Torero i Foronti - dobrze zgrany duet - uprawa, rozsada, nawożenie pomidorów, ogórków, papryki i innych warzyw - Pod Osłonami

PODosłonami.pl

Rijk Zwaan banner nr 2Rijk Zwaan banner nr 2

Torero i Foronti – dobrze zgrany duet

Polscy ogrodnicy od lat specjalizują się w uprawie pomidorów wielkoowocowych, których produkcja prowadzona jest w kraju na powierzchni około 500 ha. Pod tym względem wyróżniamy się w Europie, gdyż w większości państw dominują odmiany o owocach średniej wielkości. Pomidory wielkości 3B (lub nawet 4B) są przeznaczone głównie na zaopatrzenie rynku krajowego, a także na eksport do naszych wschodnich sąsiadów. Od wielu lat wartościowe odmiany z tego segmentu dostępne są pod marką De Ruiter. Z tej hodowli wywodziła się niegdyś popularna i ceniona ze względu na smak odmiana Grace, do dziś uchodząca za najsmaczniejszą w tej grupie. Wśród obecnie oferowanych pomidorów wielkoowocowych uwagę zwracają m.in. dwie propozycje – Torero oraz Foronti. Obie są uprawiane w gospodarstwie prowadzonym przez Urszulę i Zbigniewa Rychterów oraz ich córkę Alicję w Tłokini Kościelnej koło Kalisza.

Czytaj dalej...
Pomidor Foronti F1 w szkarni Urszuli Rychter

Urszula Rychter z córką Alicją w szklarni z uprawą pomidora Foronti F1

Torero F1 – owoce tej odmiany osiągają średnio 240 do 260 g, ładnie wybarwiają się, nawet, gdy są zbierane w stanie lekko zapalonym („3”). Ze względu na wyrównanie, regularny kształt i połysk prezentują się bardzo atrakcyjnie, odznaczają się dobrą jakością, są trwałe i smaczne. Rośliny o przewadze cech generatywnych (dobre efekty przynosi szczepienie na podkładkach, ale nie jest ono konieczne), dobrze zawiązują owoce, są łatwe w uprawie.

Foronti F1 – owoce większe niż u Torero, nawet 90% plonu zalicza się do segmentu BBB. Pomidory są wysokiej jakości, twarde i trwałe, intensywnie czerwonej barwy (dobrze się wybarwiają nawet zbierane w stanie zapalonym), z długą atrakcyjną szypułką. Wyróżniają się bardzo dobrym smakiem – w testach oceniane są pod tym względem nieco lepiej niż Torero F1. Odmiana silniejsza wegetatywnie, może być uprawiana z rozsady szczepionej, ale dobrze rośnie również bez szczepienia. Jest odporna na mączniaka prawdziwego. Odmiana wchodzi w plonowanie około tygodnia później niż Torero F1, po wejściu w pełnię zbiorów „nadrabia” jednak to opóźnienie wysokim plonem dużych owoców.


Państwo Urszula i Zbigniewa Rychterowie wraz z córką Alicją prowadzą uprawę pomidorów w szklarniach różnego typu – od polskich, przez „Ukrainki” po szklarnię typu Venlo. Ogólna powierzchnia pod osłonami wynosi w ich gospodarstwie około 1,6 hektara.

Odmianę Foronti uprawiali już w ubiegłym roku, w tym również zdecydowali się na posadzenie ponad 0,5 ha tego pomidora w szklarni typu Venlo o wysokości 4,5 m. Torero  rośnie na 0,6 ha w starszych szklarniach o wysokości ściany bocznej 3,5 m i 3 m (na pozostałej powierzchni rośnie pomidor malinowy Tomimaru Muchoo).

Sadzenie rozsady i początek uprawy pomiodorów

35–dniowa szczepiona na Maxiforcie rozsada Foronti i Torero wyprodukowana w firmie Krasoń została przywieziona do gospodarstwa 12 grudnia, a na otworach w matach z wełny mineralnej rośliny ustawiono 16 stycznia – czyli około dwóch tygodni wcześniej niż w poprzednim roku, gdy również uprawiano odmianę Foronti. Zagęszczenie uprawy wynosiło od początku 2,5 szt./m2 i takie samo będzie utrzymywane do końca uprawy.

Jak mówią ogrodnicy z Tłokini Kościelnej w ich rejonie, podobnie jak na większości terenu Polski, na początku uprawy pomidorów panowała niemal wiosenna pogoda, z dużą liczbą słonecznych dni (dopiero pod koniec stycznia na krótko, około 10 dni pogoda pogorszyła się). Takie warunki sprzyjały wzrostowi i rozwojowi roślin.   

Między obiema odmianami od początku uprawy widoczna była różnica w tempie wzrostu i rozwoju – Torero około tygodnia szybciej wytworzyło pierwsze grono i ta różnica między odmianami widoczna była do czasu zbiorów. Obie jednak prawidłowo zawiązały wszystkie grona. W czasie wizyty w gospodarstwie w połowie kwietnia również w górnych partiach roślin widoczne były prawidłowo zawiązane grona. Państwo Rychterowie nie redukują liczby owoców w gronach, prowadzą jedynie tzw. czyszczenie gron (usuwanie śpiących zawiązków). Ich zdaniem może wpływa to na nieznaczne opóźnienie pierwszych zbiorów, jednak w pierwszych gronach jest wtedy nawet po 5 lub 6 owoców i większe są pierwsze zbiory. W uprawie prowadzona jest ochrona biologiczna, rośliny są dokarmiane dwutlenkiem węgla.

