PODosłonami.pl
Pomidory i ogórki zero pozostałości – ciekawy przykład z Czech
W ostatnich kilku latach trend produkcji warzyw „bez pozostałości” (czyli bez pozostałości substancji aktywnych środków ochrony roślin) nabiera na znaczeniu. Wszystko zaczęło się we Francji w 2018 r. To Francuzi jako pierwsi wprowadzili standard jakości „Zero Résidu”. Kolejne kraje bardzo chciały naśladować Francuzów, ale niewielu poszło ich śladem. Bardzo dobrym przykładem jest Farma Bezdinek w Czechach, w której produkcja obecnie idzie pełną parą, a pomidory rozchodzą się na rynku marketowym, jak świeże bułeczki.
Czytaj dalej...
Obiekt w Dolny Lutyne
W marcu br. odwiedziłam gospodarstwo Farma Bezdinek w Czechach. Obiekt jest imponujący. Same szklarnie zajmują 15 ha. Uprawia się w nich pomidory i ogórki. Poza obiektami produkcyjnymi, w gospodarstwie znajduje się sklep oraz centrum szkoleniowo-edukacyjne. Na półkach (pomidory) i w lodówkach (ogórki) znajdują się oferowane przez gospodarstwo warzywa w różnym asortymencie oraz przetwory z warzyw, a także miód z własnych pasiek. W centrum edukacyjnym odbywają się organizowane grupowo zajęcia dotyczące produkcji warzyw, zapylania, ochrony biologicznej. Zainteresowanie tego typu zajęciami jest nie tylko wśród uczniów szkół podstawowych i średnich, ale także innych grup wiekowych. Zarząd firmy jest zdania, że warto edukować konsumentów o walorach owoców i warzyw od najmłodszych lat i nigdy nie przestawać! Tego typu inicjatyw wciąż brakuje w naszym kraju. Czesi skorzystali z pomocy unijnej w kwestii budowy obiektu, ale wszystko w słusznym celu. Obecnie ich biznes jest liczącym się w Europie oraz bardzo dobrym przykładem dla innych. W praktyce mogą poszczycić się najnowocześniejszym obiektem uprawowym, centrum logistycznym z pakownią i sortownią. W marcu, gdy odwiedziłam Farmę Bezdinek w miejscowości Dolní Lutyně sezon dopiero się rozpoczynał.
- 15-hektarowy obiekt szklarniowy z produkcją warzyw „zero pozostałości” (fot. DŁB)
- Własne zbiorniki na wodę do przygotowania pożywki (fot. DŁB)
- Farma Bedinek posiada własne samochody dostawcze (fot. DŁB)
- Po obiekcie Farmy Bedinek oprowadzał Vaclav Psota, agronom z tego gospodarstwa (fot. VP)
- Oferta pomidorów „Bez pesticidu” w sklepie przy szklarni produkcyjnej (fot. DŁB)
- W Farmie Bedinek jest część demonstracyjna, gdzie jest możliwość zobaczyć produkcję warzyw (fot. DŁB)
Pomidory i ogórki z certyfikatem…
Zostało jeszcze 77% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.
Rugose Defense – odpowiedź firmy Rijk Zwaan na wyzwania polskich producentów
Firma Rijk Zwaan wprowadza na polski rynek dwie nowe odmiany pomidorów mięsistych, które odpowiadają na rosnące wyzwania, związane z zagrożeniem upraw przez wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora (ToBRFV). Obie należą do innowacyjnej linii Rugose Defense, [...]




















1 komentarz do “Pomidory i ogórki zero pozostałości – ciekawy przykład z Czech”