PODosłonami.pl
Właściwości zdrowotne owoców jeżyny
Jeżyna (Rubus subgenus Rubus Watson), podobnie jak malina ma właściwości lecznicze, dlatego zalicza się ją do naturalnych farmaceutyków używanych w czasie przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Liście oraz owoce jeżyny od dawna stosowane są w ziołolecznictwie. Owoce mają wysokie właściwości antyoksydacyjne, powinny znaleźć się w codziennej diecie przeciwdziałającej chorobom cywilizacyjnym.
Czytaj dalej...
fot. pixabey
Właściwości zdrowotne owoców jeżyny:
- Cenne źródło witaminy C.
Jedna filiżanka świeżych owoców jeżyny (154 g) dostarcza 31 mg witaminy C, co stanowi połowę dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej. Witamina C ma wiele znanych właściwości, ale najważniejszą rolą jaką pełni jest przeciwdziałanie stresowi antyoksydacyjnemu.
- Cenne źródło błonnika pokarmowego.
Jedna szklanka świeżych owoców jeżyny zawiera około 8 g błonnika pokarmowego.
Dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Duża zawartość błonnika sprzyja odchudzaniu.
- Cenne źródło witaminy K.
Jedna szklanka świeżych owoców jeżyny dostarcza ponad 1/3 dziennej dawki spożycia witaminy K. Witamina K poprawia krzepliwość krwi oraz strukturę kości, przez co stają się one mniej łamliwe.
- Dzięki wysokiej zawartości manganu polecane są zwłaszcza w profilaktyce osteoporozy.
Jedna szklanka surowych jeżyn zawiera 0,9 miligrama manganu. Mangan, podobnie jak witamina C odgrywa kluczową rolę w tworzeniu kolagenu. Zapobiega osteoporozie, pomaga zarządzać poziomem cukru we krwi oraz zmniejszać napady padaczkowe.
- Wspomagają pracę mózgu, zapobiegają utratom pamięci spowodowanej starzeniem się.
Przeciwutleniacze w owocach jagodowych pomagają zwalczać wolne rodniki i zmieniać sposób komunikacji neuronów mózgowych. Może to pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego mózgu, co może prowadzić do problemów poznawczych i motorycznych związanych ze starzeniem się.
- Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne przeciwko niektórym bakteriom wywołującym zapalenie jamy ustnej.
Ekstrakt z jeżyny może pomóc w zapobieganiu i kontroli chorób dziąseł i ubytków.
- Zalecane są w leczeniu przeziębień.
Susz owocowy działa napotnie, wykrztuśnie i antybakteryjnie.
- Są bogatym źródłem polifenoli, a zwłaszcza antocyjanów.
Zawartość polifenoli jest cechą charakterystyczną dla każdej odmiany jeżyny, dlatego na całym świecie prowadzone są prace hodowlane mające na celu wytworzenie nowych odmian o podwyższonej zawartości polifenoli.
Zawartość wymienionych związków jest ważna ze względów prozdrowotnych. Flawonoidy, w tym antocyjany, mogą zmniejszać ryzyko powstania otyłości, choroby wieńcowej serca, różnych typów raka czy też wpływać na poprawę pamięci u osób starszych.
- Są cennym źródłem elagotanin.
Uważa się, że niektóre prozdrowotne właściwości elagotanin związane są ze zdolnością do uwalniania z ich cząsteczek wolnego kwasu elagowego i jego dalszego metabolizmu w organizmach ludzi i zwierząt. Następstwem metabolizmu elagotanin przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego jest wydłużone uwalnianie kwasu elagowego do krwi.
Kwas elagowy ma wysokie właściwości antyoksydacyjne, działa przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo.
Jeżyny zalecane są w diecie przeciwzapalnej, przeciwnowotworowej, podczas oraz po chemioterapii (za zgodą lekarza).
- Są przydatne dla diabetyków, osób z insulinoopronością, w dietach keto, niskowęglowodanowych.
Jeżyny są produktem niskokalorycznym, o niskim indeksie glikemicznym wynoszącym (IG 25) – a jednocześnie bogatym w składniki odżywcze i błonnik.
- Znaczenie zdrowotne mają także przetwory z owoców jeżyny – soki, dżemy, galaretki, nalewki.
Sok z jeżyn działa napotnie i wykrztuśnie. Zalecany jest w przeziębieniach oraz stanach gorączkowych. Może być pomocny także w dolegliwościach przewodu pokarmowego i przy leczeniu nerwicy.
Liść jeżyny jest uznanym surowcem farmakognostycznym.
Wykazuje aktywność przeciwzapalną i antyoksydacyjną. Jest składnikiem mieszanek używanych w leczeniu arteriosklerozy, nadciśnienia tętniczego, chorób neurologicznych i wywołanych nadmiernym promieniowaniem. Wykazano ponadto, że ekstrakt z liści jeżyny spowalnia procesy starzenia się skóry.
Liście jeżyny charakteryzują się wyższą zawartością związków fenolowych (do 62,2 mg/g ś.m.) i wyższą aktywnością antyoksydacyjną (do 88,8 µmol Trolox/g ś.m.) w porównaniu do liści maliny zachodniej (Rubus occidentalis).

Wielogenowa odporność na ToBRFV u nowych odmian pomidora
Za nami liczne seminaria poświęcone odmianom, uprawie i ochronie warzyw szklarniowych – pomidorów i ogórków. Pierwszym w tej serii było wydarzenie zorganizowane w Łaszkowie koło Kalisza przez firmy Bayer – do której należą m.in. marki [...]