Zbiory owoców

Jako pierwsza w ich uprawie zaczęła dojrzewać odmiana Tomimaru Muchoo, której rozsada była w czasie sadzenia najstarsza i bardziej zaawansowana w rozwoju. Pierwszą niewielką ilość pomidorów malinowych ogrodnicy sprzedali przed Dniem Kobiet.

20 marca przeprowadzono pierwszy handlowy zbiór (36 skrzynek po 6 kg) czerwonych owoców odmiany Torero. Pierwsze pomidory Foronti zaczęły dojrzewać około tygodnia później (według producentów z Tłokini Kościelnej warto bardziej dogrzewać je ogrzewaniem wegetacyjnym). Początkowo w tempie rozwoju była między tymi odmianami różnica mniej więcej jednego grona. Jednak już pod koniec kwietnia odmiana ta, ze względu na wielkość owoców zaczęła pod względem zbieranych kilogramów zmniejszać dystans do plonu Torero. Porównując terminy początku uprawy i plonowania z ubiegłorocznymi ogrodnicy zwracali uwagę, że w tym roku rozsadę sadzili dwa tygodnie wcześniej niż przed rokiem, a dzięki dobrym warunkom pogodowym zbiory rozpoczęto aż o miesiąc wcześniej.   

Pomidory wysokiej jakości

Państwo Rychterowie podkreślali, że w plonie Foronti więcej jest bardzo dużych owoców, początkowo przeważają pomidory wielkości 4B, jeszcze w połowie kwietnia ich udział w zebranych owocach tej odmiany wynosił 60%. Ogrodnicy z Tłokini Kościelnej sprzedają pomidory na rynkach hurtowych, m.in. w Warszawie, współpracują również bezpośrednio z hurtownikami – w gronie ich odbiorców nie brakuje więc chętnych na takie atrakcyjnie prezentujące się, okazałe pomidory, tym bardziej, że na początku bieżącego sezonu mimo, iż na rynkach hurtowych była spora podaż pomidorów, to jednak towaru wysokiej jakości wcale nie było dużo. Znaczna część pomidorów o największych rozmiarach jest wysyłana na wschodnie rynki, gdzie jest zapotrzebowanie na taki właśnie towar. Jak mówią państwo Rychterowie za największe owoce pomidorów można uzyskać nieco wyższe ceny – około 1 zł za karton więcej niż za pomidory wielkości 3B. W plonie Torero zdarzają się owoce wielkości 4B, ale jest ich niewiele, we wczesnym plonie tej odmiany przeważały pomidory kalibru 3B.

Na podstawie swoich obserwacji z zeszłorocznej uprawy odmiany Foronti pani Urszula zwracała uwagę, że w jej plonie przez cały sezon dominują bardzo duże pomidory – w ogólnym plonie aż 85% sprzedano jako kaliber 3B (ogrodnicy w ubiegłym roku nie wydzielali wielkości 4B). Ponadto owoce te prezentują się bardzo atrakcyjnie – są duże, ładnie wybarwione, z efektowną, długą szypułką, początkowo lekko żebrowane. Odmianę Torero obserwują w tym roku w swojej uprawie po raz pierwszy i są zadowoleni z jej szybkiego wejścia w owocowanie.  

Ogrodnicy zwracali uwagę, że między tymi dwiema odmianami występują również niewielkie różnice w pielęgnacji roślin – nieco łatwiejsza jest pielęgnacja Foronti, ze względu soczyste liście i na miękkie ogonki liściowe, które szybciej się usuwa z roślin – na tej plantacji są obcinane nożykami. Po tym zabiegu trzeba podsuszać pędy podnosząc temperaturę rury wegetacyjnej. Ważną cechą tej odmiany, na którą zwracała uwagę pani Urszula Rychter, jest odporność na mączniaka prawdziwego. Łącznie z próbami uprawowymi w 2012 roku Foronti jest uprawiane w ich szklarniach już przez trzeci sezon i przy odpowiedniej pielęgnacji rośliny bez problemu wytrzymują w dobrej kondycji do listopada. Plon uzyskiwany w całym sezonie był wysoki, a owoce dobrze wybarwiały się do końca produkcji. Ogrodnicy z Tłokini Kościelnej bardzo dobrze oceniali ich jakość i smak, jedyną cechą, pod względem której Foronti ustępuje odmianie Torero jest późniejszy start owocowania – dlatego dobrym rozwiązaniem jest uprawa obu tych odmian, które dobrze uzupełniają się pod względem terminu wejścia w plonowanie i wielkości owoców.

1 komentarz do “Torero i Foronti – dobrze zgrany duet

  1. Pingback: Dzień Pomidora | Pod OsłonamiPod Osłonami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Berry Platform 2025. BIOracjonalne podejście do ochrony jagodowych

Berry Platform 2025 – pod taką nazwą 5 września 2025 r. odbyły się warsztaty dla doradców i mediów dotyczące nowego podejścia do ochrony roślin jagodowych, podejścia BIOracjonalnego. Organizatorem była firma Certis Belchim przy wsparciu merytorycznym [...]

ANSB barter
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet