PODosłonami.pl
Rośnie produkcja warzyw w Maroku
W ostatnich latach w Maroku produkuje się coraz więcej warzyw. Wzrost ten spowodowany jest zwiększeniem wydajności marokańskich upraw, podczas gdy ich powierzchnia nie zmieniła się.
Czytaj dalej...
Według informacji podanych przez FAMMU/FAPA w roku 2001 z marokańskich upraw zebrano 881,0 tys. ton pomidorów, w roku 2011 było to już 1,217 mln ton – co oznacza wzrost produkcji o niemal 40% w ciągu dekady.
Odnotowano także znaczny wzrost produkcji zielonej fasoli – z 45,6 tys. ton w roku 2001 do 120,6 tys. ton w roku 2011. W przypadku cukinii w omawianym okresie nastąpił prawie 100% wzrost – z 112,3 tys. ton w 2001 r. do niemal 220,0 tys. ton w roku 2011.
Rynek biopreparatów w Polsce
23 września odbyła się konferencja poświęcona tematyce związanej z biologiczną ochrona upraw. Prelegentami byli naukowcy oraz osoby związane z PSOR. Jeden z kluczowych wykładów dotyczył rynku biopreparatów w naszym kraju, a przedstawiła prof. Danuta Sosnowska [...]













