Ogórki - kilka słów o uprawie i cenach - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Yara Banner nr 3Yara Banner nr 3

Ogórki – kilka słów o uprawie i cenach

We wczesnej uprawie ogórków najwięcej problemów dotychczas sprawiała pogoda, zwłaszcza mrozy, które trwały 3 tygodnie. Był to jeden z tematów poruszanych podczas spotkania w gospodarstwie państwa Dominików w Dąbrowie Wielogłowach.

Czytaj dalej...

Podstawowe informacje o uprawie

W gospodarstwie prowadzonym przez pana Mirosława Dominika powierzchnia uprawy pod osłonami wynosi 1,2 hektara. Niecały hektar zajmuje szklarnia typu Venlo, o wysokości słupa 3,5 m, a na powierzchni 3 tys. m2 ogórki uprawiane są w tunelu foliowym. Na całej powierzchni w pierwszym nasadzeniu znajduje się odmiana Pacto F1, już od 5 lat M. Dominik wybiera ją na ten termin uprawy, głównie ze względu na wysoki i dobrej jakości plon wczesny, na którym producentom zależy najbardziej. W późniejszych miesiącach uprawy, gdy są lepsze warunki świetlne, ogórki uzyskiwane wówczas już z bocznych pędów są zwykle dłuższe niż te, zbierane z pędu głównego w pierwszych tygodniach plonowania.

Producent sam produkował rozsadę – nasiona ogórków wysiewał 29 grudnia, rozsada była sadzona 16 stycznia na matach wełny mineralnej Grotop Master, w zagęszczeniu 2,5 rośliny na metr kwadratowy. EC pożywki użytej do zalewania mat wynosiło 2,6 mS/cm, później zwiększano je maksymalnie do 3 mS/cm. Większość nawozów używanych do sporządzania pożywek pochodzi z firmy Azelis (Pioner „Czerwony”, Pioner Mikro Plus i Resistim). W matach sprawdzane są regularnie wartości EC i pH, w razie potrzeby wykonywane są analizy podłoża. Rośliny są także dokarmiane dwutlenkiem węgla – na początku jego stężenie utrzymywano na poziomie 500 ppm, w ostatnich dniach wynosiło ono 800 ppm.

Mrozy i zróżnicowanie temperatury

Mirosław Dominik zwracał uwagę, że w czasie produkcji rozsady pogoda była niemal wiosenna, było nawet za ciepło jak na produkcję rozsady i rośliny wyciągały się. Wkrótce po posadzeniu ogórków w szklarni rozpoczęły się jednak silne mrozy, które trwały przez 3 tygodnie i trzeba było walczyć o utrzymanie uprawy. Mimo, że w szklarni jest kurtyna ograniczająca straty ciepła jeden piec miałowy nie dawał rady utrzymywać odpowiedniej temperatury w szklarni. Konieczne było uruchomienie dodatkowo pieca mazutowego (który kiedyś był używany jako główne źródło ciepła), mimo że paliwo to jest bardzo drogie – za „beczkę” trzeba było zapłacić 80 tys. zł. Problemem było jednak nie tylko utrzymanie w szklarni temperatury na odpowiednim poziomie, ale także duże zróżnicowanie wartości temperatury wewnątrz, tworzyły się zastoiska zimna – im większy mróz na zewnątrz, tym większe były różnice w rozkładzie temperatury w obiekcie – z jednej strony szklarni było np. 23C, z drugiej – 16-17C. W szklarni pana Mirosława nie ma wentylatorów, ale podobne problemy, może w nieco mniejszym stopniu, występowały również w obiektach wyposażonych w wentylatory. Przy zewnętrznej temperaturze dochodzącej do mniej więcej minus 10C nie było takiego zróżnicowania temperatury wewnętrznej, problem ten nasilał się przy silniejszym mrozie. Ogórki przetrwały trudne warunki i w czasie dnia otwartego uprawa prezentowała się dobrze, w ocenie M. Dominika w ubiegłym roku, gdy pogoda bardziej sprzyjała uprawie, plantacja o tej porze roku była jednak w znacznie lepszej kondycji.

