PODosłonami.pl
Nawozy wapniowe — przegląd produktów, cz. I
Wapń jest pierwiastkiem, który decyduje o parametrach jakościowych oraz polepsza zdolności przechowalnicze owoców. Zapobiega występowaniu chorób fizjologicznych, takich jak sucha zgnilizna wierzchołków owoców pomidora i papryki. Przedstawiamy przegląd nawozów wapniowych (także o działaniu biostymulującym) do stosowania dolistnego w uprawach warzyw pod osłonami.
Czytaj dalej...
Produkty wymieniono w kolejności alfabetycznej.
Agrocean Ca (Agrosimex) — kompleksowy nawóz o działaniu biostymulującym, który zawiera azot, wapń (15%), ekstrakt z alg morskich Laminaria Digitata , fitohormony, aminokwasy. Aktywizuje procesy życiowe roślin w sytuacjach stresowych. Poprawia jakość owoców oraz uzupełnia niedobory składników pokarmowych w trakcie wegetacji. W uprawach papryk, pomidorów i ogórków pod osłonami pierwszy zabieg pod koniec kwitnienia, następie 2 opryski co 7 dni, w stężeniu 0,3-1%. W uprawach warzyw kapustnych i sałat pod osłonami zaleca się 1.- 3- krotne opryskiwanie w okresie wiązania główek co 5-7 dni, w stężeniu 0,3-1%.
Agroleaf Power Calcium (ICL) — zawiera 9% tlenku wapnia, 11% azotu oraz gamę mikro i makroelementów. Nawóz podnosi odporność na choroby przechowalnicze, łagodzi skutki stresu i zapobiega spękaniom owoców. Duża dawka potasu korzystnie wpływa na wzrost owoców i warzyw do czasu zbiorów. W szklarniach i tunelach, zalecane stężenie wynosi 0,3%. Czas reakcji po zastosowaniu nawozu wynosi trzy dni.
BioCal (Bio Agris) – skład: 8 % wapń, 3 % cynk. Preparat wyprodukowano w oparciu o technologię Calflux. Zawiera on w swoim składzie auksyny, które wspomagają transport wapnia w obrębie komórek. Jego działanie związane jest z systemem hormonalnym roślin.W uprawach warzyw (papryka, pomidor, ogórek) zalecane są opryski od początku kwitnienia co 3 tygodnie w dawce 0,2%.
Boramin Ca (Tradecorp) — nawóz wapniowy wzbogacony borem oparty na bazie aminokwasów. Zawartość aminokwasów w tym nawozie znacznie poprawia transport wapnia do owoców.
Calcinit (Yara) — rozpuszczalna saletra wapniowa z serii YaraLiva, dostępna w formie granulowanej lub płatków, zawiera azot i wysoką zawartość dostępnego wapnia (19%). Korzystnie wpływa na wygląd, smak, jędrność i trwałość owoców oraz zmniejsza ich podatność na choroby fizjologiczne związane z niedoborem wapnia. W uprawach pod osłonami zalecany do oprysku (w stężeniu 0,5%) w uprawach pomidorów (2-3 razy po związaniu 4-go grona i w pełni owocowania), papryk (kwitnienie i owocowanie), w okresach zagrożenia występowania suchej zgnilizny, szczególnie w okresach upałów. Polecany także do fertygacji.
Calcium Forte SC (Azelis Poland) — zawiera wapń (19%) w formie mrówczanu wapnia, mangan, cynk i aminokwasy. Specjalna formuła wapnia poprawia przyswajalność i transport tego pierwiastka w roślinie, polepsza jakość skórki owoców i zwiększa wytrzymałość na patogeny. Polecany do dolistnego oprysku w uprawie pomidora (szczególnie malinowego), sałaty i papryki. Zabieg należy wykonać kilkukrotnie w stężeniu 1% (dawka cieczy roboczej: 900-1000 litrów/ha – dla pomidora; 400-500 l /ha w uprawach papryki). W okresie upałów należy zmniejszyć do stężenie do 0,8%.
Calitech (Tradecorp) — roztwór saletry wapniowej z magnezem, borem i mikroelementami w formie schelatowanej. W okresie dojrzewania owoców pomidora i papryki zalecane są opryski w dawce 4-5 l/ha, co 14 dni.
Foliq AmiCal (Kazgod) — wapń (21%), mangan, cynk oraz aminokwasy. Zapobiega chorobom fizjologicznym związanym z niedoborem wapnia. Dodatek aminokwasów pozytywnie wpływa na szybkość i efektywność pobierania oraz transportowania wapnia. Należy wykonać 2-3 opryskiwania od momentu zawiązania owoców (pomidor, papryka, ogórek) , w stężeniu 0,3-0,5%, co 14 dni.
FoliqCALMAX (Kazgod) — zawiera w swoim składzie wapń (21%), azot, magnez oraz kompletny pakiet mikroelementów (B, Cu, Mn, M, Fe, Zn) w formie chelatów EDTA. W uprawach pomidorów, papryk i ogórków pod osłonami zalecany jest do oprysku w stężeniu 0,1%, 2. – 3. – krotnie, od momentu zawiązania owoców.
FERTIPLON CalciumN (Azoty Chorzów) — saletra wapniowa w formie granulowanej (płatki) polecana do fertygacji, nawożenia dolistnego oraz w profilaktyce chorób roślin wywołanych niedoborem wapnia. Wysoka zawartość szybko przyswajalnego wapnia poprawia wygląd, smak, jędrność, trwałość owoców po zbiorze, zwiększa ich właściwości przechowalnicze oraz znacznie zmniejsza ich podatność podatność na choroby grzybowe.
FRUTON Calcium (Arysta Life Science) — nawóz wapniowy w postaci płynnego chlorku wapnia. Dodatkowo ogranicza występowanie bakterii. Formulacja nawozu zapewnia jednolite pokrycie opryskanej powierzchni, co zwiększa ilość pobranego wapnia przez owoce i ogranicza ryzyko poparzenia liści i owoców. Należy stosować po kwitnieniu, od początku powstawania zawiązków, w fazie wzrostu i dojrzewania owoców, w warunkach niekorzystnych dla pobierania i przemieszczania wapnia lub po zauważeniu pierwszych objawów niedoboru wapnia.
Greencal (Green Eco Italia) – nawóz dostarcza roślinom wapń i azot w formie szybko przyswajalnej. Zapobiega i likwiduje niedobory wapnia, stymuluje zrównoważony i jednolity rozwój wegetatywny, zwiększa rozmiar owoców, rozwija owoce bardziej jędrne i trwałe. Forma płynna polecana do stosowania dolistnego jak i do fertygacji, a także do sporządzania pożywek w uprawach bezglebowych.
Haifa Cal GG (Haifa) – saletra wapniowa w formie granulowanej całkowicie rozpuszczalna w wodzie, polecana do oprysku i fertygacji.
* opisy na podstawie etykiet produktów
Rozwojowe targi zielonej branży. GrootGroenPlus 2025
Na początku października w gminie Zundert w Holandii po raz 35. gościły targi GrootGroenPlus. Organizowane od kilku lat w nowej lokalizacji – na terenie kompleksu pod nazwą Business Centre Treeport, w miejscowości Rijsbergen – stanowią [...]


















