PODosłonami.pl
Doświetlanie roślin – „mity” o białym świetle
Światło jest najważniejszym czynnikiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu roślin. Nie ma znaczenia czy rośliny uprawiamy w szklarni czy w coraz popularniejszych farmach wertykalnych, gdzie rosną bez dostępu światła dziennego. Sztuczne oświetlenie jest stosowane wszędzie tam, gdzie są niedobory naturalnego światła lub jest ono w ogóle niedostępne.
Czytaj dalej...
Uprawa pomidorów malinowych z doświetlaniem asymilacyjnym lampami LED w szklarni Łukasza Budyty (fot. Signify)
LED-y – mniejsze zużycie energii, młoda technologia
Doświetlanie lampami LED staje się coraz popularniejsze w uprawach zarówno warzyw, jaki i roślin jagodowych. Również i w naszym kraju ta technologia znajduje coraz więcej zwolenników. Głównie za sprawą znacznie mniejszego zużycia energii elektrycznej, której to ceny w ostatnim czasie wprost „szybują w niebo”. Oczywiście nie jest to jedyna zaleta LED-ów, ale o tym opowiem innym razem.
Pomimo coraz większego zainteresowania i szybkiego rozwoju w ostatnim czasie jest to nadal jednak stosunkowo młoda technologia, zwłaszcza jeśli porównamy ją do doświetlania wysokoprężnymi lampami sodowymi, które są w użytku od około 40 lat. Wokół uprawy pod LED-ami powstało jednak już kilka „mitów”, które chciałbym zweryfikować.
Czy białe światło jest białe?
Jeden z najpowszechniej występujących „mitów” dotyczy konkretnych widm światła używanych do uprawy roślin, a dokładniej mówiących o wykorzystaniu światła białego, zielonego lub barwy o szerokim spektrum. Zwolennicy obecności białej barwy w spektrum twierdzą, że jest ono przecież dostępne w spektrum światła słonecznego, dlatego automatycznie musi być dobre dla roślin. Kolejnym argumentem jest to, że światło białe dociera głębiej, dzięki czemu lepiej jest absorbowane przez dolne partie rośliny, a tym samym prowadzi do lepszego wzrostu i wyższego plonu…
Zostało jeszcze 85% artykułu
Dalsza część artykułu dostępna jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Jeśli jeszcze nie posiadasz konta, zarejestruj się za darmo.

Pomidory i ogórki brodawkowe w kaliskich szklarniach i tunelach – sezon na półmetku ocenia Paulina Janicka (Bayer – De Ruiter, Seminis)
Jaka sytuacja panuje w uprawach pomidorów i ogórków w rejonie Kalisza niedługo przed rozpoczęciem kalendarzowego lata. Na ten temat rozmawiałam z Pauliną Janicką z firmy Bayer – reprezentującą marki De Ruiter (pomidory) i Seminis (ogórki [...]





