PODosłonami.pl

Yara Banner nr 3Yara Banner nr 3

Właściwości zdrowotne owoców jeżyny

Jeżyna (Rubus subgenus Rubus Watson), podobnie jak malina ma właściwości lecznicze, dlatego zalicza się ją do naturalnych farmaceutyków używanych w czasie przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Liście oraz owoce jeżyny od dawna stosowane są w ziołolecznictwie. Owoce mają wysokie właściwości antyoksydacyjne, powinny znaleźć się w codziennej diecie przeciwdziałającej chorobom cywilizacyjnym.

Czytaj dalej...

fot. pixabey

Właściwości zdrowotne owoców jeżyny:

  1. Cenne źródło witaminy C.

Jedna filiżanka świeżych owoców jeżyny (154 g) dostarcza 31 mg witaminy C, co stanowi połowę dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Witamina C ma wiele znanych właściwości, ale najważniejszą rolą jaką pełni jest przeciwdziałanie stresowi antyoksydacyjnemu.

  1. Cenne źródło błonnika pokarmowego.

Jedna szklanka świeżych owoców jeżyny zawiera około 8 g błonnika pokarmowego.

Dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz kontrolować poziom cukru we krwi.  Duża zawartość błonnika sprzyja odchudzaniu.

  1. Cenne źródło witaminy K.

Jedna szklanka świeżych owoców jeżyny dostarcza ponad 1/3 dziennej dawki spożycia witaminy K. Witamina K poprawia krzepliwość krwi oraz strukturę kości, przez co stają się one mniej łamliwe.

  1. Dzięki wysokiej zawartości manganu polecane są zwłaszcza w profilaktyce osteoporozy.

Jedna szklanka surowych jeżyn zawiera 0,9 miligrama manganu. Mangan, podobnie jak witamina C odgrywa kluczową rolę w tworzeniu kolagenu. Zapobiega osteoporozie, pomaga zarządzać poziomem cukru we krwi oraz zmniejszać napady padaczkowe.

  1. Wspomagają pracę mózgu, zapobiegają utratom pamięci spowodowanej starzeniem się.

Przeciwutleniacze w owocach jagodowych pomagają zwalczać wolne rodniki i zmieniać sposób komunikacji neuronów mózgowych. Może to pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego mózgu, co może prowadzić do problemów poznawczych i motorycznych związanych ze starzeniem się.

  1. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne przeciwko niektórym bakteriom wywołującym zapalenie jamy ustnej.

Ekstrakt z jeżyny może pomóc w zapobieganiu i kontroli chorób dziąseł i ubytków.

  1. Zalecane są w leczeniu przeziębień.

Susz owocowy działa napotnie, wykrztuśnie i antybakteryjnie.

  1. Są bogatym źródłem polifenoli, a zwłaszcza antocyjanów.

Zawartość polifenoli jest cechą charakterystyczną dla każdej odmiany jeżyny, dlatego na całym świecie prowadzone są prace hodowlane mające na celu wytworzenie nowych odmian o podwyższonej zawartości polifenoli.

Zawartość wymienionych związków jest ważna ze względów prozdrowotnych. Flawonoidy, w tym antocyjany, mogą zmniejszać ryzyko powstania otyłości, choroby wieńcowej serca, różnych typów raka czy też wpływać na poprawę pamięci u osób starszych.

  1. Są cennym źródłem elagotanin.

Uważa się, że niektóre prozdrowotne właściwości elagotanin związane są ze zdolnością do uwalniania z ich cząsteczek wolnego kwasu elagowego i jego dalszego metabolizmu w organizmach ludzi i zwierząt. Następstwem metabolizmu elagotanin przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego jest wydłużone uwalnianie kwasu elagowego do krwi.

Kwas elagowy ma wysokie właściwości antyoksydacyjne, działa przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo.

Jeżyny zalecane są w diecie przeciwzapalnej, przeciwnowotworowej, podczas oraz po chemioterapii (za zgodą lekarza).

  1. Są przydatne dla diabetyków, osób z insulinoopronością, w dietach keto, niskowęglowodanowych.

Jeżyny są produktem niskokalorycznym, o niskim indeksie glikemicznym wynoszącym (IG 25) – a jednocześnie bogatym w składniki odżywcze i błonnik.

  1. Znaczenie zdrowotne mają także przetwory z owoców jeżyny – soki, dżemy, galaretki, nalewki.

Sok z jeżyn działa napotnie i wykrztuśnie. Zalecany jest w przeziębieniach oraz stanach gorączkowych. Może być pomocny także w dolegliwościach przewodu pokarmowego i przy leczeniu nerwicy.

Liść jeżyny jest uznanym surowcem farmakognostycznym.

Wykazuje aktywność przeciwzapalną i antyoksydacyjną. Jest składnikiem mieszanek używanych w leczeniu arteriosklerozy, nadciśnienia tętniczego, chorób neurologicznych i wywołanych nadmiernym promieniowaniem. Wykazano ponadto, że ekstrakt z liści jeżyny spowalnia procesy starzenia się skóry.

Liście jeżyny charakteryzują się wyższą zawartością związków fenolowych (do 62,2 mg/g ś.m.) i  wyższą aktywnością antyoksydacyjną (do 88,8 µmol Trolox/g ś.m.) w porównaniu do liści maliny zachodniej (Rubus occidentalis).

Agnieszka Orzeł - dr berry

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pomidor malinowy Hakumaru ma już swoich następców z odpornością na ToBRFV (fot. AW)

Wielogenowa odporność na ToBRFV u nowych odmian pomidora

Za nami liczne seminaria poświęcone odmianom, uprawie i ochronie warzyw szklarniowych – pomidorów i ogórków. Pierwszym w tej serii było wydarzenie zorganizowane w Łaszkowie koło Kalisza przez firmy Bayer – do której należą m.in. marki [...]

ANSB barter
HortiNet_wyszukiwarka
HortiAdNetHortiAdNet