Pielęgnacja i ochrona biologiczna

Na początku uprawy z pędu głównego do 7 węzła usuwane były zawiązki i pędy boczne, a powyżej pozostawiano małe zawiązki, a gdy rośliny dorosły do drutów pozostawiano 2 lub 3 pędy. Po ich przewieszeniu za drut cięto je za drugim węzłem. Pacto F1 zaczęło plonować 18 lutego, do czasu ubiegłotygodniowego dnia otwartego w gospodarstwie państwa Dominików zebrano już plon z pędów głównych i rozpoczynano zbiór owoców z pędów bocznych. Wiosenna uprawa ogórków kontynuowana jest przeważnie do 29 czerwca, później producent sadzi rozsadę pomidorów (Admiro F1), ponieważ w jesiennym cyklu uprawy łatwiej jest wyprodukować pomidory, których uprawa nie wymaga tak dużych nakładów energetycznych.
W uprawie prowadzone jest ochrona biologiczna – według zaleceń pani Renaty Zawady z firmy RolSpec. Entomofagi (m.in. Phytoseiulus persimilis, Amblyseius swirskii) wykorzystywane są głównie do zwalczania przędziorków, preparaty zawierające te pożyteczne organizmy wykładane są, gdy zauważone zostaną pierwsze ogniska przędziorków – w tym roku pojawiły się one już na początku marca i jak dotąd szkodniki są kontrolowane wyłącznie „biologią” i nie rozprzestrzeniły się na nowe obszary.

W celu uchronienia plantacji przed rozwojem chorób odglebowych producent regularnie podaje Resistim oraz preparat biologiczny Trianum (w którego skład wchodzi Trichoderma harzianum), używany w tej uprawie już od kilku lat. Pierwsza dawka Trianum podawana jest na początku uprawy, druga po 3-4 tygodniach, i po następnych kilku tygodniach trzecia – i zwykle ostatnia.

Ceny

Jak stwierdził pan Mirosław ceny ogórków zmieniają się ostatnio niemal tak nieprzewidywalnie, jak pogoda i trudno przewidzieć jak będą się kształtować w najbliższych tygodniach. Na początku zbiorów, 18 lutego, ogórki udawało się sprzedawać po 8-9 zł/kg. W ubiegłym tygodniu ceny oferowane przez hurtowników wynosiły 5 – 6, 5 zł/kg, a nawet 7 zł.kg. Największą konkurencję dla polskich ogórków stanowią te importowane z Hiszpanii – tanie i nienajlepszej jakości, na szczęście w tym roku w ocenie pana Mirosława jest ich stosunkowo mało na rynku. Pojawiają się także górki holenderskie – te są jednak dobrej jakości i ich ceny są dość wysokie więc nie powodują drastycznego obniżenia poziomu cen na rynku. Z rozmów z ogrodnikami uczestniczącymi w spotkaniu wynikało również, że pojawiły się także tanie ogórki tureckie – sprowadzone dla jednej z sieci handlowych i oferowane w promocyjnych cenach, co nie pozostaje bez wpływu na sytuację na rynku tych warzyw.

Przykładowe ceny ogórków z rynków hurtowych z czwartku 16 marca:

Warszawa – ogórki polskie, sałatkowe: 7,30-8,00 zł/kg
Katowice –    ogórki polskie, sałatkowe: 6,20-6,80 zł/kg
                     ogórki polskie, brodawkowe: 12-14 zł/kg
Kraków –      ogórki polskie, sałatkowe: 6,00-6,50 zł/kg

Fresh Market Award 2025 otrzymała firma Hazera za arbuz Exotica, nagrodę prezentują Piotr Różański (Regionalny Menedżer Sprzedaży), Michał Taraska (Global Value Chain Lead), Krzysztof Oksentowicz (Menedżer Sprzedaży), fot. Hazera

Do kogo powędrowały nagrody Fresh Market Award 2025

W Ożarowie Mazowieckim 17 września kolejny raz wydarzeniu Fresh Market towarzyszyło rozstrzygnięcie konkursu na najbardziej innowacyjny świeży produkt spośród warzyw, owoców i kwiatów. Główna nagroda jest przyznawana na podstawie głosów uczestników tego spotkania branżowego, kolejna [...]

ANSB barter
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet