymi jej atutem jest odporność na niektóre rasy kiły kapusty, silny wigor i dobrze rozwinięty system korzeniowy. Polecana jest na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych i do przetwórstwa.

Rozsada warzyw z Krakowa

Z firmą Bejo Zaden współpracuje m.in. Zbigniew Orzechowski z firmy Rozsada z Krakowa, w której wielu lokalnych ogrodników zaopatruje w rozsadę warzyw kapustnych (i innych), także na wczesne nasadzenia pod osłony. Ta rodzinna firma rozsadowa działa na rynku już od 11 lat. Jej właściciel, reprezentujący jednocześnie Ogólnopolski Związek Producentów Warzyw, zwrócił uwagę m.in. na trudną sytuację producentów związaną ze zbytem wczesnych warzyw (z powodu nadmiernego ich importu) i tym samym w wielu przypadkach ograniczenie krajowej produkcji. Prelegent podkreślił jednak, że problem opłacalności produkcji warzyw występuje także w innych krajach Europy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet